Opret ny alarm
Opret ny Tavex Prisbot
+ -
Opret ny Tavex Prisbot
Tavex Prisbot opsummering

Du kan annullere en Prisbot™ når som helst, og den automatiske ordre botten laver, er ikke bindende.

Dansk 20 kroner guldmønt Frederik VIII

På lager
Tavex er stolte af at kunne tilbyde den danske 20 kroner guldmønt, en god investering og samtidig en ... Læs mere
Vi sælger Vi køber Spread
1-4
4600,33 DKK
4193,03 DKK 8.85%
5-9
4578,93 DKK
4193,03 DKK 8.43%
10+
4536,14 DKK
4193,03 DKK 7.56%
Selvafhentning - GRATIS
UPS Pakkeshop - 123,75 DKK
UPS Hjemmelevering - 123,75 DKK
Se mindre
Selvafhentning - GRATIS
Leveringsomkostninger starter fra 123,75 DKK
Se mere
The photos are used for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product.

Introduktion

Tavex er stolte af at kunne tilbyde den danske 20 kroner guldmønt, en god investering og samtidig en del af Danmarks historie. De danske guld 20 kroner blev udstedt for første gang i 1873 efter oprettelsen af, hvad der ville blive verdens mest succesfulde guldbaserede monetære aftale, den skandinaviske Valutaunion. Guld 20 kronen er af stor historisk betydning, idet mønten var grundlaget for denne union, som indvarslede fire årtiers fremgang, stabilitet og fred – en epoke legemliggjort i disse holdbare 21,6 karat guldmønter.
Mesterligt udformet af Den Kongelige Danske Mønt, er 20 krone Frederik d. VIII guldmønten dekoreret med det danske våbenskjold og forgyldt med et portræt af selve kongen, hvorfor 20 krone guldmønterne er uvurderlige arvestykker af Danmark historie, hvilket gør mønten perfekte gaver eller samlerobjekter.

Hvorfor dette produkt

 • Danske guld 20 kroner er en del af Danmarks mest kendte guldmønter. Danske guld 20 kroner udstedt fra 1873 til 1914 er forbundet med en periode i Danmarks historie præget af fred, fremgang i generel velstand og vigtigst af alt fire årtier med stabile priser. Det er ikke underligt, at danske guld 20 kroner er en af de mest eftertragtede guldmønter i Danmark.
 • Danske guld 20 kroner er perfekt til møntsamlinger. Disse guldmønter var kernen i den skandinaviske valutaunion, et næsten perfekt pengesystem på den tid, hvilket gør dem til et godt valg til historiske møntsamlinger.
 • Danske guld 20 kroner er perfekte som gaver. Danske 20 kroner guldmønter sælges i en rimelig størrelse og vægt og er udsmykket med det danske våbenskjold, en perfekt gave.
 • Danske guld 20 kroner guldmønter er penge. Mønterne er fritaget for moms, og som sådan er udskiftelige i hele Europa ved bullion forhandlere og investorer ens.
 • Danske guld 20 kroner svarer til en opsparring. Danske guld 20 kroner er et ideelt valg for enhver langsigtet opsparer, der sætter pris på sikkerheden og stabiliteten ved at eje fysiske guldmønter.
 • Danske guld 20 kroner er en glimrende måde at diversificere din portefølje på. Gulds lave korrelation med andre finansielle aktiver gør, at suveræne guldmønter fungerer som en porteføljesikring mod markedsrisiko.

At købe guldgenstande betyder lav risiko og sikring af værdi

Gulds værdi er steget i årenes løb, hvilket gør det ideelt til at bevare eller øge ens formue.

 • Produkt værdi (1pc)
  4600,33 DKK
 • Tilbagekøbspris
  4193,03 DKK
 • Din risiko nu
  407,30 DKK

Fakta: Prisen på guld er i DKK steget 85.27% igennem de sidste 8 år. Den laveste pris var 7537,09 DKK/oz og den højeste pris 17061,50 DKK/oz. Den aktuelle markedspris er 16501,50 DKK/oz

Historie

20 kroner guldmønter – den skandinaviske guldstandard 

Selv om det er nok er umuligt at skabe et fejlfrit monetært system, var den skandinaviske Valuta Union (SVU) dannet af Danmark og Sverige i 1873, og som Norge sluttede senere i 1875 var sandsynligvis tættest på perfekt monetære harmoni, der nogensinde var blevet undfanget mellem forskellige lande.

