Opret ny alarm

Update uge 11: Optur for guld

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 21.03.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16007,30 DKK/oz
  
- 15,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,06 DKK/oz
  
- 3,23 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Så gik det igen den rigtige vej for guld efter to ugers nedtur.

Uge 11 stod på optur stort set hele vejen igennem med en prisvækst på 2,6%. Tillykke til alle guldejere. Og ja, jeg ved godt, at I, der køber fysisk guld hos Tavex, gør det for at 1) sikre jer langsigtet og 2) sikre jer mod systemiske kriser, men det varmer alligevel lidt på vejen, når det går den rigtige vej for guldprisen.

Op, op, op

Ugen startede den 13. marts på 1202 USD/ounce efter to skuffende uger, hvor det gule metal var faldet fra et rekordniveau i år på lidt syd for 1260 USD/ounce. Uge 11 startede også med et lille fald, heldigvis dog et lille et, og prisen nåede derfor ned under 1200 USD/ounce, nærmere bestemt 1198 USD/ounce den 14. marts. Dagen efter, som i øvrigt i den romerske kalender var Iudis martiæ, den dag i år 44 f.Kr. hvor Julius Cæsar blev myrdet i senatet, begyndte imidlertid ugens optur.

Herefter er guldkursen gået snorlige op, op, op gennem den ene tekniske modstandszone efter den anden. Det trak opad, gjorde det, indtil vi 20. marts nåede 1234 USD/ounce og en ugentlig stigning på 2,6%. Det var i går mandag – i dag, tirsdag den 21. marts, er stigningen bare fortsat, endda i et lidt mere forceret tempo, så kursen i skrivende stund ligger på 1243 USD/ounce.

Fed satte renten op, guldet gik med

Hvad kan man lære af det? Jo, rentestigninger er ikke altid af det onde for guldprisen. Der kom en sådan ved sidste uges møde i Federal Open Markets Committee, hvor Fed sætter renter – og den blev (heldigvis) en mild en, 0,25%, men det havde markedet allerede foruddiskonteret, så her slog reaktionen ind, om at “det blev i det mindste ikke mere” – og det er den reaktion, som har fået guldprisen til at stige.

I baggrunden for det hele ligger også usikkerheden i forhold til Trumps nye administration i Washington og præsidentens tweets, samt at der endnu ikke (det kan dog nås endnu) er kommet fuld klarhed over Trumps bebudede økonomiske politik og handelspolitikken og mere konkret en faldende dollar samt amerikanske aktier, der også tog sig et fald. Så det hele har mere eller mindre stået rigtigt i stjernerne forhold til guldet i den forgangne uge.

Holland ligegyldigt

Det hollandske valg, der gik relativt set skidt (i forhold til forventningen for en måned siden) for EU-modstanderen Geert Wilders, gik derimod godt for EU og de etablerede politikere i Europa, hvilket burde være negativt for guld, men det viste sikke at spille den store rolle i forhold til de mere hårde facts i det amerikanske finansielle system. Sådan er det med små lande.

Hvad skal der så ske i fremtiden?

Op eller ned med guld?

Det er der flere bud på. Et er fra Jeff Christian, managing partner i metal- og råvareanalysevirksomheden CBM i New York. Han havde regnet med, at guldet ville have været lidt svagere i begyndelsen af 2017 og så være gået op i slutningen af året, men er lidt overrasket over guldets stærke prissætning lige nu.

Til gengæld mener han på den lange bane, at guld er på vej mod en optur, som starter i 2018 og varer så langt som til 2022. Det har ikke kun noget at gøre med den politiske usikkerhed f.eks. i EU, men også med, at der er en ganske stor efterspørgsel efter guld, som ikke i længden kan tilfredsstilles af budbuddet – og så må prisen op.

Et andet og mere konkret på den lidt kortere bane, er fra den canadiske kapitalforvalter BMO Capital Markets, der indgår i Bank of Montreal-koncernen. Canadierne regner med, at guldet vil blive ramt af de næste to renteforhøjelser, som kan ventes fra Fed, og BMO Capital Markets venter derfor ikke en guldpris, som er højere end 1175 USD/ounce for året.

Det betyder, at en ounce guld skal koste 1175 USD set som et gennemsnit over hele året – og eftersom ouncen allerede har kostet betydeligt mere i en del af året, så betyder det, at kursen skal et godt stykke under 1175 USD/ounce i en stor del af året, for at det gennemsnit kan gå i opfyldelse.
 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16007,30 DKK/oz
  
- 15,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,06 DKK/oz
  
- 3,23 DKK

Du vil måske også gerne læse