Opret ny alarm

Byt dine 1000-kronesedler ud med guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 13.12.2023
Guldpris (XAU-DKK)
16 297,30 DKK/oz
  
+ 62,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,48 DKK/oz
  
- 1,96 DKK

Lad mig begynde med en gammel nyhed: Nationalbanken er bekymret for hvidvask af penge i forbindelse kontanthåndtering.

Kontantpligten består

Bankernes følelser for kontant mønt er velkendte – og helt på frysepunktet.

Dansk Erhverv vil gerne, at deres medlemmer slipper for at håndtere kontanter overhovedet.

Samtidig falder danskernes brug af kontante betalinger. 11 % af betalingerne i detailhandlen udføres nu med kontanter.

Erhvervsminister Morten Bødskov med det ukrainske (og det danske) flag i knaphullet
Erhvervsminister Morten Bødskov med det ukrainske (og det danske) flag i knaphullet. Foto: Maja Mohr Mortensen/Erhvervsministeriet

Men erhvervsminister Morten Bødskov vil ikke droppe betalingsmodtageres pligt til at tage imod kontanter. Eller for den sags skyld fase kontanterne ud. Hensynet til samfundets evne til at fungere i en krise er for vigtigt.

Ruslands angreb på Ukraine har gjort det aktuelt at tænke på samfundets funktion i krig og krise. Og det er kun godt.

 

Nationalbanken begrænser kontanterne

Men bureaukratiet, og slet ikke Danmarks Nationalbank, lader sig ikke sådan kyse af en minister og de politikere, han har i ryggen. Så banken i Havnegade indvarsler en række indskrænkninger i brugen af kontanter i sit nye initiativ, ”Fremtidens kontanter”:

1) 1.000 kronen afskaffes i 2025

2) ”Gamle” sedler (før 2009) bliver ugyldige som betalingsmiddel i 2025. Fra 2026 bliver de helt værdiløse.

3) I 2028-2029 skal Danmark have en helt ny og mere sikker seddelserie.

Nationalbanken mener, at 1000-kronesedlen navnlig bruges til opbevaring af penge og ikke til omsætning af penge. Og det med opbevaring må vi forstå er særlig problematisk. For som Nationalbanken understreger i ”Fremtidens kontanter”: Det er politiets vurdering, at ”1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes til at understøtte økonomisk kriminalitet af forskellig karakter.”

Danmark fik 1.000-kronesedlen i 1975. 50 år senere bliver den historie.
Danmark fik 1.000-kronesedlen i 1975. 50 år senere bliver den historie. Foto: Nationalbanken

Skift penge i madrassen ud med guld

Men lige dér har Tavex’ et fremragende forslag til alle jer, der har syet 1000-kronesedler ind i madrassen: Send sedlerne i banken, mens de er noget værd, og kom ind til os og køb guld for det hele.

Dermed opnår du en langsigtet opbevaring af egne midler, som kun du selv har kontrol over. Og det er vel, hvad de fleste med penge i madrassen har håbet på.

Hvis du venter for længe, så risikerer du som nævnt, at dine 1000-kronesedler bliver helt ugyldige. Det sker den 31. maj 2026.

Nationalbanken bliver provinsiel igen

Nationalbanks domicil i Aarhus fra 1924 til 1989
Detalje fra Nationalbankens bygning på Domkirkepladsen, Danmarks Nationalbanks domicil i Aarhus fra 1924 til 1989 Foto: RhinoMind/Wikipedia Commons.

I et år indtil da, efter at 1000-kronen bliver ugyldig som betalingsmiddel i butikker m.v. den 31. maj 2025, kan du indlevere dine sedler til Nationalbanken og få dem byttet til andre kontanter.

Nationalbanken vil endda etablere flere indsamlingssteder i det ganske, danske land, hvor sedlerne kan indleveres. Banken er underlagt hvidvasklovgivningen, så hvis der bedes om det, skal man kunne redegøre for, hvor man har sine penge fra.

Det bliver lige som i de gode, gamle dage indtil 1980’erne, hvor Danmark Nationalbank havde filialer i de større byer: Aarhus, Odense, Aalborg, Kolding og sågar Nykøbing F.

Gamle kontanter taber værdien

Samtidig med at 1.000-kronsedlen afskaffes, så afskaffes gyldigheden som betalingsmidler for alle danske sedler udstedt siden 1944.

Du vidste det måske ikke, man du kan i dag teoretisk set gå i Netto og betale med din bedstefars gamle plovmand fra pengeombytningen i 1945. Måske vil pigen i kassen glo lidt, måske vil hun tilkalde souschefen fra grøntdisken, men lige meget hjælper det: Plovmanden er faktisk gyldigt betalingsmiddel.

Man kan sige, at det en teoretisk detalje, for man vil kunne få meget mere end 500 inflationsplagede danske kroner for en 1945-plovmand i god stand. Men det er princippet i det: Nationalbanken har siden 1945 stået ved sit ord: Hvis banken har sagt, at ”Denne pænt trykte lap papir er 500 kroner værd”, så kan den ikke bare sige ”Nej, det er den ikke alligevel. Æh-bæh!”

Svenske tilstande

Men det vil Nationalbanken altså kunne nu.

Jeg, der bor i Skåne, har tidligere skoset Sveriges Riksbank for, at den gør sedler ugyldige, når den skifter dem ud. Nu vil Danmarks Nationalbank gøre det samme. Man kan sige, at det er ”svenske tilstande”.

Og det er som regel ikke noget, vi bryder os om i Danmark.

Blind vinkel for kontanter

Må jeg til sidst liiiige påpege et par trivielle historiske detaljer, inden vi bliver helt kulrede over tanken om al den hvidvask, der kan begås med 1000-kronsesedler.

Kan nogen huske Danske Banks hvidvask af ca. 1.500 mia. kroner frem til 2015? Retssagen mod de lokale ansatte er netop begyndte i Estland.

Og kan nogen huske udbyttesagen, hvor briten Sanjay Shah snød den danske stat for ca. 12 mia. kroner. Sanjay Shah sidder nu i Vestre Fængsel og venter på sin retssag.

Forudsætningen for alt denne hvidvask og skatteunddragelse er, at penge IKKE er kontante, men elektroniske, og kan flyttes meget langt, meget hurtigt.

Kontante penge er langsomme penge.

Guldpris (XAU-DKK)
16 297,30 DKK/oz
  
+ 62,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,48 DKK/oz
  
- 1,96 DKK

Du vil måske også gerne læse