Opret ny alarm
Opret ny Tavex Prisbot
+ -
Opret ny Tavex Prisbot
Tavex Prisbot opsummering

Du kan annullere en Prisbot™ når som helst, og den automatiske ordre botten laver, er ikke bindende.

Tunesisk 20 franc

Ikke på lager
Tavex er glad for at kunne tilbyde en af de mest efterspurgte historiske guldmønter fra Nordafrika, den ... Læs mere
Vi sælger Vi køber
-
3000,59 DKK
The photos are used for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product.

Introduktion

Tavex er glad for at kunne tilbyde en af de mest efterspurgte historiske guldmønter fra Nordafrika, den tunesiske 20 franc guldmønt. Også kendt som Tunisie 20 francs. Mønten blev udstedt af den parisiske mønt mellem 1891 og 1904 efter Tunesien blev fransk protektorat. Mønten er lavet af en 21,6 karat guldlegering og er udsmykket med arabisk tekst og velformet arabiskinspireret dekoration. Den tunesiske 20 franc guldmønt er forholdsvis sjælden og sammenholdt med den spændende historie om kampen mellem de europæiske kolonimagter for kontrol over Tunesien, gør det mønten til et fascinerende objekt for samlere og kan samtidig benyttes som en alternativ valuta for dem, der ønsker at gøre forretning i et land i Sahararegionen.

Hvorfor dette produkt

 • Tunesiske 20 franc guldmønter er sjældne. Kun 3 millioner stykker blev præget i perioden 1891-1904 og sidenhen er mange dem blevet smeltet om eller blevet væk. Grundet deres forholdsvise sjældenhed, er mønterne populære blandt møntsamlere.

 • Tunesiske 20 franc guldmønter er egnet til møntsamlinger. Disse mønter fortæller en interessant historie om magtkampen mellem tre europæiske kolonimagter, der ønskede at erobre Tunesien.

 • Tunesiske 20 franc guldmønter var en del af Europas første monetære union. Størrelsen og sammensætningen af den tunesiske 20 franc er lig den franske 20 franc, der gik hen og blev fundamentet for den latinske møntunion, Europas første valutaunion.

 • Tunesiske 20 franc guldmønter er blandt de mest anerkendte mønter . Eftersom det Franske Imperium bredte sig vidt over Afrika, gik franc guldmønterne hen og blev de mest fremhævede og derfor også den mest eftersøgte møntfod i Sahararegionen.

 • Tunesiske 20 franc guldmønter er penge. Mønten er momsfri og er derfor let at sælge til guldhandlere og investore på tværs af Europa.

 

At købe guldgenstande betyder lav risiko og sikring af værdi

Gulds værdi er steget i årenes løb, hvilket gør det ideelt til at bevare eller øge ens formue.

 • Produkt værdi (1pc)
  3405,04 DKK
 • Tilbagekøbspris
  3000,59 DKK
 • Din risiko nu
  404,45 DKK

Fakta: Prisen på guld er i DKK steget 93.08% igennem de sidste 8 år. Den laveste pris var 7537,09 DKK/oz og den højeste pris 17061,50 DKK/oz. Den aktuelle markedspris er 16570,70 DKK/oz

Historie

Tunesien - en udpost for afrikansk guld

Længe før de første 20 francs guldmønter blev introduceret i den tunesiske økonomi, havde landet en omfattende og gribende historie relateret til dette ædelmetal. Det begyndte, da fønikiske handlende koloniserede Tunesiens kyst omkring 1100 f.Kr., og etablerede den mindeværdige by Kartago. Denne by blev centrum for et stort maritimt imperium og en af de dominerende magter i Middelhavet. Ifølge gamle forfattere blev Kartago betragtet som en af de rigeste byer i den kendte verden, der blomstrede på grund af sin omfattende handel med guld, sølv, tin, jern og slaver.

Da den legendariske kriger fra Kartago, Hannibal, fejlede i sin erobring af Italien efter at have besat dets territorier i 15 år, sluttede en række krige mellem romerne og karthaginerne med den samlede ødelæggelse af byen Carthage. Ikke desto mindre blev byen genopbygget og blev sammen med Tunesiens territorier indarbejdet i det romerske imperium omkring 50 f.Kr., hvor den blomstrede og blev en af de vigtigste byer i imperiet.