Op til 1873 forekom der en række grundlæggende ændringer i den globale økonomi; Sølv, som i århundreder havde været den vigtigste valuta for global handel, mistede gradvist sin status som penge til fordel for guld. Den latinske Monetære Union, der var baseret på guld blev etableret i 1865 mellem flere europæiske lande. Tyskland, som var en stor handelspartner for de nordiske lande, skiftede til guldstandarden i 1871 med indførelsen af det guld marken og England, som også var en vigtig handelspartner for både Danmark og Norge, havde vedtaget guldstandarden i begyndelsen af 1800’erne ved udstedelsen af guld sovereing. Selv USA var på en pseudo guldstandard fra begyndelsen af 1834. Årsagen til, at guld blev det foretrukne valutavalg, var på grund af det gule metals højere værdi-til-vægt-forhold, hvilket betød, at udgifterne til forsendelse og håndtering af guld var mindre end af sølv. Efterhånden som landene begyndte at udskifte deres valutareserver ved at sælge sølv og købe guld, betød det naturligvis, at sølv i forhold til guld var ved at blive mindre værd.

Det var på denne baggrund, at de tre nordiske lande, hvis monetære system var baseret på sølv, begyndte at overveje at skifte til guldstandarden. Desuden, var der den omstændighed, at de tre skandinaviske lande havde et andet optællingssystem, kombineret med forskellige størrelser af deres sølvmønters metalsammensætning gjorde sagen yderligere kompliceret. For eksempel brugte Sverige sølv rigsdaler, der var baseret på decimalsystemet, mens Danmark med rigsdaler og Norge med speciedaler baserede deres systemer på brøker. Disse forskelle skyldes ekstra vekselgebyrer og var en byrde for de handlende set i lyset den betydelige regionale handel, der blev gennemført mellem disse tre lande.

Danmark og Sverige besluttede i 1873 at oprette den første skandinaviske møntunion baseret på guldstandarden. Det nye system bestemte,  “krone” på dansk og “krona” på svensk (”crown” på engelsk) var at blive den nye regningsenhed, som var deleligt i 100 øre. Mønterne med pålydende værdi på 20 og 10 kroner blevet lavet af guld, og 1 kg guld var lig med 2.480 kroner. Med andre ord blev 1 guld krone sat til at være lig 0,403 gram guld. I forbindelse med krone guldmønter, blev sølv kroner, og senere pengesedler indført i de tre lande. Alle skandinaviske kroner blev anset lovligt betalingsmiddel og var frit udskiftelige kurs pari ved de respektive centralbanker, der var en del af SMU. Et vigtigt aspekt ved dette system var, at uanset hvem der holdt sølv kroner eller sedler var berettiget til at få dem ombyttet til guld i centralbanken.

Selvom SMU-systemet blev standardiseret og pengene i omløb blev indstillet til at have ensartet værdi blev det stadig decentraliseret. Dette betød, at der ikke var en centralbank i unionen der kontrollerede guldstrømmen. For eksempel, hvis Norge havde et handelsunderskud med et land uden for EU (dvs. værdien af dets import var højere end værdien af landets eksport), så betød det, at for at udligne denne forskel så måtte man betale i guld. Således ville guld flyde ud af Norge. Det er her, den unikke selvjusterende mekanisme ved guldstandarden kom i spil. Med guld strømmer ud af Norge, ville landets pengemængden (guld) reducere, hvilket fører til deflation, dvs. lavere priser. Med Norge nu at have lavere priser på sine varer (i form af guld), vil andre lande så være mere interesseret i at overtage norske varer, og dermed guld ville strømme tilbage til landet, re-hævde balancen mellem landets produktion og pengemængden .

