Opret ny alarm
Opret ny Tavex Prisbot
+ -
Opret ny Tavex Prisbot
Tavex Prisbot opsummering

Du kan annullere en Prisbot™ når som helst, og den automatiske ordre botten laver, er ikke bindende.

Østrigsk 1 Dukat guldmønt

På lager
Østrigs mest udmærkede historiske guldmønt, Franz Joseph gulddukaten, er en udsøgt guldmønt, der er anerkendt verden over ... Læs mere
Vi sælger Vi køber Spread
1-4
2 062,59 DKK
1 819,96 DKK 11.76%
5-9
2 053,30 DKK
1 829,25 DKK 10.91%
10+
2 044,01 DKK
1 838,53 DKK 10.05%
Selvafhentning - GRATIS
Forsikret værdipakke - 123,75 DKK
Se mindre
Selvafhentning - GRATIS
Leveringsomkostninger starter fra 123,75 DKK
Se mere

Introduktion

Østrigs mest udmærkede historiske guldmønt, Franz Joseph gulddukaten, er en udsøgt guldmønt, der er anerkendt verden over for sin århundrede lange uniformitet og høje lødighed. Også omtalt som "Østrigsk dukat" eller "1 dukat", repræsenterer den det Østrigske Imperiums historie, den næststørste europæiske nation og en ledende verdensmagt i sin tid. Datidens begivenheder er udødeliggjorte i en guldmønt med en lødighed på 98,6%, hvilket er den højeste finhed blandt de klassiske guldmønter. Ekstremt rig i detalje, 1 dukat mønten er forskønnet med det Habsburgs magtfulde våbenskjold, en af Europas ældste og mest indflydelsesrige kongefamilier, og med et portræt af en af de sidste store konger i Europa, Franz Joseph af Østrig. Designet af mønten var præget for første gang i 1872, og bruges stadig til den dag i dag af Münze Österreich, der producerer de moderne prægninger af Franz Joseph 1 dukaten. Værende langtidspartner med Münze Österreich og en ledende europæisk forhandler af denne mønt, er Tavex i stand til at tilbyde markedets førende priser på denne storslåede mønt.

Hvorfor dette produkt

 • Franz Joseph 1 dukat guldmønter er Østrigs mest kendte historiske guldmønt. Anerkendt for sin langsigtede ensartethed, høj lødighed og kunstnerisk skønhed gør Franz Joseph 1 dukat guldmønten den mest anerkendte guldmønt i Centraleuropa
 • Franz Joseph 1 dukat guldmønter er velegnede til møntsamlinger. At eje denne mønt er som at eje et stykke europæisk historie. Mønten repræsenterer en af historiens stormagter, Det Østrig-Ungarske Rige, og portrætterer en af datidens ledende regenter, Kejser Franz Joseph.
 • Franz Joseph 1 dukat guldmønter er penge. Den østrigske 1 dukat guldmønt er fritaget for moms, og handles i hele Europa hos både guldhandlere og investorer.
 • Franz Joseph 1 dukat guldmønter er internationalt anerkendte. Med en historie, der spænder over mere end et århundrede, og stadig præges af den berømte Münze Österreich. 
 • Franz Joseph 1 dukat mønter er en form for opsparing. Østrigske 1 dukat er det ideelle valg for enhver langsigtet investor som værdsætter sikkerheden og stabiliteten ved at eje fysiske guldmønter.
 • Franz Joseph 1 dukat mønter følger prisen på guld. Værdien af disse guldmønter er primært bestemt på baggrund af deres guldindhold, hvilket er knyttet til den gældende pris på guld.
 • Franz Joseph 1 dukat guldmønter er velegnet som gave. Udover værende et symbol for langsigtet stabilitet, er guld dukaten også et stykke dyrebar historie.

At købe guldgenstande betyder lav risiko og sikring af værdi

Gulds værdi er steget i årenes løb, hvilket gør det ideelt til at bevare eller øge ens formue.

