Opret ny alarm

Guldprisen i store udsving

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 24.10.2017
Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 21,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,94 DKK

Set over de sidste to uger er guldprisen svinget 24 USD mellem et toppunkt på 1304 USD/ounce og et lavpunkt på 1280 USD/ounce, så guldet er for alvor vendt tilbage til den pendlerpris i sidste halvdel af 1200 USD, som metallet også oplevede i første halvdel af året.

Trendskifte?

Den 5. oktober var guldprisen helet nede på 1267 USD/ounce, og hvis prisen kommer under det niveau og fortsætter dér, er der påbegyndt en ny faldende trend, som afløser den svagt stigende trend, der har præget guldprisens udvikling frem til september i år. Hvor lavpunktet på 1127 USD/ounce i december 2016 var starten på den opadgående trend i 2017, kan det vise sig, at toppunktet på 1346 USD i september 2017 bliver begyndelsen på en nedadgående trend. Se mere her: https://tavex.dk/dk/aktuelle-guldpriser-og-soelvpriser/

Fokuserer man på de to forgangne uger, nr. 41 og nr. 42 i dette års kalender, har der været en faldende trend, eftersom guldprisen var 1284 USD/ounce ved indgangen til perioden og 4 USD lavere, 1280 USD/ounce, ved periodens udgang. Vi har dog brug for mere tid, for at kunne sige noget fornuftigt om trends, så lad os kigge på den konkrete udvikling for guldprisen de sidste par uger.

Som nævnt begyndte guldet ved en pris på 1284 USD/ounce den 9. oktober, på vej op fra lavpunktet 5. oktober på 1267 USD/ounce. Stigningen fortsatte til 1294 USD/ounce den 12. og nåede 1304 USD/ounce den 13. oktober, denne periodes toppunkt. Allerede fem dage efter var prisen dog nede i 1280 og dermed var den foregående periodes opgang sat over styr og mere til. Med et lille spring opad til 1290 USD/ounce den 19. oktober har prisen holdt sig omkring de 1280 USD/ounce, hvor den også ligger i skrivende stund.

Og hvad er så årsagen til alt dette?

Det går godt i USA. For selvom der var en skævert med den sidste jobskabelsesrapport, så klarer den amerikanske økonomi sig flot, og der er mange tegn på et opsving frem for alt i industri og byggeri – hvilket mærkeligt nok bliver ansporet af de massive ødelæggelser, som orkanerne Harvey og Irma har forårsaget.

PMI-indekset er oppe i det højeste, det har været de sidste 13 år, beskæftigelsen er den højeste i 16 år og Dow Jones samt NASDAQ-indekserne tøffer bare på, selvom der er alle mulige advarsler om, at aktier snart vil brase sammen.

Alene i de to uger, jeg skriver om her, er Dow Jones steget med 500 point og er nu i 23.300 – og som sagt er der mere momentum for aktier i tiden fremover i de nøgletal, jeg har nævnt ovenfor. Det er ikke umiddelbart godt for guld.

Inflation – måske

Inflation kunne drive guld frem, men vi har ikke set den, selvom alle centralbanker i verden er på vagt over for den – og de har arsenalerne fulde af rentesatser, der skal øges og obligationer, de skal sælges, hvis inflationen viser sin grimme tryne, så spørgsmålet er, om det nytter noget.

Politisk set er der meget, der afhænger af Trumps skattereform, som kan give endnu et boost til aktiemarkedet (og forhåbentlig også til den rigtige økonomi), når vi tydeligere kan se dens vej gennem kongressen.

På den baggrund er det svært at være optimist på guldets vegne, men man ved aldrig, hvad der kan vise sig af usikkerhed i systemet. Vi kender alle systemets svagheder, spørgsmålet er blot, om de får mulighed for at bryde frem.

Kryptopenge

På trods af, at der er flere penge i verden end nogensinde tidligere, og der bliver flere og flere i et rasende, gældsættende tempo, så kæmper guld også om verdens penge, når det prissættes i USD. Derfor er kryptovalutaer naturligvis konkurrenter til guld, når det handler om at attrahere investorers penge.

Men kryptovalutaer er IKKE guld – i forhold til alverdens fiatpenge er kryptovalutaer mere af det samme, og det er symptomatisk for en tid, som er forelsket i tanken om at skabe “penge” af ingenting, at Bitcoin er steget 350% og dens fætter Ethereum er steget med ikke mindre end 3600% i løbet af i år, mens det gamle afprøvede safe haven-gode guld kun er steget med 10%. Der eksisterer i dag over 2.100 kryptovalutaer med en markedsværdi på over 150 mia. USD. De minder mere om lodsedler end investeringsgoder.

Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 21,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,94 DKK

Du vil måske også gerne læse