Dette system fungerede så godt, at de tre centralbanker ikke engang gribe ind i de finansielle markeder (i modsætning til i dag) i næsten fire årtier, og udover viser sig at være yderst effektiv og let at vedligeholde, men også bidraget til at fremme handelen, og dermed velstand.

20 kroner guldmønter fostrede Danmarks velstand

Den Skandinaviske Møntunion var til stor gavn for alle dets medlemmer. Finansielle omkostninger var lavere som den nye standard og ensartet valuta vist sig at være mindre kompliceret end det tidligere system. Valutakurserne mellem disse tre lande var stabile, som direkte fordel købmænd og offentligheden på bekostning af den spekulant og, vigtigst, inflation i den tid af den SCU var næsten ikke-eksisterende. Faktisk 1873-1914 var den gennemsnitlige årlige inflation var 0,1%, mens den disponible realindkomst i samme tidsramme steget med næsten 100%!

Dette system leveres landet med 40 års stabilitet, velstand og fred. De 10 kroner guldmønter var på forkant med denne periode, så Danmark forvandle sig til en moderne industriel nation. Landets vækst i reallønnen under guldstandarden var blandt de højeste i verden. Sin landbrugssektor boomede, der udgør over halvdelen af amtets samlede eksport af 1914. Udenrigshandelen udvidet enormt blev Danmark nettoimportør af kapital – delvis tilskrives den stabile monetære system – dødeligheden faldt betydeligt, og de store sociale reformer blev gennemført. I betragtning af alle de ovennævnte, var dette en gylden æra i Danmark historie, en æra legemliggjort i de 20 kroner guldmønter.

Men gyldne epoker tendens til ikke at vare evigt. Mens WWI raser, Sveriges centralbank troede det ville være klogt at midlertidigt at suspendere den fri bevægelighed for guld og konvertibilitet af papirkroner til guldkroner. Norge og Danmarks centralbanker fulgte ikke længe efter trop. Forudsætningen for anvendelsen af denne ordning var en nedlukning. Det er ikke klart, om denne beslutning var en overreaktion på den del af de centrale bankfolk, der formentlig søgte at beskytte nationers guld mod virkningerne og resultaterne af krigen var ukendte. Men deres beslutning var det første søm, i en serie af mange, hvilket ville føre til at Unionens opløstes i 1924.

 

20 kroner guldmønten blev produceret af den danske Kongelige Mønt

Med specifikationen for guldstandarden gjort til lov i 1873, begyndte den Kongelige Danske Mønt at udstede 10 kroner guldmønter. Fra 1873 indtil 1900, blev der præget 1,7 millioner stykker, med af kong Christian IX. Fra 1908 til 1912, blev der udstedt yderligere 1.170.000 stykker af denne mønt med et portræt af Kong Frederik VIII. De sidste 20 kroner guldmønter, der afbildede Kong Christian X blev produceret i 1913-1916 og udgjorde i alt 3.670.000 styk. Men, 1,93 millioner af disse mønter som blev præget i 1915 og 1916 blev aldrig til rådighed for offentligheden på grund af den danske centralbanks belsutning om at suspendere konverteringen af pengesedler til guldmønter i 1914. Dette parti af mønter blev gemt i Nationalbankens bokse, og betragtes i dag som en del af landets guldreserver. I alt blev der møtet cirka 6.550.000 stykker af 20 kroner guldmønt under Danmark medlemskab af den skandinaviske møntunion.

Danske 20 kroner

20 kroner guldmønter – den skandinaviske guld standard 

Selv om det er nok er umuligt at skabe et fejlfrit monetært system, var den skandinaviske Valuta Union (SVU) dannet af Danmark og Sverige i 1873, og som Norge sluttede senere i 1875 var sandsynligvis tættest på perfekt monetære harmoni, der nogensinde var blevet undfanget mellem forskellige lande.