 • Produkt værdi (1pc)
  2 062,59 DKK
 • Tilbagekøbspris
  1 819,96 DKK
 • Din risiko nu
  242,63 DKK

Fakta: Prisen på guld er i DKK steget 100.74% igennem de sidste 8 år. Den laveste pris var 7 537,09 DKK/oz og den højeste pris 17 061,50 DKK/oz. Den aktuelle markedspris er 16 791,00 DKK/oz

Historie

Størstedelen af gulddukater, der skildrer Franz Joseph, blev udstedt fra begyndelsen af 1900'erne og herefterefter. 1 dukat-mønter dateret 1915 produceres i dag af den Münze Österreich som officielle prægninger.

Dukat-møntens historie

Det er ingen overdrivelse at hævde, at 1 dukaten er verdens nr. 1 guldmønter med hensyn til ensartethed, og en af de tre vigtigste klassiske mønter, der nogensinde er blevet produceret i Europa. Men i modsætning til hvad man måske tror, stammer den ikke fra Østrig, men trækker i stedet sin arv fra middelalderlige Italien. Fødestedet for gulddukaten, hvis ensartethed ville lette handel i over 700 år, var den italienske by Venedig. I det 12. og 13. århundrede var Venedig et handelsselskab og den dominerende bystat langs kystområderne i Adriaterhavet. For at fremme byens handel og fremtrædende begyndte den herskende hertuger at samle en guldmønt, hvis vægt blev fastsat til 3,5 gram med en bestemt guldrenhed på 98,6% (23,68 karat). Fordi "hertuger" styrede byen, blev den nye mønt betegnet "ducatus", som er latin for "hertugdømme" og dermed navnet på den nuværende "ducat".

Dukatens guldindhold var en marketingkampagne

Fra begyndelsen var ducaten en øjeblikkelig succes. Dette resultat blev delvist henført til Venedigs regionale indflydelse og omfattende handel, men det var møntens høje renhed, der var ansvarlig for dets anerkendelse og accept. Det eneste tilsagn om at rense guld i en sådan høj grad var en præstation i sig selv på det tidspunkt, og som følge heraf udlod dukaten en sådan glansfuld guldfarve, at den får andre mønter ser dystre ud i sammenligning. Bortset fra den florentinske florin, der delte en lignende standard og forkyndt for handelsdominans ved siden af ducat, var den anden cirkulerende mønt af tiden hovedsagelig lavet af sølv eller guld af lavere renhed. Den fascinerende begrundelse for at lave en sådan høj renhedsgrad blev i høj grad henvist til hvad vi i dag ville betegne som "marketing". Rent guld, eller 24 karat guld, er meget blødt, og derfor er mønter af en sådan høj karat ikke egnede som cirkulerende mønter, da de let bliver slidt ned. På den anden side diffrakterer en mønt med en høj finhed den smukke og forførende farve af guld, et aspekt, der til og med i dag er beundret af mange.

Gulddukat bliver den universelle mønt med høj kvalitet

Hovedformålet med dukaten var at sprede Venedigs indflydelse og det var præcis det, den gjorde. Dukaten fremmede handel og faciliterede betaling af varer i hele Middelhavet, og nåede endda fjerntliggende handelsposter i Indien, Afrika og Mellemøsten. I det 15. århundrede havde den venetianske dukat etableret sig som den internationale valuta efter valg. Dens popularitet blev så markant, at andre nationer og bystater begyndte at efterligne den venetianske dukat ved at slå deres egne versioner, omend nogle gange med anderledes design og form, men overholdt den samme standard på 3,5 gram og en guldfinhed på 98,6 procent. De velkendte italienske bystater som Rom, Genova og Firenze, andre udenlandske byer som Konstantinopel og Acre, såvel som de fleste europæiske nationer, herunder Østrig, Sverige, Holland, Tyskland og Rusland, for blot at nævne nogle få, prægede dukater på et tidspunkt i deres historie. Faktisk er dukaten siden starten blevet præget af mere end 250 forskellige insitutioner, herunder både offentlige og private mønter.

