Opret ny alarm

Opret ny Tavex Prisbot

+ -

Opret ny Tavex Prisbot

Tavex Prisbot opsummering

Du kan annullere en Prisbot™ når som helst, og den automatiske ordre botten laver, er ikke bindende.

Ungarske Franz Joseph 20 franc / 8 forint

Ikke på lager
Ungarns mest fremtrædende klassiske guldmønt, Franz Joseph 8 forint / 20 franc mønt, er en spændende guldmønt ... Læs mere
Vi sælger Vi køber
-
2 461,66 DKK

Introduktion

Ungarns mest fremtrædende klassiske guldmønt, Franz Joseph 8 forint / 20 franc mønt, er en spændende guldmønt med to forskellige pålydende værdier, og er et vidnesbyrd over Ungarns lange og varierede monetære tradition. Mønten kalde både den “ungarske 8 forint” eller “ungarske 20 franc”, og rummer historien om det østrig-ungarske kejserrige, det næststørste europæiske land og sin tids ledende stormagter. Fortiden er bevaret i en smuk guldmønt som blev præget i overensstemmelse med Europas første store møntunion, den Latinske Monetære Union.
Den ungarske 8 forint / 20 franc guldmønt er udsmykket med det kongelige ungarske våbenskjold samt portræt af en af de sidste store monarker i Europa, Franz Josef af Østrig. Udstedt mellem 1870 og 1892 af Kremnica Mønt, som i dag er en af mønt i verden, Franz Joseph 8 forint / 20 franc guldmønter har historisk betydning, hvilket gør dem egnede til samlere og investorer, der ønsker at besidde håndgribelige og værdifulde guldmønter.

Hvorfor dette produkt

 • Franz Joseph 8 forint / 20 franc guldmønter er en del af Ungarns glorværdige fortid. Udsmykket med det ungarske våbenskjold, og med en uforlignelig ensartethed, idet mønten bevarer de to pålydende værdier på hhv. 8 foring / 20 franc.
 • Franz Joseph 8 forint / 20 franc guldmønter er velegnede til møntsamlinger. Denne mønt er indbegrebet af historien om to store tidligere europæiske riger, Kongeriget Ungarn og det østrig-ungarske kejserrige, og skildrer en af sin tids vigtigste monarker, kejser Franz Joseph. Den ungarske 8 forint / 20 francs guldmønt er fyldt med historie og vil derfor være en fantastisk tilføjelse til enhver møntsamling.
 • Franz Joseph 8 forint / 20 franc guldmønter er penge. Ungarsk 8 forint / 20 franc er fritaget for moms, og handles i hele Europa hos både guldhandlere og investorer.
 • Franz Joseph 8 forint / 20 francs mønter er en form for opsparring. Ungarsk 8 forint / 20 franc er det ideelle valg for enhver langsigtet investor som værdsætter sikkerheden og stabiliteten ved at eje fysiske guldmønter.
 • Franz Joseph 8 forint / 20 francs mønter følger prisen på guld. Værdien af disse guldmønter er primært bestemt på baggrund af deres guldindhold, hvilket er knyttet til den gældende pris på guld.

At købe guldgenstande betyder lav risiko og sikring af værdi

Gulds værdi er steget i årenes løb, hvilket gør det ideelt til at bevare eller øge ens formue.

 • Produkt værdi (1pc)
  2 981,77 DKK
 • Tilbagekøbspris
  2 461,66 DKK
 • Din risiko nu
  520,11 DKK

Fakta: Prisen på guld er i DKK steget 84.24% igennem de sidste 8 år. Den laveste pris var 7 172,61 DKK/oz og den højeste pris 14 927,00 DKK/oz. Den aktuelle markedspris er 13 891,00 DKK/oz

Historie

Historien om den ungarske forint

For bedre at værdsætte den ungarske 8 forint / 20 franc guldmønt, skal man dykke ned i Ungarns spændende historie da kong Charles I forvandlede Kongeriget Ungarn til en stormagt. Trods Ungarn allerede var en vigtig nation i begyndelsen af det andet årtusinde, så ville landet, i det 14. århundrede under kong Charles I regeringstid, blive den næststørste kongerige i Europa. På sit højeste, så strakte Kongeriget Ungarn strakte sig langs Adriaterhavets kyst i vest, til Balkans bjergkæde i syd, som omfattede det meste af Transsylvanien i øst, der i dag er en del af Rumænien. Med andre ord, er Ungarn i dag kun en skygge af sin tidligere geografiske størrelse og storhedstid.

Charles I, også kaldet Charles Robert, som både stammede fra den italienske og ungarske kongeslægt, gjorde krav på den ungarske trone i begyndelsen af 1300-tallet. Under hans styre så voksede det ungarske kongerige både geografisk og økonomisk og etablerede som en af de førende lande i Europa. Han opnåede blandt andet dette ved hans politiske og militære evner, men en af de primære kilder til hans magt var guld, masser af guld.