Op til 1873 forekom der en række grundlæggende ændringer i den globale økonomi; Sølv, som i århundreder havde været den vigtigste valuta for global handel, mistede gradvist sin status som penge til fordel for guld. Den latinske Monetære Union, der var baseret på guld blev etableret i 1865 mellem flere europæiske lande. Tyskland, som var en stor handelspartner for de nordiske lande, skiftede til guldstandarden i 1871 med indførelsen af det guld marken og England, som også var en vigtig handelspartner for både Danmark og Norge, havde vedtaget guldstandarden i begyndelsen af 1800’erne ved udstedelsen af guld sovereing. Selv USA var på en pseudo guldstandard fra begyndelsen af 1834. Årsagen til, at guld blev det foretrukne valutavalg, var på grund af det gule metals højere værdi-til-vægt-forhold, hvilket betød, at udgifterne til forsendelse og håndtering af guld var mindre end af sølv. Efterhånden som landene begyndte at udskifte deres valutareserver ved at sælge sølv og købe guld, betød det naturligvis, at sølv i forhold til guld var ved at blive mindre værd.

Det var på denne baggrund, at de tre nordiske lande, hvis monetære system var baseret på sølv, begyndte at overveje at skifte til guldstandarden. Desuden, var der den omstændighed, at de tre skandinaviske lande havde et andet optællingssystem, kombineret med forskellige størrelser af deres sølvmønters metalsammensætning gjorde sagen yderligere kompliceret. For eksempel brugte Sverige sølv rigsdaler, der var baseret på decimalsystemet, mens Danmark med rigsdaler og Norge med speciedaler baserede deres systemer på brøker. Disse forskelle skyldes ekstra vekselgebyrer og var en byrde for de handlende set i lyset den betydelige regionale handel, der blev gennemført mellem disse tre lande.

Danmark og Sverige besluttede i 1873 at oprette den første skandinaviske møntunion baseret på guldstandarden. Det nye system bestemte,  “krone” på dansk og “krona” på svensk (”crown” på engelsk) var at blive den nye regningsenhed, som var deleligt i 100 øre. Mønterne med pålydende værdi på 20 og 10 kroner blevet lavet af guld, og 1 kg guld var lig med 2.480 kroner. Med andre ord blev 1 guld krone sat til at være lig 0,403 gram guld. I forbindelse med krone guldmønter, blev sølv kroner, og senere pengesedler indført i de tre lande. Alle skandinaviske kroner blev anset lovligt betalingsmiddel og var frit udskiftelige kurs pari ved de respektive centralbanker, der var en del af SMU. Et vigtigt aspekt ved dette system var, at uanset hvem der holdt sølv kroner eller sedler var berettiget til at få dem ombyttet til guld i centralbanken.

Selvom SMU-systemet blev standardiseret og pengene i omløb blev indstillet til at have ensartet værdi blev det stadig decentraliseret. Dette betød, at der ikke var en centralbank i unionen der kontrollerede guldstrømmen. For eksempel, hvis Norge havde et handelsunderskud med et land uden for EU (dvs. værdien af dets import var højere end værdien af landets eksport), så betød det, at for at udligne denne forskel så måtte man betale i guld. Således ville guld flyde ud af Norge. Det er her, den unikke selvjusterende mekanisme ved guldstandarden kom i spil. Med guld strømmer ud af Norge, ville landets pengemængden (guld) reducere, hvilket fører til deflation, dvs. lavere priser. Med Norge nu at have lavere priser på sine varer (i form af guld), vil andre lande så være mere interesseret i at overtage norske varer, og dermed guld ville strømme tilbage til landet, re-hævde balancen mellem landets produktion og pengemængden .

Dette system fungerede så godt, at de tre centralbanker ikke engang gribe ind i de finansielle markeder (i modsætning til i dag) i næsten fire årtier, og udover viser sig at være yderst effektiv og let at vedligeholde, men også bidraget til at fremme handelen, og dermed velstand.

20 kroner guldmønter fostrede Danmarks velstand

Den Skandinaviske Møntunion var til stor gavn for alle dets medlemmer. Finansielle omkostninger var lavere som den nye standard og ensartet valuta vist sig at være mindre kompliceret end det tidligere system. Valutakurserne mellem disse tre lande var stabile, som direkte fordel købmænd og offentligheden på bekostning af den spekulant og, vigtigst, inflation i den tid af den SCU var næsten ikke-eksisterende. Faktisk 1873-1914 var den gennemsnitlige årlige inflation var 0,1%, mens den disponible realindkomst i samme tidsramme steget med næsten 100%!