Det mest spændende er, at udtrykket "dukat" blev associeret med en regningsenhed, et direkte resultat af venetianernes integritet, men også andre enheder, for at holde vægten og renheden af dukatens uniform gennem aldrene. Bystaten Venedig udstedte dukater med et lignende design i fem århundreder, indtil de blev erobret af Napoleon Bonaparte i 1797.

Dukaten skildrer Habsburgfamiliens våbenskjold

Kongefamilien Habsburg, der på sin vis var ligesom dukaten, havde en magtfuld indflydelse og udholdende gennem århundredene. Familien opstod omkring det 10. århundrede i forbindelse med opbygningen af Habsburg slot i Aargau, Schweiz. I slutningen af tretten århundrede opnåede familien kontrol af hertugdømmet Østrig, som de herskede over i mere end 600 år, indtil Østrig blev en republik i 1919. Habsburgerne var en af Europas mest magtfulde kongefamilier og fik indflydelse gennem ægteskaber og politiske alliancer. De styrede regelmæssigt det hellige romerske imperium (en politiskkonstrueret union, der strækkede fra Rom i Italien til de nordlige dele af Tyskland) mellem det 15. og 18. århundreder. Højdepunktet for familiens magt var, ud over at herske i hjertet af Centraleuropa, indbefattede deres herredømme Spanien, dele af Italien, det meste af Nederlandene og besiddelser i Amerikaerne.

Efter det hellige romerske imperiums nederlag og fald til Napoleon Bonapartes store hær i begyndelsen af 1800-tallet indgik Habsburgerne, kløgtige som de var, i en aftale med Napoleon, som lovede deres alliance og til gengæld fik ret til at trække tilbage til deres gamle højborg i Østrig. Habsburgerne konsoliderede tålmodigt deres lande og magt ved at oprette det østrigske imperium bestående af Østrig og flere vassalstater syd og øst for landet. Da Napoleon havde lidt sit første store nederlag med sin katastrofale kampagne i Rusland, slog Habsburgerne med andre allierede hurtigt imod ham og knuste den franske tidligere storarmé i 1815. Som en af sejrherrene overtog Habsburgerne yderligere territorier, der omfattede Kroatien, de nordlige dele af Italien (Lombardiet-Venetien), og regionen af hvad, der i dag ville betragtes som Vest-Østrig. Det udvidede østrigske rige blev den anden største geografiske nation i Europa, over hvilket Habsburgerne ville regere gennem det næste århundrede.


Dukaten lettede handel i det østrigske imperium

Den første østrigske dukat blev udstedt engang i begyndelsen af det 16. århundrede. Dens fremtrædenhed som handelsmønt ville blive tydeliggjort med udvidelsen af det østrigske imperium i 1816. Det østrigske imperium bestod af tolv forskellige lande, og var derfor et multinationalt rige, der indeholdt Europas tredjestørste befolkning. Imperiet havde en dynamisk økonomi, der var afhængig af handel, en funktion, som den østrigske gulddukaten hjalp med at lette. Imidlertid var dukaten ikke den eneste guldmønt, der blev brugt i det østrigske imperium på det tidspunkt. Decimalmønter, der indeholdt en lavere guldfinhed, hvilket gjorde det mere egnet til håndtering, var foretrukket for de daglige forhold. Disse mønter cirkulerede side om side med dukaten og omfattede den østrigske gulden, krone og den ungarske guldforint. Ikke desto mindre var guldukaten stadig de østrigske borgeres forestrukne mønt at afvikle handelstransaktioner igennem det østrigske imperium.

