Opret ny alarm

Kina vil lade guld erstatte USD

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 16.11.2023
Guldpris (XAU-DKK)
16119,00 DKK/oz
  
- 160,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,34 DKK/oz
  
+ 0,38 DKK

I går og i nat dansk tid mødtes USA’s præsident Joe Biden med lederen af Kina Xi Jinping i San Francisco for at lappe deres let ramponerede forhold.

Det kom der ikke så meget ud af, ud over at Kinas og USA’s militær nu igen kan kommunikere direkte, ligesom de politiske ledere kan kommunikere uden mellemhænder. Udtrykket ”pick up the phone” var det mest brugte i præsident Bidens pressekonference i nat. 

Kina vil svække dollaren

En ting, som de politiske ledere ikke har sagt så meget om til den undrende presse, er Kinas forsøg på at svække dollarens dominans som international valuta. Eller i hvert fald på at sikre, at Kina ikke rammes af konsekvenserne af dollarens dominans. Skræmmeeksemplet for Xi er Rusland, der efter angrebet på Ukraine i februar 2022 i realiteten er udelukket fra de dominerende globale valutaoverføringssystemer.

Opgaven for Kina – at svække dollaren – er ikke nem, og den indebærer endda en række risici for Riget i Midten selv. Vigtigst er, at Kina selv ejer enorme mængder af USD-denominerede obligationer, som en svækkelse kan risikere at gøre mindre værd. Disse obligationer har Kina fået som finansiering af det enorme handelsunderskud, som USA har haft over for Kina det sidste kvarte århundrede.

 

Kina skjuler enorme guldindkøb

En af måderne, hvorpå Kina forsøger at reducere sin dollarafhængighed, er ved at købe guld. Men som med så meget andet i kommunistiske-semikapitalistiske diktatur, så sker det uden offentlighedens indsyn. Kinas centralbank People’s Bank of China køber guld i stor stil.

“People’s Bank of China har travlt med at købe enorme mængder guld,” skriver Jan Nieuwenhuijs i sin blog for den amerikanske guldforhandler Gainesville Coins. Jan Nieuwenhuijs er en hollandsk journalist, der siden 2014 har skrevet om guldmarkedet i verden.

“Baseret på oplysninger fra kilder i branchen og mine egne beregninger udgjorde den kinesiske centralbanks indkøb af guld i 3. kvartal 2023 (rapporterede og urapporterede) 179 tons.”

Indkøb steg 80 % på 1 år

Ifølge Nieuwenhuijs har People’s Bank of China købt 593 tons guld indtil videre i år, hvilket er hele 80 % mere end indkøbet i samme periode 2022. People’s Bank of Chinas samlede guldbeholdning er 5.220 tons ifølge Nieuwenhuijs. Det er mere end dobbelt så meget som den officielle beholdning på 2.192 tons.

Nieuwenhuijs siger, at People’s Bank of China køber guld i det skjulte for ikke at sætte markedet i gyngning, hvilket gør, at det kan udskifte sine USD med guld som forberedelse på ændringer i den internationale valutaorden.

80 % af skjulte køb går til Kina

”Hvert kvartal beregner vi hos Gainesville Coins, hvor meget guld centralbankerne køber i det skjulte,” siger Nieuwenhuijs. ”Cirka 80 % af disse urapporterede køb foretages ifølge kilder i branchen af den kinesiske centralbank, hvor de resterende tyve procent købes af lande som Saudi-Arabien.”

I ”Gold Demand Trends Q3”, som udarbejdes af World Gold Council (WGC), udgjorde guldkøb foretaget af verdens centralbanker 337 tons i tredje kvartal 2023. Det er et tal, som baseres på offentligt tilgængelige kilder og research i marken.

Guldkøb, som centralbankerne selv rapporterede, og som indsamles af Den Internationale Valutafond (IMF), udgjorde 211 tons. 80 % af differencen mellem tallene fra World Gold Council og IMF udgør 101 tons, påpeger Nieuwenhuijs. Det giver guldkøb fra People’s Bank of China på 593 tons i 1.-3. kvartal 2023 eller 790 tons på årsbasis.

Selv EU forbereder sig

Nieuwenhuijs peger på, at People’s Bank of China gearede op for sine storindkøb i guld, efter at USA brugte dollaren som et våben for at ramme Rusland efter landets angreb på Ukraine i februar 2022.

Han tror ikke på, at dollarens rolle i international økonomi vil svækkes hurtigt, men han opfordrer til, at man skelner mellem dollaren som handelsvaluta og som reservevaluta.

”Men det betyder ikke, at guld, som ikke har nogen modpartsrisiko [risiko ved aktier og obligationer for, at udstederen standser sine betalinger, forf.] ikke kan erstatte dollaren som verdens reserve valuta,” siger Nieuwenhuijs.

“Det er ikke blot Kina og landene i det globale syd, der forbereder sig på dette, det gør EU også. Og med mere krig i Mellemøsten og få løsninger andet end inflation til at løse den globale gældskrise, er vi tættere og tættere på en nye gylden tidsalder for guld,” mener Nieuwenhuijs.

Guldpris (XAU-DKK)
16119,00 DKK/oz
  
- 160,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,34 DKK/oz
  
+ 0,38 DKK

Du vil måske også gerne læse