Efter den arabiske erobring af Tunesien i det 7. århundrede blev Kartago endnu en gang jævnet med jorden, og aldrig genopbygget igen. I stedet blev en tæt nabo til den faldne by, Tunis - hovedstaden i dagens Tunesien, et centralt stadium og blev en vigtig arabisk handelspost og marinebase. Under arabisk styre, der varede indtil det 16. århundrede, var der fremgang i Tunis og blev et vigtigt knudepunkt i guldhandelen i Sahara.

Handelsruten mellem Sahara forbandt Middelhavslandene, der havde brug for guld, med Afrika syd for Sahara, hvor dette metal fandtes i massevis. Kamel karavaner transporterede guldet til handelspost som Tunis, hvor det blev udvekslet til salt, perler, klæder og andre materialer. Denne handel var af særlig interesse for nordlige islamiske stater samt spanske og italienske købmænd, der havde brug for rå guld til mønter. Den landbaserede "guldrute" var på plads indtil 1500'erne, da portugisiske søfolk etablerede de mere effektive søveje mellem Vestafrika og Europa.

Med tilbagegangen i den transsahariske handel faldt arabisk indflydelse, hvilket gjorde det muligt for de første spanske og derefter tyrkiske dynastier at få kontrol over Tunesiens territorier. I begyndelsen af 1700'erne var Tunesien blevet næsten et uafhængigt land administreret af lokale Beys (høvdinge) under det tyrkiske imperiums domæne. Den mest fremtrædende af Beys kom fra Husainid-dynastiet, der styrede over Tunesien i mere end 250 år indtil 1957. De tunesiske 20 francs guldmønter bærer den kalligrafiske underskrift af to af disse høvdinger, Bey Ali III fra 1891 til 1902, og Bey Muhammad IV fra 1903 til 1904.

Tunesien bliver et fransk protektorat

I det 19. århundrede forsøgte den herskende Bey at revidere den tunesiske økonomi ved at låne tungt fra Europa. Midlerne blev brugt overdådigt på landets infrastruktur, udvidelse af offentlige projekter, opgradering af militæret og til Beys eget brug. Med midlerne lånt på ugunstige vilkår og i kombination med dårlige afkast på de investeringer, de havde foretaget, blev gælden og rentebetalingerne uhåndterlige.

I 1869 var det klart for den pengestrengte Bey-regering, at den eneste mulighed, der var tilbage, var at erklære Tunesien konkurs. Med landet i misligholdelse tog en international finansiel kommission, ledet af Frankrig, Storbritannien og Italien, kontrol over de tunesiske finanser.

Det var ikke overraskende, at de tre europæiske magter, der delte samme koloniale tankegang, efter overtagelsen af Tunesiens finansielle anliggender, begyndte et tiår langt listigt skænderi over rettighederne over tunisiske territorier. Italien begrundede sine krav til Tunesien ved at påpege, at det havde flere investeringer i landet, og at dets statsborgere udgjorde størstedelen af de europæiske bosættere, der boede i Tunesien på det tidspunkt. Frankrig på den anden side så Tunesien som en naturlig forlængelse af sine afrikanske ejendele, da den grænsede til Algeriet, som på det tidspunkt var en fransk koloni. Endelig ønskede Storbritannien ikke, som besad øen Maltas nær den tunesiske kyst, at have en enkelt nation kontrollerer den Pantelleriske Kanal

(Strædet mellem Tunesien og øen Sicilien).

 
På kongressen i Berlin i 1871 lavede Storbritannien og Frankrig en hemmelig aftale, der udpegede Frankrigs ret til Tunesien til gengæld for Cypern, der ville falde ind under britisk indflydelse. I 1881 angreb en lille tunesisk stamme det franskstyrede Algeriet og blev et påskud, eller et "politisk vinduesmulighed", for franskmændene at invadere Tunesien med mere end 35.000 mænd, hvilket fik Bey til at komme til fredsskab med franskmændene. Der blev undertegnet en traktat, der fastslog, at Bey fortsatte som statsoverhoved, selv om han begrænsede sin autoritet til indre anliggender, mens alle andre aspekter af politikken blev overdraget til Frankrig, hvilket gjorde landet til et fransk protektorat. Efter Frankrigs invasion af Tunesien protesterede italienerne med stor interesse for landet, selv om de ikke var villige til at risikere en militærkonfrontation med Frankrig.