Franz Joseph dukaten er den mest værdifulde guldmønt i Centraleuropa

Ducats, der bærer Franz Josephs design, er den mest berømte version af de østrigske gulddukater. Dens popularitet stammer fra det faktum, at Franz Joseph blev betragtet som en patriarkalsk myndighed, der holdt imperiet sammen og tegner respekt for sine borgere. Franz Joseph kom til tronen i 1848, men hans første to årtier af regeringstid ville vise sig at være turbulente, hvilket modsiger hans ry for at kunne regere over regionen med en jernnæve. Ved slaget ved Solferino i Italien i 1859, uerfaren i militærstrategi, tillod Franz Joseph sig til at kommandere tropperne, og tabte herefter slaget til de franske og italienske hære og tvang ham til at give Lombardiet (Milano-regionen) til de allierede. I 1866 tabte han den preussisk-østrigske krig, hvilket betød, at han måtte sfgive østrigsk kontrol over den venetianske region til Preussens allierede, den italienske kong Vittorio Emanuele. Et kort år senere tvang den nationalistiske stemning i Ungarn Franz Joseph til at give landsbegrænsende autonomi og skabe det østrig-ungarske imperium i processen. På trods af disse fejltagelser, der begyndte med 1867 og fremefter, ville han styre fredeligt og succesfuldt indtil sin død i 1916.

I denne fredfyldte periode blomstrede det østrig-ungarske imperium. Udvidede industrisektorer, kunstneriske og videnskabelige segmenter af samfund var blomstrende, især i Østrig. Infrastrukturen blev moderniseret, jernbanenet, flodkanaler og havne blev bygget gennem det dobbelte monarki. Ungarn blev en førende fødekilde til resten af Europa og imperiet som helhed blev verdens fjerde største maskinfabrikant. Med stigende indkomsterne og handel blomstrende, Franz Josephs regering blev naturligvis forbundet med en tid med "overflod", hvilket øgede hans popularitet som konsekvens. Han var særligt populær blandt de mere konservative lag af det østrigske samfund, og han tegnede ligeledes et stærkt loyalt resultat i Slovenien, Kroatien, Ungarn og Tjekkiet. Uddeling Franz Joseph dukater til forældrene til et nyfødt barn, til nygifte eller som en mindeværdig gave generelt blev en tradition, som stadig praktiseres i de tidligere lande i det østrig-ungarske imperium.

Munze Österreich

Münze Österreich, et datterselskab af Østrigs centralbank, er en mønt med verdensry, som har rødder tilbage til 1100-tallet. Møntens historie begynder i 1194, hvor Richard Løvehjerte betalte 12 tons sølv for at sikre sin frigivelse fra fangenskabet hos hertug Leopold 5. af Østrig. Hertugen brugte senere sølvet til at præge sølvmønter med og dermed lagde han grundstenen til Münze Österreich. I løbet af dens lange og glorværdige historie har Münze Österreich produceret mange af Europas mest berømte og mest anvendte mønter, herunder guldkroner, floriner, dukater og sølvmønter som Maria Theresia-taleren. Mange af guldmønterne, som blev præget af mønten i Wien, blev brugt i udstrakt grad inden for handel i det østrig-ungarske kejserrige, mens sølvtaleren blev en af de mest prægede og mest anvendte sølvmønter i verdenshandlen mellem 1750 og 1950’erne. I dag er mønten i Wien mest kendt for at producere Europas mest efterspurgte investeringsmønter, de østrigske Philharmoniker-mønter, der sommetider kaldes Wiener Philharmoniker-mønterne, i guld og sølv.

Produktvægt i gram
3.4909
Guld vægt i gram
3.44203
Renhed
986
Guld vægt i troy ounces
0.11066
Diameter
20
Tykkelse
-
Beskrivelse af pålydende værdi
1 dukat
Producent
Austrian Mint, Østrig

Forside

Forsiden skildrer afbildning af Kejser Franz Joseph kronet med en laurbærkrans. Titlen “Ferencz Jozsef IKA CS ES MHSDO AP KIR”, som kan oversættes som “Franz Joseph I, ved Guds nåde, kejser af Østrig og apostoliske konge af Ungarn, Kroatien, Slavonien, Dalmatien”, omgiver hans portræt. Ved kongens halslinje er Kremnica Mints mærke “KB”.

Bagside

Bagsiden skildrer Habsburgfamiliens våbenskjold omringet af teksten "HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915", hvilket betyder "Ungarn, Bøhmen, Galicia, Lodomeria, Illyria, konge og ærkehertug af Østrig 1915".

Emballage

Hver enkelt mønt leveres i en hård plastik kapsel.

