Opret ny alarm

Børneopsparing: Til grin for egne penge

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 18.01.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 25,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
- 0,06 DKK

I Berlingske advarer en række eksperter, inkl. professor Michael Møller, CBS, mod den klassiske børneopsparing.

Klassisk børneopsparing er den med indskud på i alt 72.000 kroner indsat på en konto i banken af forældre eller bedsteditto. Derefter bliver de mange penge stående og ”trækker renter” uden skat, indtil purken fylder 18. Eller sådan var det i gamle dage. Nu trækker 72.000 kroner som bekendt ikke noget som helst i banken. Michael Møller siger om børneopsparingen kontant på konto i banken, at der ”ikke er nogen som helst skattemæssige fordele ved den”, så længe renten er omkring nul.

Taber penge på at spare op

Berlingske gør det kedelige regnestykke op: ”Begynder man i barnets første leveår og vælger den længste bindingsperiode, vil der stå knap 75.000 kroner på 21-års fødselsdagen. Det svarer til en skattefri gevinst på under 3.000 kroner. Fratrækker man inflationen, vil opsparingen kun være godt 56.000 kroner værd til den tid, hvilket betyder, at man i princippet taber penge på at spare op. ”

Professor, lic.phil. Michael Møller, CBS. Foto: CBS.

Og det er ret kedeligt, for kontant på bog er stadig er den foretrukne variant for langt de fleste forældre og bedsteforældre. Men de eneste, der har fordel ved den, er altså bankerne, for hvem man stiller sine penge gratis til rådighed. Selv bliver man nærmest til grin for egne penge.

Eksperterne i artiklen anbefaler, at man skifter kontant på bog ud med aktieopsparing, hvilket giver et meget højere afkast. Og det skal altså ikke være via banken, men eksekveret af en selv. For ellers går alt for meget af det ekstra afkast – igen – til banken, i stedet for den trængende unge verdensborger.

Prøv guld på børneopsparingen!

Her hos Tavex spørger vi stille og beskedent: Hvad med guld? Hvad med at lave en børneopsparing til Mads eller Josefine i det pureste røde guld? En opsparingsform, som du har 100 % kontrol med selv. Og som er sikker, uanset hvad der sker med aktiemarkedet i løbet af de 18 år, som opsparingen løber?

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 25,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
- 0,06 DKK

Du vil måske også gerne læse