Opret ny alarm

Guld: juleeventyret fortsætter

Offentliggjort af Tavex i kategori Nyheder på 04.01.2018
Guldpris (XAU-DKK)
8 584,62 DKK/oz
  
+ 0,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
101,55 DKK/oz
  
+ 0,00 DKK

af Peter Kyhn, Tavex

Godt nytår!

Julen er ikke forbi før til Helligtrekonger (6. januar).

Det er ganske vist, selvom man glemmer det i den moderne verden, hvor de første julekataloger kommer ud i oktober. At denne gamle sandhed stadig gælder for guldet, står helt klart, eftersom den stigning, der har været i gang siden midten af december (11. december, når vi ser på USD-priserne), er fortsat over nytår.

Edward_Burne-Jones_-_The_Adoration_of_the_Magi_-_Google_Art_Project
Det kan være meget godt med et åndeligt billede til en forandring. Her et helligtrekongersbillede, “The Adoration of the Magi” eller “De tre vise mænds tilbedelse (af det lille Jesusbarn)” af Edward Burne-Jones fra 1904. Ill: Google Art Project

Sådan så det ud: 22. december, sidste dato, der er rapporteret herfra, sluttede på 7999 DKK/ounce. Derefter steg guld til 8029 DKK/ounce juledag den 25. december, fortsatte til 8039 DKK/ounce 2. juledag og tog derpå et ordentligt løft til 8081 DKK/ounce, da handlen var kommet ordentlig i gang verden over den 28. december.

Nytårsknald i guld

Og så kunne man måske tro, at det gule metal ville tage en pause over nytår, men tværtimod, for guldet løftede til 8116 DKK/ounce nytårsdag og videre til 8159 DKK/ounce 2. januar, hvilket er den højeste pris i DKK, som er noteret siden den 17. november. Derpå tabte guld godt en halvtredser til 8104 DKK/ounce den 3. januar.

I USD har guld som sagt set prisstigninger siden 11. december og der var stigningen over nytår endnu mere markant, fra 1282 USD/ounce den 28. december til 1320 USD/ounce den 2. januar, hvorpå den faldt til 1311-1310 USD/ounce.

Rentetvivl i FOMC

Faldet 3. januar henfører de fleste analytikere til offentliggørelsen af referatet fra Feds FOMC-komités decembermøde (som blev afholdt den 13.-14. december).

Mødet besluttede som bekendt en lille rentestigning på 0,25%, ganske som der i markedet var 100% konsensus om, men referatet afslørede, at der blandt FOMC-medlemmer er betydelig mere usikkerhed om rentekursen, end man kunne forledes til at tro, hvis man f.eks. kun har læst Fed-formand Janet Yellens udtalelser.

Medlemmerne er især foruroligede over, at der ikke kommer gang i inflationen på trods af, at renten er blevet forhøjet tre gange i løbet af 2017 og to gange i 2016. Og Fed har et inflationsmål, som den skal opfylde.

Profittagning

Men hvorfor gik prisen ned på guld, når det fremkom, at der er tvivl om rentepolitikken – og dermed en større sandsyndighed for, at man vil droppe renteforhøjelser.

Ja, det er et godt spørgsmål, men måske er den rimelige forklaring, at FOMC-referatet måske mere end noget andet skabte uklarhed, og at det har fået nogle investorer til at sælge ud i guld for at tage profit hjem i kraft af den hausse, som guld har været i siden 11. december.

I øvrigt mener markederne stadig, at det er mest sandsynligt med endnu en renteforhøjelse i marts. Måske kan den kommende Fed-chef Powell have noget at sige om det. Men hvis han siger noget andet end Yellen, vil det i sig selv være en overraskelse.

Guldpris (XAU-DKK)
8 584,62 DKK/oz
  
+ 0,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
101,55 DKK/oz
  
+ 0,00 DKK

Du vil måske også gerne læse