Opret ny alarm

Hårde bud for guldpris

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 12.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16503,30 DKK/oz
  
- 28,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,81 DKK/oz
  
- 1,28 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

“Gold is having a tough time.” Der skal meget til, før guldentusiastsiden Kitco News lader sin redaktør Daniela Cambone starte sit nyhedsbrev med disse ord. Der plejer som regel at være et eller andet lysglimt i Indien, Italien eller med renten. Men det gjorde hun, og det har hun ret i. Hun peger så på, at guld også havde et langt fald op til Feds renteforhøjelse i december 2015 – og det er så hendes lysglimt i mørket.

Men sandheden er, at vi ikke ved, hvad den rentestigning, som Fed formentlig kommer til at meddele i slutningen af ugen kommer til at betyde for guldprisen. I 2016 betød den indledningen til guldprisens største opgang i “historisk tid”, altså i den tid, hvor man har kunnet føre statistik over internationale guldpriser. Men hvad det kommer til at betyde nu, kan ingen vide.

Guld – mere end en råvare

Og dog. For Daniela Cambone har været til konference hos banken Wells Fargo og deres chefstrateg for reelle aktiver, John LaForge, kunne berette, at det ikke så godt ud for guld. Årsagen? Jo, det er, at vi befinder os midt i en såkaldt supercyklus for råvarer. Den begyndte i 2011, da guld stod i 1900 USD/ounce, og den vil vare 20 år – med dårlig prisudvikling for guld, mente John LaForge. At guld en gang i mellem er oppe at ringe, betyder ingenting i sammenhængen – sypercyklussen er god nok. I juli, da guld nåede 1357 USD/ounce, mente samme LaForge, at det var uholdbart, og at prisen ville falde med 300 USD.

På det punkt er virkeligheden ved at give LaForge ret i hans profeti. Men med hensyn til supercyklussen er der mange forbehold – for er guld virkelig bare en råvare eller er det “rigtige” penge, altså penge uden politisk manipulation. Mange vil mene det sidste – og i hvert fald kan man sige, at den mekanisme, som kaldes for safe haven, altså at investorer flytter penge over i guld, når det går skidt i aktier og obligationer, er et udtryk for, at millioner af investorer og børshandlere også mener, at guld er andet end en råvare.

Italien uden virkning på guld

Men lad os se, hvordan det gik for guldet i ugen, der gik. Vi kan i hvert fald sige, at Daniela Cambones fromme håb om, at politisk uro i hendes forfædres hjemland Italien kunne genoplive guldprisen, inden året rinder ud, ikke blev til noget. Renzis politiske nederlag og det mulige sammenbrud for en af Italiens største banker kan i bedste fald aflæses som et lille hop på 5 USD i guldprisen. Ikke just noget, der vender en trend.

Uge 49 startede med en guldpris på 1170 USD/ounce den 5. december, som hoppede til 1175 USD/ounce den 7. december, måske på grund af uroen efter Renzis nederlag i Italien, men prisen slog umiddelbart derefter over i et fald, der tog den til 1160 USD/ounce fredag den 9. december. Dette fald er fortsat weekenden over, så guldprisen i skrivende stund er på 1155 USD/ounce, hvilket svarer til niveauet i begyndelsen af februar.

Yellen kan blive game changer – igen

Som sagt: Vi kan se frem i mod Feds rentemeddelelse den 16. december, så vi endelig kan blive lidt klogere på dette. Ellers ser de amerikanske aktier bedre ud end nogensinde, og der er masser af positiv energi fra amerikansk økonomi, hvilket er meget skidt for guldprisen, i hvert fald på kort sigt. På den anden side har vi uvisheden omkring Trumpadministrationens økonomiske politik og handelspolitik. Det er ikke meget, der taler til fordel for guld, så der er brug for en game changer for det gule metal. Vi får se, hvad Yellen siger på fredag.

Guldpris (XAU-DKK)
16503,30 DKK/oz
  
- 28,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,81 DKK/oz
  
- 1,28 DKK

Du vil måske også gerne læse