Opret ny alarm

Negativ indlånsrente: Endnu et argument for guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 21.08.2019
Guldpris (XAU-DKK)
14 813,90 DKK/oz
  
+ 35,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,44 DKK/oz
  
- 0,85 DKK

Direktør Anders Dam, Jyske Bank. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Af Peter Kyhn

Danmarks tredjestørste bank Jyske Bank er ofte en front runner, for at sige det på moderne managementdansk, inden for den danske bankverden.

Forleden lancerede banken det første fastforrentede realkreditlån med negativ rente. Mandag kom det så frem, at banken også vil have rente af indlån. Også det er en radikal nyskabelse i den danske bankverden.

Betal 0,6% for at have pengene i banken

Mere præcis vil Jyske Bank havde, at privatkunder betaler 0,6 % i rente af indestående over 7,5 mio. kroner. Det er få, der umiddelbart bliver ramt, men Jyske Banks skridt ventes at sprede sig siger en række bankeksperter.

– Vi har været i et rentemiljø, som på femte år er negativt. Forventningerne er nu, at det negative rentemiljø vil fortsætte otte år yderligere. Vi er nødt til at sætte en spuns i, siger Anders Dam, der er ordførende direktør i Jyske Bank til DR Nyheder.

En spuns er en prop, som man slår i taphullet i trætønder, hvis nogen undrer.

Bliver beløbsgrænsen ved 7,5 mio.?

For erhvervskunder er det ikke noget nyt med negativ rente på indestående på anfordring. Det har Jyske Bank f.eks. haft siden 2016. Og Jyske Bank betaler også 0,65 % i rente af de penge, som banken placerer som indskud i Danmarks Nationalbank.

Spørgsmålet er, hvor længe vi skal vente på, at beløbsgrænserne for den negative forrentning vil bevæge sig længere og længere ned. Lidt i stil med, at gebyrerne er kommet krybende ind på internetbankydelser, der til en begyndelse blev lanceret som gratis, fordi bankerne kunne vinde rationaliseringsgevinster på dem.

Men vi her hos Tavex er ikke kede af udviklingen.

Fordel for guldet – igen

Når beløbsgrænserne falder, står det klart for flere, at guld langt bedre end f.eks. bankindskud kan være en måde at bevare sine midler på. Samtidig med at de er likvide. I over 2.500 år har det altid kunnet lade sig gøre at veksle guld til penge. Og hvis det har kunnet lade sig så længe, så er der gode muligheder for, at det kan lade sig gøre i morgen også. Og dagen efter. Og næste uge. Og så videre.

I lang tid var den fremmeste anke mod guld som investeringsobjekt, at der ikke var noget periodisk afkast – som rente. Det er længe siden, at det var et argument i forhold til f.eks. bankindskud. Lige så længe som vi har haft nulrente på vores lønkonti. Og det er længe, efterhånden.

Så var argumentet, at det koster penge at opbevare guld. Det vil sige, at der er en såkaldt ”negativ forrentning” af guld. Som nævnt har erhvervslivet længe levet med en negativ forrentning af bankindskud på anfordring; nu kommer det også til at gælde private.

Det vil sige, at du, hvis du har indskud på lønkonto, nu stilles i en situation, som ligner den, som guldinvestoren er i. De gamle argumenter for at sætte sine penge i banken er eroderet bort.

Læg hertil, at guld er bedre til at bevare købekraft over tid sammenlignet med indskud bundet til en valuta. Alle papirpenge oplever inflation eller værdiforringelse over tid.

Jyske faktisk ikke først

Og nu lidt bonusinfo:

Faktisk er det ikke første gang, at en dansk bank indfører negativ rente på indlån fra privatkunder.

Den daværende FIH Erhvervsbank var ejet af islandske Kaupthing, som brød sammen i forbindelse med finanskrisen 2008. I 2010 blev FIH overtaget af aktionærer med ATP i spidsen med henblik på afvikling. For at presse de sidste kunder ud, indførte banken i marts 2015 negativ rente på lønkonti. Året efter blev FIH lukket og licensen indleveret til Finanstilsynet.

Guldpris (XAU-DKK)
14 813,90 DKK/oz
  
+ 35,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,44 DKK/oz
  
- 0,85 DKK

Du vil måske også gerne læse