Francs guldmønt forynger den tunesiske økonomi

I 1884, som et første skridt for at sætte Tunesiens økonomi tilbage på sporet, leverede franskmændene 125 millioner guldfranc til at betale den tunesiske statsgæld. Lidt senere blev tunesiske 20 francs guldmønter i samarbejde med andre franske guld-, sølv- og kobbermønter indført i økonomien med det formål at fremme handel og stabilisere landets monetære system. Den indførte møntfod, sammenkoblet med vigtige infrastrukturelle investeringer, der omfattede opførelsen af jernbaner, motorveje og søhavne, kombineret med opførelsen af nye miner, der for første gang rentabelt udnyttede en overflod af forskellige mineraler og udvidelsen af landbrugssektoren, satte økonomien på vej til vækst.

Under Tunesiens tid som protektorat blev der foretaget omfattende forbedringer af den sociale infrastruktur, der omfattede opførelsen af skoler, offentlige bygninger, sanitetsfaciliteter, hospitaler blev bygget og rent vand blev leveret. Selv om det var en fransk koloni, der gav mange fordele til Tunesien, var det klart, at de europæiske bosættere var klart privilegerede i modsætning til den lokale befolkning. Denne diskrimination drev modstand mod koloniale styre, der kulminerede i en stigende modstand, der førte til Tunesiens uafhængighed i 1956.

Tunisie 20 francs guldmønter - en del af Europas første monetære union

Da Tunesien var et protektorat i Frankrig, var det logisk for den tunesiske 20 francs guldmønt at have samme størrelse og metalsammensætning som franske guldmønter. Denne ensartethed og det faktum, at Frankrig var medlem af den latinske monetære union, betød, at den tunesiske 20 francs guldmønter var frit udskiftelig med mønter fra andre lande, der var en del af denne union.

Den latinske monetære union var Europas første store valutaunion, grundlagt i 1865 af Italien, Frankrig, Belgien og Schweiz. Denne union var et forsøg på at forene disse lands penge til en enkelt ensartet valuta. Unionens grundlæggere aftalte en ensartet finhed og vægt af deres mønter, som skulle svare til den franske sølv og guldfranc, og de var enige om at udveksle hinandens guld- og sølvmønter på paritet, uanset om det havde et andet design , udgave eller navn. Forholdet mellem de to ædle metaller blev ligeledes standardiseret, idet 4,5 gram sølv var lig med .290322 gram guld, et forhold på 15,5 til 1. Standardiseringen lette og forenklede handelen mellem medlemslandene og blev betragtet som et tiltalende koncept, fører andre europæiske lande til at deltage også. Selv om unionen havde mange fejl, en af dem værende, at de enkelte regeringer havde udstedt for mange papirpenge over det fastsatte forhold mellem papirpenge og cirkulerende ædelmetalmøntner, var de alle konsekvenser af dårlig menneskelig vurdering frem for fejlen af den ensartede ædelmetalmøntning selv. Ikke desto mindre udvidede unionen indtil udbruddet af første verdenskrig og kom til en formel ende et årti senere i 1927.
Produktvægt i gram
6.4516
Guld vægt i gram
5.80644
Renhed
900
Guld vægt i troy ounces
0.18668
Diameter
21.15
Tykkelse
-
Beskrivelse af pålydende værdi
20 franc
Producent
Tunesien

Forside

På forsiden ses teksten "TUNISIE", den pålydende værdi "20 FRANC", udstedelsesåret, mærket "A" for den parisiske mønt, omringet af rytmisk lineære mønstre af arabisk udseende.

 

Bagside

Bagsiden skildrer den kalligrafiske signatur af Tunesiens daværende regent, Bey Ali III eller Bey Muhammad IV al-Hadi, efterfulgt af arabiske legender for landet, denominering og datoen i henhold til den islamiske kalender. En oliven og en dagpalme kvist omfavner indskriften.