Dette system leveres landet med 40 års stabilitet, velstand og fred. De 20 kroner guldmønter var på forkant med denne periode, så Danmark forvandle sig til en moderne industriel nation. Landets vækst i reallønnen under guldstandarden var blandt de højeste i verden. Sin landbrugssektor boomede, der udgør over halvdelen af amtets samlede eksport af 1914. Udenrigshandelen udvidet enormt blev Danmark nettoimportør af kapital – delvis tilskrives den stabile monetære system – dødeligheden faldt betydeligt, og de store sociale reformer blev gennemført. I betragtning af alle de ovennævnte, var dette en gylden æra i Danmark historie, en æra legemliggjort i de 20 kroner guldmønter.

Men gyldne epoker tendens til ikke at vare evigt. Mens WWI raser, Sveriges centralbank troede det ville være klogt at midlertidigt at suspendere den fri bevægelighed for guld og konvertibilitet af papirkroner til guldkroner. Norge og Danmarks centralbanker fulgte ikke længe efter trop. Forudsætningen for anvendelsen af denne ordning var en nedlukning. Det er ikke klart, om denne beslutning var en overreaktion på den del af de centrale bankfolk, der formentlig søgte at beskytte nationers guld mod virkningerne og resultaterne af krigen var ukendte. Men deres beslutning var det første søm, i en serie af mange, hvilket ville føre til at Unionens opløstes i 1924.

20 kroner guldmønten blev produceret af den danske Kongelige Mønt

Med specifikationen for guldstandarden gjort til lov i 1873, begyndte Kongelige Danske Mønt at udstede 20 kroner guldmønter. Fra da indtil 1900, det præget 1,7 millioner stykker, der gennemførte den afbildning af kong Christian IX. Fra 1908 til 1912, er det udstedte yderligere 1.170.000 stykker af denne mønt, om end med et portræt af Kong Frederik VIII. De sidste 20 kroner guldmønter, der afbildet Kong Christian X blev frigivet 1913-1916 og udgjorde i alt 3.670.000 styk. Men, 1,93 millioner af disse mønter præget i 1915 og 1916 blev aldrig til rådighed for offentligheden på grund af afgørelsen fra den danske centralbank til at suspendere konverteringen af pengesedler i guldmønter i 1914. Denne batch af mønter blev gemt i hvælvinger centralbanken, og er i dag betragtes som en del af sine guldreserver. I alt mynte slog cirka 6.550.000 stykker af 20 kroner guldmønt under Danmark medlemskab af den skandinaviske møntunion.

Produktvægt i gram
8.9606
Guld vægt i gram
8.06454
Renhed
900
Guld vægt i troy ounces
0.25928
Diameter
23
Tykkelse
-
Beskrivelse af pålydende værdi
20 kroner
Producent
Danmark

Forside

Forsiden skildrer kong Frederik VIII. Omkring hans udsmykning er teksten "FREDERIK VIII DANMARKS KONGE".

Bagside

Bagsiden skildrer Danmarks våbenskjold. Det er ekstremt rig i detaljer og indeholder forskellige dyr på et skjold draperet med en hermelinkappe og toppet med en krone. Dyrene er en symbolsk repræsentation af de enkelte regioner i kongeriget. Våbenskjoldet er halvt omsluttet af udstedelsesåret, betegnelsen "20 KRONER", et lille hjerte, som er mærket for den kongelige danske mønt og underskriften af mestergravøren "VBP".

Emballage

Hver mønt leveres i en kapsel af hård plast.

Afhentning i Tavex butik

Du kan vælge at afhente din bestilling i vores butik i København. Så snart vi modtager din betaling kontakter vi dig via mail og telefon, og du kan herefter afhente din bestilling.

Levering via UPS

Efter modtagelse af din betaling afsendes din bestilling hurtigst muligt (normalt indenfor 24 timer) og du modtager et trackingnummer fra UPS. UPS` leveringstid er ca. 1-3 hverdage.