Omkring Charles I’s regeringstid blev der fundet store guldforekomster i bjergområderne, i det som i dag betegnes som det centrale Slovakiet. Disse miner var så rige på det ædle metal, at Kongeriget Ungarn blev Europas største og en af de førende guldproducenter i verden. Den stadige strøm af ædelmetal til statskassen forbedrede Charles’ evne til at regere. Dog ville rigdommen fra minerne ikke have bidraget til velstanden i riget som helhed, havde det ikke været for Charles’ reform af landets monetære system, som lagde fundamentet for den ungarske guld forint mønt.

Som vidne til florintens succes, en 24-karat guldmønt som blev præget af den italienske bystat Firenze, som dominerede europæisk handel på det tidspunkt, indførte Charles en lignende guldmønt, der delte som havde vægt og renhed, omend med et lidt anderledes design. Den nye guldmønt var i Ungarn benævnt “Florentinus”, som i sidste ende blev forkortet til “forint”, deraf navnet på den ungarske 8 forint / 20 franc guldmønt.

Charles I udpegede byen Kremnica, en mineby i nærheden de store guldforekomster, til at forestå oprettelsen af en kongelig mønt som skulle producere guld forinten. Mønten begyndte at omdanne guldmalmen til forint mønter, der efterfølgende blev fordelt på tværs af riget. På grund af Charles ‘løfte om at guld forint stabil, blev inflationen, som tidligere havde skabt kaos i den ungarske økonomi, bragt under kontrol. Folks tillid til forinten bidrog også til at øge handlen, som hurtigt begyndte at vokse som et resultat af en mere bekvem og sikker måde at handele på. Dette førte til en forbedret finanspolitisk situation for mange byer og kommuner, hvilket også gavnede det kongelige statskasse i form af højere skatteindtægter. Ud over at bidrage til at vækste og gøre kongedømmet rigere, så blev forinten den foretrukne valuta i regionen til brug for betaling af mellemværende.

Kremnica Mønt, som Charles havde udpeget til at præge guld forinten ville fortsætte længe efter Charles I’s død, og blev regionens vigtigste producent af guld og sølvmønter, og udover at producere forinten, så ville Kremnica være ansvarlig for at producere nogle af Europas mest berømte guldmønter, hvoraf en af dem er dukaten. Til den dag i dag producrer Kremnica stadig mønter og er en de ældste møntproducenter i verden.

Grundlæggelsen af den ungarske 8 forint / 20 franc guldmønt

Det ungarske kongerige blev i de følgende århundreder indlemmet i de Habsburgske kejseres domæne, datiden mest magtfulde kongelige familier i Europa, og blev en del af den østrigske imperium i begyndelsen af 1800-tallet. Efter Østrigs nederlag i den østrig-preussiske krig i 1867, udnyttede ungarske nationalister Østrigs svækkede politiske position og sikrede Ungarn delvis uafhængighed, hvilket gav landet fuld selvstændighed angående nationale anliggender, men som delte en fælles udenrigspolitik med Østrig, og dermed oprettelsen af to-delt monarki benævnt det østrig-ungarske kejserrige.

Efter at have genetableret kontrol over sine monetære anliggender, introducerede Ungarn 8 forint / 20 franc guld mønter i 1870. Grunden til, at de nye guldmønter havde en pålydende værdi på 20 franc var, at Østrig tre år tidligere havde indgået en traktat med Frankrig om at blive en medlem af den latinske Monetære Union, hvilket naturligvis også gjaldt for Ungarn.

Denne monetære union blev oprindeligt grundlagt i 1865 af Italien, Frankrig, Belgien og Schweiz, og var et forsøg på at samle de respektive landes penge til en enkelt ensartet valuta. De stiftende medlemmer af unionen blev enige om en ensartet finhed og vægt af deres mønter, som blev sat til at være lig den franske sølv og guld franc, og de blev enige om at udveksle hinandens guld og sølv mønter, uanset om de var udført i et andet design, uanset hvilken regent der var afbildet på mønten eller navnet på mønten. Denne standardisering gjorde handel mellem medlemslandene lettere og hvorfor Østrig og Ungarn ligeledes blev medlem af unionen.

