Opret ny alarm

Sådan køber du guld sikkert

Indholdsfortegnelse:

  1. Introduktion til at købe guld sikkert
  2. Hvordan køber man guld sikkert?
  3. Tips til at købe guld
    • Køb Kun Fysisk Guld
    • Køb likvide mønter og barrer
    • Brug din opsparing – ikke lån – til at købe guld
    • Overhold loven når du køber guld
  4. Konklusion

Introduktion til at købe guld sikkert

Hvis man gør det rigtigt, kan guld være en god investering for folk, der ønsker at sprede sine investeringer, og for dem der ønsker at beskytte sig mod risikoen ved aktier og nationale valutaer.

Det er dog ikke lige så simpelt at investere i guld, som det eksempelvis er at købe en bil. Du skal vide, hvilken type guld du vil købe, finde en reel guldhandler og analysere opbevaringsmuligheder.

Her er en guide til, hvordan man køber guld online, for at hjælpe dig med at træffe korrekte beslutninger vedrørende dine investeringer i guld. Vi vil gennemgå tips til at købe guld senere.

Tavex Danmark - Udvalg af investeringsguld - Hvordan køber man guld sikkert? Hvordan køber man guld sikkert?

Det første du bør gøre klart, når du køber guld, er hvilken type guld, du har tænkt dig at købe. Vil du købe bullion? Vil du købe guldmønter eller guldbarrer?

En anden løsning vil være at investere i guld som en ETF (Exchange Traded Fund). Alle disse måder er muligheder for at investere i guld, og de har hver især sin egen købsproces. At beslutte sig for hvilken type guldinvestering, du er på jagt efter, er det første skridt.

Hvis du går efter bullion, skal du beslutte dig for, hvilken størrelse barrer eller mønter, der passer til det beløb, du ønsker at investere for. Herefter skal du lede efter guldhandlere. Der er instanser, der nævner autoriserede købere, herunder mæglere, guldforhandlere og banker, der sælger guldmønter. Det er vigtigt, at du analyserer de forskellige forhandlere, og vælger én med et godt omdømme.

Når du har fundet en respekteret guldforhandler, og har gjort dit køb, skal du finde ud af, hvordan du bedst opbevarer det. Dette er et vigtigt punkt, da du ønsker ikke at opbevare din investering et usikkert sted. Mange opbevarer deres guldmønter og -barrer i bankbokse i deres bank, mens andre køber pengeskabe til hjemmet. Nogle vælger endda at begrave det i haven – dette er dog ikke den løsning Tavex anbefaler.

BEMÆRK: Guld vil ikke give dig nogle lukrative renter eller værdiforøgelser på kort sigt. Prisen på guld stiger og falder som enhver anden vare, og derfor bør du ikke investere i guld, fordi du har en idé om, at du vil tjene mange penge på kort tid. Derfor bør man gøre guld til én portion af sin portefølje, og ikke hele porteføljen.

Tips til at købe guld

  • Køb Kun Fysisk Guld
    Hvis du overvejer at investere i guld, mener vi, at det er vigtigt at huske gulds rolle som penge. Det har været brugt som penge i 5000 år, og det var først i 1971 Nixon tog dollaren af guldstandarden, og verden gik over til et “fiat” system, hvor valutaen ikke er dækket af ædelmetaller eller en anden råvare. Før det var pengesedler blot et krav på en mængde guld. Fx svarede $35 til 1 oz guld indtil 1971.
    Det meste guld, der handles, er hvad der kaldes “papirguld”. Dette inkluderer Futures, ETF’er og andre finansielle instrumenter. Mange af disse har aldrig set skyggen af guld, hvilket kan skabe et meget uhensigtsmæssigt scenerie, så snart investorer ønsker at få udbetalt/leveret deres guldinvestering. Her finder de ud af, at der ikke er nok fysisk guld til rådighed. Dette er grunden til at du bør sikre dig, at du også har fysisk guld – ikke kun eje det på papir.
  • Køb likvide mønter og barrer
    Selvfølgelig er det attraktivt at købe guld til den billigste pris, men hvis man kun fokuserer på dette, så. Dette gør du ved at købe guldmønter, såsom canadisk maple leaf, australsk kangaroo, sydafrikanske krugerrand, østrigsk wiener philharmoniker og amerikansk eagle eller barrer i størrelser mellem 1 oz og 100g. Disse produkter sikrer dig, at din guldinvestering er likvid, da du ønsker ikke at lede i dagevis efter et sted, hvor du kan få afsat en hel 1 kg barre, specielt hvis du har brug for pengene med det samme. Disse produkter er også specifikt lavet til at blive solgt til en meget lav avance over den aktuelle guldpris.
    Derudover skal du sørge for, at den guldforhandler, som du har købt dit guld fra, har en tilbagekøbspolitik. Du vil ikke investere i noget, du ikke ved, hvor du kan få afsat igen. Derudover anbefaler vi, at man holder sig fra sjældne mønter – lad samlerne om disse, da det kan være svært at få dem solgt til den rette pris.
    Derfor – køb populære mønter og mindre guldbarrer, der er lette at omdanne til kontanter.
  • Brug din opsparing – ikke lån – til at købe guld
    Ønsker du at gøre en god investering, bør du først spare sammen, før du investerer. En sund investeringsstrategi baserer sig ikke på lån og kreditter.
    Hvis du køber guld, så brug din opsparing. Brug ikke din kredit, for at købe guld med håbet om, at det stiger i fremtiden. Du ved aldrig, hvordan markedet reagerer på den korte bane, og du kan ende med at skulle tilbagebetale din kredit før guldprisen stiger.
  • Overhold loven når du køber guld
    Vi råder investorer til at følge reglerne, hvis de vil lave træffe gode beslutninger i deres investering. Dette vil sikre, at dine penge ikke bliver konfiskerede.
    Køb ikke guld for at skjule lyssky forretninger.

Konklusion

Som beskrevet i begyndelsen, kan det være en kompleks affære at investere i guld. Derfor bør du ikke tage “genveje”. Det er vigtigt at beslutte dig for hvilke typer af guld, du vil investere i, da der er flere forskellige muligheder på markedet – herunder guldmønter, guldbarrer, smykker, ETF’er mm.

Derudover bør du sikre dig, at du altid arbejder med en reel guldforhandler med, og sørge for, at du har et sikkert sted at opbevare dit guld.

Til slut, så husk at en investering i fysisk guld er en klog måde at sprede din risiko og diversificere dit portefølje, men undgå at investere alle dine penge i guld. Vi anbefaler unge investorer at have en sund diversificeret portefølje, når det kommer til investeringer.

Har du lyst til at fordybe dig yderligere, så kan du se vores interview i forbindelse med Dansk Aktionærforening´s årlige temauge “InvestorUgen”.