Opret ny alarm

Uge-update 45: Guldpris på glidebane

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 14.11.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16 293,90 DKK/oz
  
+ 112,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
191,86 DKK/oz
  
+ 1,18 DKK

Den forgangne uge var en lang dårlig nyhed for os, der investerer i guld. Valget af Trump, som denne forfatter selv havde hypet til at være et Brexit-II med deraf følgende mulig himmelflugt fra guldprisen, gav kun overfladiske krusninger opad. Ellers stod uge 45 på fald, fald og atter fald for guldprisen.

Fald, fald og fald – trods Trump

Fredag den 4. november, sidste europæiske handelsdag i uge 44, stod guldet i zenit på ikke mindre end 1305 USD/ounce, og sommerens rekordpriser var kun lige rundt om hjørnet. Måske meget mere med en sejr til Trump.

Så begyndte faldet – til 1282 USD/ounce om mandagen den 7. og 1273 USD/ounce på valgdagen (USA’s præsident- og kongresvalg). Store stigninger i guldprisen tidligt om onsdagen efter valget (9. november) og udsigten til fire år med Trump som præsident gav kun en stigning på sølle 3 USD til 1276 USD/ounce, når handelsdagen var blevet til fyraften – en stor, stor skuffelse. Mange analytikere, for ikke at sige de fleste, mente, at en guldpris på 1400 USD/ounce var mulig efter en Trump-sejr.

En ordre på 8 tons – og prisen gik under 1250 USD

Og så fortsatte det ellers nedad – og desværre er der intet, der tyder på, at vi har nået bunden endnu. 1260 USD/ounce den 10. november og dagen efter faldt den strategisk vigtige grænse på 1250 USD/ounce og salget af guldpositioner begyndte for alvor at gå i gang – guldprisen sluttede denne sørgelige fredag på 1228 USD/ounce – et fald på mere end 6% på en uge. Der blev solgt en enkelt ordre på ikke mindre end 8 tons guld den fredag – og sådan en gigantordre trækker tænder ud af markedet. Tendensen er faktisk fortsat her mandag morgen, hvor guldprisen allerede er faldet til 1216 USD/ounce.

Markedet: Trump er trods alt forretningsmand

Hvad er så årsagen til denne, set fra en guldinvestors perspektiv, misere?

Jo, først og fremmest, at resten af de finansielle markeder har taget pænere i mod Trump end forventet, fordi Trump, da sejren var en kendsgerning, lynhurtigt skruede ned for valgkampsretorikken og slog forsonende toner an. Det var som en spand vand i hovedet, der mindede om, at selvom valgkampen havde været grov, så er Trump stadig en dreven forretningsmand, der har fokus på bundlinjen, og hans bundlinjefokus er ikke længere udelukkende på Trump, Inc., men på USA, Inc.

Markederne har siden valgt helt at fokusere væk fra de forskellige indikationer af en økonomisk politik, som Trump er kommet med i løbet af valgkampen, og som har negative konsekvenser for de finansielle markeder, for i stedet koncentrere sig om det, den kommende præsident har sagt efter valget. Trump har ikke nået at sige så meget, men han har sagt, at han vil stimulere USA’s økonomi med massive investeringer i infrastruktur, så at sige bygge USA ud af krisen. Det har markedet været glad for, og det har ramt guldet.

Markedet tilpasser sig ekstremt hurtigt

Mange, i Danmark måske mest kendt den mangeårige finansminister Mogens Lykketoft, har kaldt de finansielle markeder nogle “hysteriske kællinger”, der altid maler fanden på væggen.

Det er der måske et grand af sandhed i, men markederne er også ekstremt omstillingsparate, og hurtigere end mange politiske analytikere har de finansielle markeder accepteret Trumps logik om, at man kan sige stort set hvad som helst i en valgkamp, for det gælder om at vinde. Og når man så har vundet, er selve sejren en game changer – for så kan man sige noget helt andet om den politik, man vil føre.

Trumps ny logik

Der behøver så at sige ikke være meget sammenhæng mellem det, man siger i valgkampen, og det man vælger at gøre derefter. Det er nyt, i hvert fald ret nyt, at politikere gør det på den skala, som Trump har gjort det – og spørgsmålet er, om det var en one off med Trump eller at han har ændret præmissen for politiske valg for al fremtid. Det var nok det sidste, for det virkede gennem hele kampagnen, som om at ingen tog Trumps forslag på alvor, eftersom medier og iagttagere ikke for alvor regnede med, at han ville kunne vinde til slut. De tog fejl – men den fejl gør de nok ikke igen.

Fremtiden – på den korte bane

Hvordan bliver det så fremover for guldet?

1250 USD-grænsen er faldet og det med eftertryk – og vi får se, hvor længe det fald bliver ved. Det kan ændre sig, når Trump gradvist tvinges til mere konkrete udmeldinger om sin økonomiske politik, som skal implementeres fra hans tiltrædelse i slutningen af januar, og markederne har anledning til at analysere, hvordan disse kommer til at ramme virkeligheden. Og hvordan kommer de til at fungere sammen med den pengepolitik, som Fed fører – herunder den lovede renteforhøjelse medio december. Indtil videre venter vi blot på, at støvet lægger sig oven på Trumps sejr.

Og lad os slutte opsummeringen af denne uge 45, der var så slem for guld, med lidt godt humør. For trods alt, selvom det har været skidt for guld, er der én slags investeringsgoder, som må have klaret sig dårligere end guld. Det er naturligvis aktier i meningsmålingsinstitutter…

 

Guldpris (XAU-DKK)
16 293,90 DKK/oz
  
+ 112,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
191,86 DKK/oz
  
+ 1,18 DKK

Du vil måske også gerne læse