Opret ny alarm

Guldpris finder nyt plateau

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 16.03.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16 190,70 DKK/oz
  
- 117,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,54 DKK/oz
  
- 0,07 DKK

Guldpris finder nyt plateau. Markedet er som en hær af minearbejdere, der famler sig gennem mørke minegange. Minearbejderen har en lille tælleprås i en lampe i panden til at lede sig gennem klippen. Nogle minearbejdere ser bedre end andre, andre har bedre slebne hakker og spyd. Andre igen har store minearbejdermuskler, mens andre allerede har fået støvlunger og KOL.

Et plateau, en såkaldt mesa, i Monument Valley i Navajo Nation i USA. Foto: Pauk/Creative Commons
Markedet finder nye veje – hele tiden

Oftest ender den enkelte minearbejders initiativ i en blind vej, en solid, uigennemtrængelig klippevæg. Men arbejderen prøver hele tiden igen. Og finder den ene et svagt punkt eller et hul at krybe igennem, så følger mange andre efter. Der kommer flere og flere i samme korridor, indtil den bliver overfyldt eller bryder sammen. Og så leder man efter en ny vej i minen. Op eller ned.

Dette har man set belyst i løbet af de foregående uger, hvor markedet (minearbejderen) testede, hvor lavt guldprisen kunne gå. Markedet lå omkring 1.800 USD/ounce frem til den 24. februar, hvorpå det prøvede at gå lavere og lavere, indtil markedet nåede 1.683 USD/ounce mandag den 8. marts. Faktisk kom intradagkursen så langt ned som 1.672 USD/ounce, inden kvindernes internationale kampdag også blev guldets. Korridoren blev overfyldt, kan man også sige, og kursen steg til 1.726 USD/ounce. Der har den stort set ligget siden og står på 1.731 USD/ounce i skrivende stund, tirsdag den 16. marts.

Det må man kalde et nyt plateau, der desværre ligger ca. 80 USD lavere end i slutningen af februar. Til gengæld er det lig niveauet i forsommeren 2020, så guldet har fået noget ud af coronaen. Nogen har set en købsmulighed i 1.672 USD/ounce, hvilket har presset prisen op, for prisstigningen ikke udelukkende drevet af dollarprisen.

Bitcoins æra

Hvad sker der ellers i verden? Jo, Bitcoin er faldet lidt til 55.000 USD fra sin peak fra over 61.000 USD. Men vi er vant til store bevægelser i det aktiv, så det er bare en krusning. Bitcoin har cashet ind på at blive ”corporate”, mainstream og techintegreret. Tillykke med det.

Man kan blive ganske forpustet over, at så mange og så meget går med på det, der nærmest er lærebogsdefinitionen på en boble. Men som jeg har været inde på tidligere, har det der med lærebog ikke længere den prestige, som det havde en gang. De økonomiske lærebøger formår, som bekendt, slet ikke at beskrive den økonomi, vi har i øjeblikket.

Aktierne stiger – what else is new?

C25 er steget lidt efter dykke den 5. marts, hvor det røg ned i 1.538. Det ligger nu ca. 100 point højere, stadig med lidt afstand til toppen på 1.710 point den 15. februar. S&P har det fremragende efter udsigten til masser af nye stimuli til den amerikanske økonomi og til et hurtigere-end-forventet opsving i amerikansk økonomi. Nu står S&500 på 3.968 og det er kun et spørgsmål om timer, inden de 4.000 passeres.

En 100 g guldbarre fra vores partner gennem mange år, det schweiziske smelteri Valcambi. Den fås for 36.482 DKK hos Tavex. Foto:Tavex

Den altid læseværdige Ulrik Harald Bie i den berlingske avis har beskrevet, at det er alt for meget med de 1,9 billioner USD til en kontant-pakket amerikansk økonomi. Men lige lidt hjælper fornuftige, besindige ord – gældspengene ruller ind i økonomien på alle punkter. ECB er fulgt med og øger opkøbene.

Det tynde slør

Det skræmmende bliver, når man – som i USA – både bruger finans- og pengepolitik for at styrke efterspørgslen, for så stiger gælden virkelig. I Danmark er vi gået fra en statsgæld på 39 % af BNP til 50 %. USA er relativt set næsten lige så forgældet – set i % af BNP – som Italien var, da vi i 2011 var meget bekymrede for de italienske statsobligationer.

Er det eneste tynde slør mellem nu og et truende økonomisk ragnarok en nærmest religiøs tro på den amerikanske dollar? Hvis så, er det da en trøst, at guld er den ultimative forsikring mod dette.

Guldpris (XAU-DKK)
16 190,70 DKK/oz
  
- 117,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
189,54 DKK/oz
  
- 0,07 DKK

Du vil måske også gerne læse