Ungarsk 8 forint / 20 franc guldmønter lettede den daglige handel i det østrig-ungarske kejserrige

Efter 1870’erne og op til Første Verdenskrig, nød det østrig-ungarske kejserrige en betydelig fremgang. Industrien voksede, de kunstneriske og videnskabelige segmenter samfundet blomstrede, infrastrukturen blive moderniseret, jernbanenettet, kanaler og havne blev bygget i hele kejserdømmet, Ungarn blev en førende kilde til mad for resten af Europa, og kejserdømmet som helhed blev verdens fjerdestørste maskinfabrikant. Det var en dynamisk økonomi, hvor den ungarske 8 forint / 20 franc mønt spillede en vigtig rolle ved at lette den daglige handel. De gode tider blev fandt sted under kejser Franz Joseph regeringstid (som er afbildet på denne mønt), hvorfor han tid som kejser er forbundet med en tid af ”overflod” og nød som følge heraf en enorm popularitet og havde en loyal tilhængerskare i Ungarn, særligt i betragtning af hans pacifistiske tilgang til Ungarn, ved at give landet uafhængighed.

Produktvægt i gram
6.4516
Guld vægt i gram
5.80644
Renhed
900
Guld vægt i troy ounces
0.18668
Diameter
21
Tykkelse
-
Beskrivelse af pålydende værdi
20 franc/8 forint
Producent
Ungarn

Forside

Forsiden skildrer afbildning af Kejser Franz Joseph kronet med en laurbærkrans. Titlen “Ferencz Jozsef IKA CS ES MHSDO AP KIR”, som kan oversættes som “Franz Joseph I, ved Guds nåde, kejser af Østrig og apostoliske konge af Ungarn, Kroatien, Slavonien, Dalmatien”, omgiver hans portræt. Ved kongens halslinje er Kremnica Mints mærke “KB”.

Bagside

Bagsiden viser det kongele ungarske våbenskjold omgivet af teksten “MAGYAR KIRÁLYSÁG”, som kan oversættes til “Det ungarske kongerige”, og med betegnelsen “20 Fr” til venstre og “8 Frt” til højre. Nederst er prægningsåret.

Emballage

Hver mønt leveres i en kapsel af hård plast.

Levering med UPS

Efter modtagelse af din betaling afsendes din bestilling inden for 24 timer og du modtager et trackingnummer fra UPS. UPS leveringstid er ca. 1-3 hverdage. Så snart din bestilling er klar til afhentning på dit lokale UPS udleveringssted, modtager du en mail eller SMS fra UPS.
Bemærk venligst, at alle bestillinger (medmindre andet aftales med Tavex) sendes uden omdeling, og at du derfor skal hente din bestilling ved dit lokale UPS udleveringssted eller UPS Pakkebokse.
B. Selvafhentning: Du kan også vælge at afhente din bestilling i vores butik i København. Så snart vi modtager din betaling kontakter vi dig via mail og telefon, og du kan herefter afhente din bestilling.

OBS: Ved levering med UPS og afhentning i vores butik skal du fremvise gyldigt billede-ID (pas eller kørekort).

Forsikring

Din pakke sendes som forsikret værdipakke med UPS og såfremt din pakke mod forventning skulle forsvinde eller blive beskadiget under transporten, vil Tavex gen-sende din bestilling eller refundere din betaling. Forsikringen er gældende indtil du har kvitteret og modtaget for pakken.

Emballage

Din bestilling pakkes i beskyttet emballage og sendes i en diskret umarkeret kuvert/pakke.

Tracking

Så snart din bestilling er pakket, sendes dit trackingnummer til din email. Via UPS hjemmeside kan du følge din pakkes lokation og status.

Forsinkelser/varer som ikke er på lager

Såfremt din pakke mod forventning afsendes senere, eller et givet produkt ikke er på lager eller midlertidigt udsolg, så vil du blive kontaktet via telefon eller email og du vil få oplyst om forventet leveringstid af din bestilling.

Forsendelsesomkostninger

Nedenstående priser er gældende for leveringer i Danmark (ikke inklusive Grønland eller Færøerne). Såfremt du ønsker levering til udlandet bedes kontakte os på +45 3311 1510 eller tavex@tavex.dk.

Forventet forsendelsesomkostninger

Tavex tilbyder let og sikkert forsendelse for alle online ordrer. Kig en ekstra kig på omkostningerne.

Stort antal på lager

Størstedelen af Tavex’ produkter er altid på lager og derfor kan Tavex også tilbyde dig hurtig forsendelse eller selvafhentning samme dag til markedets førende priser. Tavex er officiel partner med alle de store møntproducenter i verden.

Afhentning samme dag

Vær velkommen til at besøge vores butik indenfor vores åbningstider (8-20) for at få gratis konsultation eller lær mere om et specifikt produkt. Hvis du køber online, kan du afhente produkterne samme dag, vi modtager betalingen.

Lave priser

Med over 25 år på markedet samt ved at have store mængder, er Tavex i stand til at tilbyde dig de bedste priser på markedet. Hos Tavex kan du maksimere dit afkast på dine investeringer pga. lave marginer og spreads.

Produkt ikke på lager

Dette produkt er ikke på lager og du kan forbestille det nu.

Book en privat konsultation gratis
Lær mere om at investere sikkert og få værdifuld markedsindsigt.