Afhentning i Tavex butik

Du kan vælge at afhente din bestilling i vores butik i København. Så snart vi modtager din betaling kontakter vi dig via mail og telefon, og du kan herefter afhente din bestilling.

Levering via UPS

Efter modtagelse af din betaling afsendes din bestilling hurtigst muligt (normalt indenfor 24 timer) og du modtager et trackingnummer fra UPS. UPS` leveringstid er ca. 1-3 hverdage.

For at sikre, at vores kunder personligt modtager og kvitterer for modtagelsen af de afsendte varer, sendes bestillinger som værdipakke via UPS med omdeling, hvor underskrift er påkrævet. UPS forsøger levering af tre gange. Har man ikke været hjemme til modtagelse af pakken efter de 3 forsøg, returneres pakken til Tavex. Du kan følge din pakke via dit Trackingnummer her.

I visse tilfælde er det muligt at bestille afhentning af din pakke ved et UPS udleveringssted, dette kræver særlig aftale med Tavex. Vi gør opmærksom på, at udleveringssted kan bede om fremvisning af ID ved afhentning af pakker.

Bemærk venligst, at alle bestillinger (medmindre andet aftales med Tavex) sendes med omdeling, og at du derfor være hjemme og underskrive for modtagelse – Kontakt os hvis du ønsker at få sendt din pakke til et UPS udleveringssted.

Forsikring

Din pakke sendes som forsikret værdipakke med UPS og såfremt din pakke mod forventning skulle forsvinde eller blive beskadiget under transporten, vil Tavex gen-sende din bestilling eller refundere din betaling. Forsikringen er gældende indtil du har kvitteret og modtaget for pakken.

Emballage

Din bestilling pakkes i beskyttet emballage og sendes i en diskret umarkeret kuvert/pakke.

Tracking

Så snart din bestilling er pakket, sendes dit trackingnummer til din email. Via UPS hjemmeside kan du følge din pakkes lokation og status.

Forsendelsesomkostninger

Tavex tilbyder fri fragt ved køb over 8.500 DKK(ekskl. moms.)

 

0 – 8.500 DKK ekskl. moms 123,75 DKK
8.501 – 1.000.000 DKK ekskl. moms Fri Fragt
1.000.000+ DKK ekskl. moms Kontakt os

 

Overstående priser er gældende for leveringer i Danmark (ikke inklusiv Grønland eller Færøerne). Såfremt du ønsker levering til udlandet bedes kontakte os på +45 3311 1510 eller tavex@tavex.dk.

Forsinkelser/varer som ikke er på lager

Såfremt din pakke mod forventning afsendes senere, et givet produkt ikke er på lager eller midlertidigt udsolgt, så vil du blive kontaktet via telefon eller email og du vil få oplyst om forventet leveringstid af din bestilling.

OBS: Ved levering med UPS og afhentning i vores butik skal du fremvise gyldigt billede-ID (pas eller kørekort).

 • Fri fragt ved køb over 8.500 DKK
 • Stort lager
 • Hurtig levering
 • 100% forsikret forsendelse

Stort lager

Størstedelen af Tavex’ produkter er altid på lager og derfor kan Tavex også tilbyde hurtig forsendelse eller selvafhentning samme dag til markedets førende priser. Tavex er officiel partner med alle de store møntproducenter i verden.

Afhentning samme dag

Vær velkommen til at besøge vores butik indenfor vores åbningstider (9-19) eller få gratis konsultation og lær mere om et specifikke produkter. Hvis du køber online, kan du afhente produkterne samme dag, vi modtager betalingen.

Lave priser

Med over 25 års erfaring på markedet, samt større lagerbeholdning, er Tavex i stand til at tilbyde dig de bedste priser på markedet. Hos Tavex kan du maksimere dit afkast på dine investeringer pga. lave marginer og spreads.

Genstande på lager

Dette produkt er på lager og bliver sendt så snart betalingen er modtaget og er klar til selvafhentning.

Book en privat konsultation gratis
Lær mere om at investere sikkert og få værdifuld markedsindsigt.