Emballage

Hver mønt er pakket i en hård plastikkapsel.

Afhentning i Tavex butik

Du kan vælge at afhente din bestilling i vores butik i København. Så snart vi modtager din betaling kontakter vi dig via mail og telefon, og du kan herefter afhente din bestilling.

Levering via UPS

Efter modtagelse af din betaling afsendes din bestilling hurtigst muligt (normalt indenfor 24 timer) og du modtager et trackingnummer fra UPS. UPS` leveringstid er ca. 1-3 hverdage.

For at sikre, at vores kunder personligt modtager og kvitterer for modtagelsen af de afsendte varer, sendes bestillinger som værdipakke via UPS med omdeling, hvor underskrift er påkrævet. UPS forsøger levering af tre gange. Har man ikke været hjemme til modtagelse af pakken efter de 3 forsøg, returneres pakken til Tavex. Du kan følge din pakke via dit Trackingnummer her.

I visse tilfælde er det muligt at bestille afhentning af din pakke ved et UPS udleveringssted, dette kræver særlig aftale med Tavex. Vi gør opmærksom på, at udleveringssted kan bede om fremvisning af ID ved afhentning af pakker.

Bemærk venligst, at alle bestillinger (medmindre andet aftales med Tavex) sendes med omdeling, og at du derfor være hjemme og underskrive for modtagelse – Kontakt os hvis du ønsker at få sendt din pakke til et UPS udleveringssted.

Forsikring

Din pakke sendes som forsikret værdipakke med UPS og såfremt din pakke mod forventning skulle forsvinde eller blive beskadiget under transporten, vil Tavex gen-sende din bestilling eller refundere din betaling. Forsikringen er gældende indtil du har kvitteret og modtaget for pakken.

Emballage

Din bestilling pakkes i beskyttet emballage og sendes i en diskret umarkeret kuvert/pakke.

Tracking

Så snart din bestilling er pakket, sendes dit trackingnummer til din email. Via UPS hjemmeside kan du følge din pakkes lokation og status.

Forsendelsesomkostninger

Tavex tilbyder fri fragt ved køb over 8.500 DKK(ekskl. moms.)

 

0 – 8.500 DKK ekskl. moms 123,75 DKK
8.501 – 1.000.000 DKK ekskl. moms Fri Fragt
1.000.000+ DKK ekskl. moms Kontakt os

 

Overstående priser er gældende for leveringer i Danmark (ikke inklusiv Grønland eller Færøerne). Såfremt du ønsker levering til udlandet bedes kontakte os på +45 3311 1510 eller tavex@tavex.dk.

Forsinkelser/varer som ikke er på lager

Såfremt din pakke mod forventning afsendes senere, et givet produkt ikke er på lager eller midlertidigt udsolgt, så vil du blive kontaktet via telefon eller email og du vil få oplyst om forventet leveringstid af din bestilling.

OBS: Ved levering med UPS og afhentning i vores butik skal du fremvise gyldigt billede-ID (pas eller kørekort).

 • Fri fragt ved køb over 8.500 DKK
 • Stort lager
 • Hurtig levering
 • 100% forsikret forsendelse

Stort antal på lager

Størstedelen af Tavex’ produkter er altid på lager og derfor kan Tavex også tilbyde dig hurtig forsendelse eller selvafhentning samme dag til markedets førende priser. Tavex er officiel partner med alle de store møntproducenter i verden.

Afhentning samme dag

Vær velkommen til at besøge vores butik indenfor vores åbningstider (8-20) for at få gratis konsultation eller lær mere om et specifikt produkt. Hvis du køber online, kan du afhente produkterne samme dag, vi modtager betalingen.

Lave priser

Med over 25 år på markedet samt ved at have store mængder, er Tavex i stand til at tilbyde dig de bedste priser på markedet. Hos Tavex kan du maksimere dit afkast på dine investeringer pga. lave marginer og spreads.

Produkt ikke på lager

Dette produkt er ikke på lager og du kan forbestille det nu.

Book en privat konsultation gratis
Lær mere om at investere sikkert og få værdifuld markedsindsigt.