Opret ny alarm

Pensionsfejl: Danica må udbetale 125 mio. kr.

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 12.09.2022
Guldpris (XAU-DKK)
16504,70 DKK/oz
  
- 26,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,94 DKK/oz
  
- 1,15 DKK
Jesper, Danicas COO. Foto Danica

Ca. 6.000 kunder i pensionsselskaber Danica, der er ejet af Danske Bank, kan se frem til at få udbetalt igennem 20.000 kr., eller i alt 125 mio. kr.

Det skyldes, at Danica har opdaget en 18 år gammel regnefejl i produktet Danica Balance med saldogaranti. Produktet har lovet at aftrappe risikoen gradvist, så man når laveste risikograd (det vil sige laveste andel af aktier i produktet) ved pensionens udbetaling.

Snød kunder for aktierally

Pensionens ”udbetaling” har for produkter solgt før 2007 været ved 60 år, men langt de fleste går reelt set på pension og får deres pension udbetalt ved 65 eller 67 år. Danicas fejl har været, at man allerede fra langt før udbetalingstidspunktet har været nede på laveste risikograd, og derfor har snydt kunderne for en del af den meget store værditilvækst, der har været i aktier i løbet af de sidste år efter finanskrisen.

”Det er en rigtig dum sag for os, og det gør det bestemt ikke bedre, at fejlen i investeringsbetingelserne har været der siden 2005 og først er opdaget i år i forbindelse med en gennemgang af hele vores bestand (af pensionsaftaler, red.),” siger driftsdirektør Jesper Bjerre, ifølge Finans.dk.

Han påpeger, at selve produktet i øvrigt har virket efter hensigten.

Finans.dk bemærker, at Danica ellers hidtil ikke har været omfattet af fejl og dårlige sager som sin ejer, Danske Bank.

Kunderne forstår ikke, hvad de køber

Søren Andersen, der er aktuar og rådgiver virksomheder om pension via FPension, siger til Finans.dk, at fejl er uundgåelige, men at det er meget uheldigt for Danica, at man ikke har opdaget fejlen gennem så mange år. Han mener, at det er afgørende, at kunderne kan have tillid til deres pensionsselskab, da de færreste kunder kan gennemskue deres pensioner.

”Samtidig er det naturligvis særlig ærgerligt for Danica, at det kommer i kølvandet på sagerne i Danske Bank,” siger Søren Andersen.

75.000 kunder berørt, 6.000 får penge

Danica vil nu kontakte 75.000 kunder, der er berørt af fejlen, for at forklare investeringsbetingelserne og varsle, at formuleringen ændres.

Nogle af dem har tjent på den tidligere nedtrapning. Andre ville have fået et højere afkast, hvis investeringsbetingelserne havde været korrekte, men da de har fået personlige rådgivning om nedtrapningen af risikoen, vil Danica ikke kompensere dem. Det vil man derimod for de 6.000 kunder, hvor man ikke kan se, at de har fået særskilt rådgivning om nedtrapning.

Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at det er nok med udbetalingen på 125 mio. kroner til 6.000 kunder. Cheføkonom Morten Bruun Pedersen mener, at alle kunder bør kompenseres.

Danica Pension hed engang Statsanstalten for Livsforsikring, men er nu et 100 % Danske Bank-ejet selskab. Det har 900 ansatte, administrerer en pensionsformue på 450 mia. kroner og har årlige indbetalinger på 37 mia. kroner.

Guldpris (XAU-DKK)
16504,70 DKK/oz
  
- 26,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,94 DKK/oz
  
- 1,15 DKK

Du vil måske også gerne læse