Opret ny alarm

Glad for guld

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 24.10.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 317,60 DKK/oz
  
+ 151,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,43 DKK/oz
  
+ 2,19 DKK
Danskerne glad for guld

Af Peter Kyhn

Vinden blæser atter i ryggen for os, der investerer i guld. Efterårsferieugen understregede dette, ikke så meget i størrelsen på stigningen, mere i at den blev ved og ved og ved. Og vi er netop nu tilbage på den sikre side af de 8000 DKK/ounce.

Sådan så det ud: fredag den 12. oktober lå guldprisen på 7859 DKK/ounce, allerede 300 kroner over lavpunktet på 7545 DKK/ounce i slutningen af september.

Guldpris igen over 8.000 DKK

Herefter fulgte en stigning frem til torsdag den 18. oktober, hvor guldet lå godt 100 kroner dyrere, på 7964 DKK/ounce. Fredag den 19. kom der en lille korrektion til 7947 DKK/ounce, men den blev forkastet over weekenden på de markeder, der havde åbent, sådan at noteringen sluttede på 8019 DKK/ounce mandag, hvad der i skrivende stund, om formiddagen onsdag den 24. oktober, er blevet til 8044 DKK/ounce.

Og hvad skyldes så alt dette?

Det er vel ikke undgået nogen, at der har været uro på de globale aktiemarkeder på det sidste? Nå nej, aviserne har været hurtige til at rapportere om ”blodrøde markeder” over hele verden – selvom der indtil videre kun er skåret ganske lidt af den enorme prisfremgang, som virksomhedsejerbeviserne har haft siden 2010.

Aktiemarkeder blodrøde kloden rundt

Vores hjemlige C25-indeks afspejler dette. Det stod på 1116 den 3. oktober og faldt til 1013 den 11. oktober. Så tog det lidt og holdt sig lige omkring 1050 tirsdag til fredag i sidste uge, men det faldt igen mandag, og tirsdag fik det tæsk, hvorpå det endte på 1010 ved dagens slutning. Her onsdag morgen har det ligget uændret-svagt under gårsdagens slutning.

I Dow Jones-indekset har udviklingen været lignende: 3. oktober stod det i 26.828, årets højeste, der slog niveauet inden faldene tilbage i februar i år. Det holdt sig så svagt faldende til 26.430 den 9. oktober, hvorpå det faldt til 25.050 torsdag den 11. oktober.

Sidste uge fik man riposten, og Dow nåede op på 25.800 tirsdag den 16. oktober, men siden da har den været faldende og faldt også med 0,8% i går, tirsdag den 23. oktober og ligger nu på 25.320. Markedet er nervøst; der har været en del virksomheder, som har advaret om, at deres indtjening ikke står mål med det, der er blevet lovet, så det kan betyde fortsat nervøsitet på markederne.

Shortpositioner i guld afdækkes

De er også andre spændende tal, der har mere direkte med guld at gøre. Den statslige amerikanske Commodity Futures Trade Commission, der overvåger futuresmarkedet i USA, har netop offentliggjort tal, der viser, at mange spekulanter har dækket deres shortpositioner i guld. Tallene dækker perioden frem til den 16. oktober, så vi kan ikke være sikre på, at det er fortsat efter dette, men der er i hvert fald tale om et trendbrud.

Nu til noget andet: Lave renter er ikke i sig selv godt for guldprisen, men uro er.

Vi har en amerikansk centralbank (Fed), som har lagt sig fast på en gradvis normalisering – øgning – af den amerikanske rente med små stigninger à 0,25% point. Præsident Trump har gentagne gange i meget kontante formuleringer givet udtryk for sin utilfredshed med den politik, idet han mener, at Fed spiller hasard med det amerikanske økonomiske opsving. Nu kommer dertil uroen på aktiemarkedet.

Hvis Fed kapitulerer, så….

Hvis Fed tager indtryk af dette og ændrer retning i sin politik – kapitulerer, så at sige – vil det kunne afstedkomme dønninger, som kan give en guldpris på 1500 USD/ounce, mener iagttagere med henvisning til en lignende situation i 2015, hvor investorerne var i en netto lang position i forhold til guldet, og hvor prisen på metallet ændrede sig med 30%.

Guldet er også steget uafhængigt af dollaren – USD-spotindekset lå på 94,6 tirsdag den 16. oktober og det steg hele sidste uge, så det nu ligger på 96,2. Det betyder på den anden side, at hvis dollaren skulle finde på at falde, så vil vi alt andet lige fortsætte med at få prisstigninger for guld.

Og så er der verdensøkonomien og geopolitikken, som påvirker stort set alle økonomiske beslutninger, der tages – og især på de oplyste internationale markeder, herunder både guld, aktier og hvad man ellers kan tænke på. Her er hovedreglen, at negative nyheder er gode for guld, mens gode nyheder er ”gode” for aktier.

IMF skruer ned for vækst

En lidt overset nyhed på den front er, at IMF i begyndelsen af oktober i World Economic Outlook meddelte, at verdens økonomiske vækst i 2018-2018 vil være 3,7%, 0,2% lavere end samme organisation forudsagde i april.

Og så er der alt det, vi hører om dagligt: den italienske regering, som får sit statsbudget afvist af EU-kommissionen, hvad der i sig selv er første gang og giver usikkerhed i forhold til euroen. Kommissionen mener ellers, at det er den italienske regerings budget, der gør lige præcis dette og ser man på euroen, så har de begge ret, idet den er blevet svækket i løbet af hele oktober.

Italien, Brexit og saudisk mord

Så er der Brexitforhandlingerne, der går deres egen, skæve gang, og det er ikke et forløb, der byder på positive nyheder for europæiske økonomi. Og så er der den eskalerende handelskrig mellem USA, Kina og EU m.fl., der i hvert fald har skåret 1% af BNP-væksten i Kina.

Og så er der den afskyelige sag med Saudi-Arabien, som tilsyneladende har taget livet af en af landets egne, men kritisk indstillede borgere, Jamal Khashoggi, der skulle hente en attest på et konsulat i Istanbul. Det blev et skæbnesvangert besøg.

Aflivningen blev klodset udført, for tyrkerne fik nys både om det ene og det andet, og det sunnimuslimske Tyrkiets præsident Erdogan fik dermed lejlighed til at udfordre den sunnimuslimske lederstat Saudi-Arabien på en måde, som det land og dets regerende kongefamilie med de mange hoveder sjældent bliver udfordret.

Usikkerheden er god for guld

Nu ser alliancen mellem Vesten, især USA, og Saudi-Arabien og det middelalderlige diktatur i Riyadh ganske pjusket ud, men den sag udvikler sig minut for minut, så det er ikke til at sige, hvor den lander.

Under alle omstændigheder giver den usikkerhed, hvilket er godt for guld.

Med alt dette sagt, så kan man med en vis fortrøstning se frem imod den nærmeste tids udvikling i guldprisen.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16 317,60 DKK/oz
  
+ 151,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,43 DKK/oz
  
+ 2,19 DKK

Du vil måske også gerne læse