Opret ny alarm

Guld spiller en central rolle i konflikt i Sudan

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 18.04.2023
Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 21,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,94 DKK
Guldbarrer spiller en virtig rolle

Guld spiller en central rolle i den nye konflikt, der er under opbygning i et af Afrikas største lande, Sudan.

Konflikten står mellem landets officielle militær under Abdel Fattah al-Burhan og en paramilitær styrke ved navn Rapid Support Force, Mohamed Hamdan Dagalo. De to var ellers kompagnoner i det kup i 2019, hvor Sudans præsident gennem tre årtier, Omar Hassan al-Bashir, blev sat fra bestillingen, og Burhan blev de-facto leder af landet. Senere var de igen allierede i forbindelse med et nyt kup i 2021, hvor Bashirs loyalister forsøgte at genvinde magten.

Hovedskurkene

Ingen af disse herrer er dog noget at samle på.

Dagalo er kendt for sin deltagelse i folkemordet i den konflikt, der ledte frem til Sudans opdeling i rest-Sudan og Sydsudan i 2011. Det var en konflikt, hvor bevæbnede nomader med støtte fra centralregeringen lavede blodige raids mod typisk bofaste bønder for at svække deres forsøg på at bryde ud Sudan. Rapid Support Force er baseret på disse nomademilitser, der kaldtes Janjaweed, og som stadig bruges til brutal bekæmpelse af både fredelige civile og de separatistgrupper, som trods delingen af Sudan i 2011 findes i de sydlige og østlige dele af landet.

Omar Hassan al-Bashir sidder i fængsel i Sudan og er – måske – på vej til retten i Haag for sin del i folkemordet i Darfur i det østlige Sudan. Han var igennem sine 30 år i spidsen for Sudan kendt som en overordentlig brutal herre, men meget af denne vold blev villigt udøvet af Bashirs hærchef Burhan.

Skurk nr. 1: Mohamed Hamdan Dagalo. Han afsluttede skolen i tredje klasse og indtil krigen brød ud i Dafur-provinsen var han kamelhandler. Foto: Sudaneditors.
Skurk nr. 1: Mohamed Hamdan Dagalo. Han afsluttede skolen i tredje klasse og indtil krigen brød ud i Dafur-provinsen var han kamelhandler. Foto: Sudaneditors.

Skurk nr. 2: Abdel Fattah al-Burhan, Sudans de-facto leder under et besøg i Moskva.
Skurk nr. 2: Abdel Fattah al-Burhan, Sudans de-facto leder under et besøg i Moskva. Foto: kremlin.ru

Guld finansierer konflikten

En vigtig finansieringskilde for de stridende parter udgøres af Sudans store guldressourcer, der har den fordel, at de er ret lette at udvinde, og dermed omsætte til penge, der kan købes våben og også lejesoldater for. RSF og militærstyret har blandt andet købt lejesoldater fra den russiske Wagner-gruppe for at få pålidelige og effektive styrker, der kan hjælpe generalerne med at holde fast i magten og undertrykke demokratibestræbelserne i landet. CNN og andre medier har også rapporteret om udsmugling af guld fra Sudan, der bruges til finansiering af Ruslands kamp i Ukraine.

Men det var før splittelsen i militærstyret. Nu bliver kampen om Sudans guldressourcer intensiveret.

Sudan eksporterede officielt 27 tons guld i løbet af de første ni måneder af 2022. Landet har 46 mio. indbyggere, der fordeler sig på 1,9 mio. kvadratkilometer, som mest af alt består af ørken. Hovedstaden hedder Khartoum, der sammen med den største by hedder Omdurman udgør et byområde på knap 6 mio. mennesker ved sammenløbet af Den Blå og Den Hvide Nil.

Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 21,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,94 DKK

Du vil måske også gerne læse