Opret ny alarm

Tavex stifter: "Opgangen på markederne har intet at gøre med vækst i økonomien"

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 03.08.2016
Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
+ 129,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 5,94 DKK

Tavex-stifter om Brexit, papirpenge og guld

Efter Brexitafstemningen i juni interviewede den estiske erhvervsavis Äripäev Tavex’ ejer Alar Tamming om Brexits indflydelse på finansmarkederne og på guldprisen. Som vi tidligere har skrevet om, er det i år 25 år siden, at Alar Tamming grundlagde Tavex. Tamming har en magistergrad i psykologi, en stor interesse i orientalsk filosofi og er kendt som en meget utraditionel investor, der er skeptisk over for bl.a. det eksisterende pengesystem, bankernes magt i samfundet og EU. Vi bringer her et uddrag af Äripäevs interview med Alar Tamming:

Hvor længe vil briternes beslutning have indflydelse på det der sker på børserne?

På børserne skal man ikke se på de kortsigtede forandringer, men på den længerevarende cykler. Årsagen til det fald [i aktiekurserne, overs.], som vi ser nu, er helt sikkert et symptom på Brexit. Men det er netop et symptom og ikke årsagen.

Årsagen er markedernes og realøkonomiens afhængighed af trykte penge, som i løbet af de sidste syv år har holdt markederne og økonomien oppe uden at skelne til realiteterne. Opgangen på markederne har intet at gøre med vækst i økonomien og menneskenes velfærd, men er afhængig af hele tiden gentagne indsprøjtninger af nye penge og lån.

Hvis markederne fortsætter med at falde, vil man fortsætte med at benægte den gigantiske boble, som findes på børserne, hvis opløsning er forhindret med alle fiskale midler. Krisen, som opstår på børserne vil endnu engang blive opfattet som forårsaget af Brexit. Men hvis man ser på de længere historiske cykler, så er det uundgåeligt med krise og sammenbrud på børserne. Kriser og sammenbrud er ikke problemer, men løsninger – efter at de er gennemlevet, er det igen muligt at genopbygge en økonomi baseret på sund fornuft.

Hvordan skal en investor opføre sig set i lyset af briternes beslutning?

Enhver bør selv tænke sine egne investeringsbeslutninger igennem. Men folk elsker at modtage råd og vejledning, for så er der nogen at skyde skylden på, hvis man træffer forkerte beslutninger. Der findes dog ikke en eneste investor, som er blevet rig ved at lytte efter andres råd – det bliver man ved selv at tænke sig om.

Personligt ændrer jeg ikke min investeringsstrategi – nu som før holder jeg 50% af såvel mine personlige aktiver som Tavex’ aktiver i guld.

Hvordan ser du på guldprisens stigning? Vil den fortsætte eller er det en kortvarig tendens?

Guld er det eneste finansielle aktiv, hvis opførsel og ejerskab ikke er bestemt af institutioner og banker. Guld er en uafhængig valuta. Papirpenge kan trykkes i uendelighed, og elektronisk er det endnu lettere at lave penge. Guld er en valuta, som er uafhængig af politikerne, og det står klart, at den er mere stabil end hele verdens papirvalutaer tilsammen.

Guld har været i anvendelse som penge i 2600 år. I den seneste tid har man gennemført et eksperiment i verden, hvor pengene ikke længere står i forhold til guld, og pengemængden alene fastsættes ved politiske beslutninger. Alle de eksperimenter, som man i historiens løb har foretaget med papirpenge, er sluttet med, at papirpengene fuldstændigt har tabt deres værdi. Hvis man tror, at det vil gå anderledes denne gang, er man enten dum eller forblindet af officiel propaganda.

Det, som er begyndt at ske på finansmarkederne, sker ikke på grund af Brexit, men er et tegn på, at systemet med papirpenge uden sikkerhed er ved at gå under.

I realiteten stiger prisen på guld ikke. En ounce guld har til alle tider været en ounce guld. For 100 år siden kunne man få to gode sæt tøj for en ounce guld, og sådan er det også i dag. En billig middelklassebil kostede i 1920’erne 20 ounce guld, og den koster også 20 ounce guld i dag – og hvis hele civilisationen ikke kollapser, vil den koste det samme også om hundrede år.

Det er ikke vigtigt at fokusere på konkrete priser eller begivenheder, men at fornemme historiens gang og den proces, der ligger bagved.

Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
+ 129,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 5,94 DKK

Du vil måske også gerne læse