Opret ny alarm

Højeste guldpris nogensinde i danske kroner

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 26.08.2019
Guldpris (XAU-DKK)
14 808,30 DKK/oz
  
+ 44,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,50 DKK/oz
  
- 0,50 DKK
Tavex debatgruppe på Facebook

Verdensrekord i danske kroner!

Af Peter Kyhn

Guldprisen har sat rekord i danske kroner! Den ligger lige nu på 10297 DKK/ounce, hvilket er ca. 20 kroner over den hidtidige rekordpris fra oktober 2017 på 10276 DKK/ounce.

Så kører guldtoget igen! Det har det i hvert fald gjort siden i fredags, hvor præsident Trump meldte ud om ny toldsatser på kinesiske varer og aktiekurser hurtigt gik i rødt. Vi vender tilbage til materien i dette, men ser første lige på kurserne den seneste uge.

Højeste pris i USD siden april 2013

Først i amerikanske dollar. Mandag den 19. august var kursen faldet tilbage under 1500 USD/ounce, nærmere bestemt 1.495 USD/ounce. Dagen efter var den oppe over 1.500-stregen igen, nemlig på 1.506 USD/ounce.

Så begyndte et ret markant fald, som endte på 1.481 USD/ounce fredag den 23. august. Men så, så, kom redningen i form af præsident Trumps twitterbesked om nye forhøjede toldsatser på kinesiske varer.

Og nu, mandag eftermiddag, ligger kursen på 1.534 USD/ounce, stadigvæk den højeste pris siden april 2013.

Det er manden i midten, som dette handler om, Donald Trump. Han ser ikke helt glad ud, selvom han er flankeret af de ungdommelige Justin Trudeau og Emmanuel Macron fra hhv. Canada og Frankrig. Foto: Det Hvide Hus’ Flickr-konto
Verdensrekord for guld i danske kroner

Og så i danske kroner: Guldet startede på 10104 DKK/ounce den 19. august, lå mere eller mindre stabilt til onsdag den 21. august, hvor kursen endte på 10096 DKK/ounce, steg så til 10197 DKK/ounce og dykkede så markant til 9911 DKK/ounce.

Præsident Trumps twitterbeskeder fik det hele til at skifte igen, så guldprisen nu, mandag eftermiddag, er 10297 DKK/ounce, hvilket er ikke mindre end en verdensrekord i danske kroner. Kl. 3 i nat var den oppe i 10350 DKK/ounce, hvorpå den faldt en anelse, men nu ser det ud til, at dagsnoteringen for i dag, mandag, kommer til at ligge højere end i oktober 2012.

5 % mere told på varer for 550 mia. USD

Hvad var det så, Trump meddelte på Twitter. Jo, det var, at varer for 300 mia. USD, som USA importerer fra Kina, og som tidligere ville blive pålagt 25 % told, nu skal pålægges 30 % told. Dette har virkning fra 1. oktober. Desuden – varer for 250 mia. USD, som USA importerer fra Kina, og som tidligere skulle pålægges 10 % told, skal nu pålægges 15% told. Finans.dk har lavet et kort overblik over handelskrigen mellem USA og Kina (bl.a.).

Men det var ikke ovre endnu, for nogen tid derefter lynede det igen fra Trumps twitterkonto. Han skrev: ”Vi har ikke brug for Kina og vi ville helt ærligt klare os bedre uden dem…” Og så kom det, som gav allermest ballade på markederne: ”Vores fantastiske amerikanske virksomheder beordres hermed straks til at se sig om efter et alternativ til Kina…”

Hvordan en præsident for en fri økonomi skulle kunne beordre virksomheder til noget som helst, ved jeg ikke, og det gav Trump heller ikke nogen indikation af. Men Trump er ikke en præsident, der tager sig af den slags petitesser.

“Honorable” står der her ved Jay Powells navn iforbindelse med en senatshøring. Den direkte oversættelse er ærværdig, men præsident Trump har siden han udnævnte Powell til Fed-chef i januar 2018 flere gange skældt Jay Powell både hæder og ære fra. Senest denne weekend. Foto: Federal Reserve
Tæsk til Powell

Det ‘sjove’ er, at Trump afsendte endnu en i række af verbale skideballer til Fed-chefen Jerome Powell. Powell hyggede sig sammen med andre nationalbankdirektører og topøkonomer i Jackson Hole, Wyoming, hvor han i begyndelsen og slutningen af sin 3100 ord lange gennemgang af inflationens historie fra 1930’erne til i dag.

Det var alt journalisterne ville vide, så markederne gik frem, men straks det skete, kom Trump med et tweet, hvor han beskyldte Fed for intet at gøre og stillede spørgsmålet: “Hvem er vores største fjende, Jay Powell eller formand Xi“. Og så gik markederne tilbage.

Men tag lige et skridt tilbage og tænk over det spørgsmål. lederen af den frie verden sidestiller sin nationalbankdirektør med en pluto-kommunistisk diktator.

Det er mindblowing, for at bruge et af Trumps yndlingsord.

Ord er snak for Trump

Han er desuden også en præsident, der sagtens kan komme med en meget markant udtalelser og så lade den hænge i luften i meget lang tid, indtil den enten bare falder ned og forsvinder eller der eventuelt kommer nogle nærmere indikationer. Det betyder ikke så meget, forstår man.

Ord er for Trump bare noget man kaster omkring sig som sædemanden, der sår. Og så ser man om der kommer noget ud af dem. Eller man kan vælge at blive tøsefornærmet over andres ord – som Trump gjorde, da Mette Frederiksen kaldte Trump ønske om at købe Grønland for absurd.

Man kan forstå frustrationerne hos de statsmænd og -kvinder, der skal arbejde sammen med De Forenede Staters præsident, fordi de er opdraget i en tradition, hvor ord betyder noget og har konsekvenser, og gerne skal vejes på guldvægt.

Nå, men nu har Trump igen stjålet opmærksomheden (så nu tænker de færreste på Fed, f.eks.), og hvem ved, hvad der kan komme ud af det for guldet. En ting er sikkert, dog, og det er, at en fordybet handelskrig mellem Kina og USA er til fordel for guldet.

OECD i vækstkrise

Men der sker dog andre ting i verden end Trumps tweets. I dag kom der data fra OECD, de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation. Og det ser halvskidt ud.

I sin hele hed er væksten i OECD-området faldet fra 0,6 % i 1. kvt. 2019 til 0,5 % i 2 kvt. Tallene dækker over, at to af de økonomiske sværvægtere i Europa nu har negativ vækst. Det er Storbritannien, hvor væksten er nede på -0,2 %, mens Tyskland som før nævnt sidder og fedter med et væksttab på -0,1 %.

Se det er rigtige økonominyheder, som kan påvirke guldprisen på længere sigt (og i positiv retning). Og de er ikke så flyvske som et par tweets fra Trump.

Men lige nu har vi altså den højeste guldpris nogensinde målt i danske kroner. Tillykke!

Guldpris (XAU-DKK)
14 808,30 DKK/oz
  
+ 44,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,50 DKK/oz
  
- 0,50 DKK

Du vil måske også gerne læse