Opret ny alarm

Guld nede under 7700 DKK/ounce

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 23.08.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 325,70 DKK/oz
  
+ 149,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,10 DKK/oz
  
+ 2,02 DKK

Hvor guld holdt skansen i DKK og EUR i uge 32, men USD så kedelig ud, så var det tværtimod i sidste uge. Det var faktisk nærmest et mareridt med en graf, der bare går ned og ned og nærmest ikke vil nogen ende tage – og så i dag, onsdag den 22. august, er guldprisen så passeret 7700 DKK/ounce på vej ned.

Lad os se nærmere på elendigheden:

Elendighed

Efter en sommer i minus toppede guldet på 7928 DKK/ounce torsdag den 9. august, hvorfra prisen begyndte at falde, først til 7919 DKK/ounce dagen efter, hvorpå prisen i begyndelse af sidste uge gik ned med næsten 200 DKK til 7722 DKK onsdag den 15. august. Der har den så ligget og vippet i spændet mellem 7720 og 7700 indtil i dag torsdag den 22. august, hvor den er røget ned under 7700 DKK/ounce.

I USD ser det helt anderledes ud – det er nærmest frem og tilbage og lige langt. Guldet tog et ordentligt fald sidste weekend – fra 1211 USD/ounce fredag den 10. august til 11995 USD/ounce mandag den 13. august. Dér blev guldprisen, indtil den tabte endnu 20 USD onsdag den 15. august til 1175 USD/ounce.

Måske på vej over 1200

Tabet blev imidlertid vundet tilbage i weekenden til 1196 USD/ounce mandag den 20. august, 1 dollar højere end en uge forinden. Lige nu (onsdag aften) står guldet i 1195 USD/ounce, men tidligere i dag var guldet kortvarigt oppe i 1202 USD/ounce. En dagskurs på den anden side af 1200 USD/ounce er med andre ord en absolut mulighed.

Men hvad gemmer sig bag ved de mange forvirrende prisbevægelser?

Som altid mere forvirring. Og så valutakurser. For at tage det første sidst, så skyldes meget af gulds svækkelse målt i DKK styrkelsen af USD over for EUR. 13. august kostede en USD 0,884 EUR, mens en uge efter lå prisen lige over 0,860.

Safe haven fra geopolitik

Hvis man ser på den generelle svækkelse af guld over sommeren, så peger flere iagttagere på, at guld ikke i særlig grad har fungeret som safe haven i forhold til de to vigtigste kilder til geoøkonomisk uro lige nu, lirakrisen i Tyrkiet og de handelskrige, som maler på mellem USA på den ene side og det meste af verden på den anden side.

Det lyder rimeligt, i og med at der findes en del videnskabelig litteratur, som mener, at gulds funktion som safe haven i tilfælde af geopolitisk uro er overdrevet.

Men det betyder ikke, at geopolitik ikke kan have indflydelse på guldprisen, for der er oftest en indflydelse på USD, og der med på guldprisen i samme valuta. Det er meget svært at fornægte en sammenhæng mellem USA’s forhold og guld, for her har flere peget på sammenhængen mellem den politiske og juridiske svækkelse af præsident Trump som kilden til guldets fremgang i begyndelsen af denne uge. Med Trump svækkelse mener jeg den udvikling, at det ud til, at Trumps advokat, Michael Cohen, og hans tidligere kampagnechef Paul Manafort, formentlig begge er på vej ind bag tremmer.

Trump svækket

Denne svækkelse har ikke forhindret præsident Trump at komme med noget, som vi aldrig har set under tidligere præsidenter: nemlig, ifølge Reuters, en direkte kritik af FED-chefen Jay Powell, som i følge præsidenten, der nominerede ham, ikke gør det arbejde, som præsidenten forventede af ham. Det er nu engang besynderligt med en præsident, som ikke anerkender dogmet om at lade centralbanken være uafhængig. Smagen af bananrepublik sidder i munden, men Trump fik en svækkelse af USD ud af det. Og det vil han gerne have.

Åh, ja, lad mig lige til sidst tilføje, at UBS har vist sig som skeptisk i forhold til guld og har peget på 1125 USD/ounce som den næste sikre modstand for en faldende guldpris. Det er knap 75 USD fra prisens nuværende niveau. Ouch!

Guldpris (XAU-DKK)
16 325,70 DKK/oz
  
+ 149,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,10 DKK/oz
  
+ 2,02 DKK

Du vil måske også gerne læse