For at sikre, at vores kunder personligt modtager og kvitterer for modtagelsen af de afsendte varer, sendes bestillinger som værdipakke via UPS med omdeling, hvor underskrift er påkrævet. UPS forsøger levering af tre gange. Har man ikke været hjemme til modtagelse af pakken efter de 3 forsøg, returneres pakken til Tavex. Du kan følge din pakke via dit Trackingnummer her.

I visse tilfælde er det muligt at bestille afhentning af din pakke ved et UPS udleveringssted, dette kræver særlig aftale med Tavex. Vi gør opmærksom på, at udleveringssted kan bede om fremvisning af ID ved afhentning af pakker.

Bemærk venligst, at alle bestillinger (medmindre andet aftales med Tavex) sendes med omdeling, og at du derfor være hjemme og underskrive for modtagelse – Kontakt os hvis du ønsker at få sendt din pakke til et UPS udleveringssted.

Forsikring

Din pakke sendes som forsikret værdipakke med UPS og såfremt din pakke mod forventning skulle forsvinde eller blive beskadiget under transporten, vil Tavex gen-sende din bestilling eller refundere din betaling. Forsikringen er gældende indtil du har kvitteret og modtaget for pakken.

Emballage

Din bestilling pakkes i beskyttet emballage og sendes i en diskret umarkeret kuvert/pakke.

Tracking

Så snart din bestilling er pakket, sendes dit trackingnummer til din email. Via UPS hjemmeside kan du følge din pakkes lokation og status.

Forsendelsesomkostninger

Ædelmetaller (Guld og sølv)*:

Tavex tilbyder fri fragt ved køb over 8.500 DKK(ekskl. moms.)

0 – 8.500 DKK (ekskl. moms) = 123,75 DKK

8.500 – 1.000.000 DKK (ekskl. moms) = Fri fragt

1.000.000 + DKK (ekskl. moms) = Kontakt os

Valuta*:

Tavex tilbyder fast lavt gebyr på kun 49,99 DKK (ekskl. moms.)

 

*Overstående priser er gældende for leveringer i Danmark (ikke inklusiv Grønland eller Færøerne). Såfremt du ønsker levering til udlandet bedes kontakte os på +45 3311 1510 eller tavex@tavex.dk.

Forsinkelser/varer som ikke er på lager

Såfremt din pakke mod forventning afsendes senere, et givet produkt ikke er på lager eller midlertidigt udsolgt, så vil du blive kontaktet via telefon eller email og du vil få oplyst om forventet leveringstid af din bestilling.

OBS: Ved levering med UPS og afhentning i vores butik skal du fremvise gyldigt billede-ID (pas eller kørekort).

Ædelmetaller (Guld og sølv):

 • Fri fragt ved køb over 8.500 DKK
 • Stort lager
 • Hurtig levering
 • 100% forsikret forsendelse

 

Valuta:

 • Lav fragtgebyr på kun 49,99 DKK
 • Over 50 forskellige valutaer
 • Hurtig levering
 • 100% forsikret forsendelse

Stort lager

Størstedelen af Tavex’ produkter er altid på lager og derfor kan Tavex også tilbyde hurtig forsendelse eller selvafhentning samme dag til markedets førende priser. Tavex er officiel partner med alle de store møntproducenter i verden.

Afhentning samme dag

Vær velkommen til at besøge vores butik indenfor vores åbningstider (9-19) eller få gratis konsultation og lær mere om et specifikke produkter. Hvis du køber online, kan du afhente produkterne samme dag, vi modtager betalingen.

Lave priser

Med over 25 års erfaring på markedet, samt større lagerbeholdning, er Tavex i stand til at tilbyde dig de bedste priser på markedet. Hos Tavex kan du maksimere dit afkast på dine investeringer pga. lave marginer og spreads.

Genstande på lager

Dette produkt er på lager og bliver sendt så snart betalingen er modtaget og er klar til selvafhentning.

Book en privat konsultation gratis
Lær mere om at investere sikkert og få værdifuld markedsindsigt.