Opret ny alarm

Hvad gør guldprisen, når inflationen går amok?

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 13.04.2022
Guldpris (XAU-DKK)
15 452,00 DKK/oz
  
+ 313,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,69 DKK/oz
  
+ 3,59 DKK
Guldprisen

Hvad gør guldprisen, når inflationen går amok? De amerikanske myndigheder har mistet grebet om USA’s økonomi, skriver Berlingske økonomiredaktør Ulrik Harald Bie. James B. Bullard, chef for Feds afdeling i St. Louis, siger, at de hidtil annoncerede seks-syv rentestigninger ikke vil kunne holde inflationen nede. Bullard er en af de mægtigste i det amerikanske Federal Reserve-system.

James B. Bullard, chef for Fed i St. Louis, er en central aktør i Fed-systemet. Foto: Fed
James B. Bullard, chef for Fed i St. Louis, er en central aktør i Fed-systemet. Foto: Fed

Faktum er i hvert fald, at styrken i det nuværende inflationspres har taget nationalbankerne med bukserne nede.

Fed gentog alt for længe, at inflationen var midlertidig og betinget af flaskehalse i forsyningskæderne. Danmarks Nationalbank og ECB pippede med. Proppen ville snart åbne post corona. Varerne ville flyde som tilforn og prispresset ville normaliseres, hed det. Not so.

Nu sidder vi med resultatet. USA’s forbrugerprisindeks steg med 8,5 % i marts. Det er den højeste stigning siden 1981.


Tilbage til afgrunden?

For dem, der ikke husker det, var 1981 året, hvor Ronald Reagan tiltrådte som USA’s præsident. Han blev i øvrigt kaldt en ”afdanket B-skuespiller” af Socialdemokratiets daværende kronprins Svend Auken.

Fhv. finansminister Knud Heinesen (f.1932). Foto: Folketinget
Fhv. finansminister Knud Heinesen (f.1932). Foto: Folketinget

Herhjemme sad Aukens partikammerat finansminister Knud Heinesen i monopol-tv og forklarede, at Danmark var på vej ud over den økonomiske afgrund. Året efter måtte Aukens og Heinesens chef, Anker Jørgensen, opgive at lede sin regering. Han gav stafetten videre til den borgerlige Poul Schlüter.

Prognosemagerne havde allerede døbt årtiet fattigfirserne. Det var på mange måder et passende tilnavn. Det blev nemlig både dyrt og ubekvemt at bringe økonomien tilbage i balance efter kriserne og inflationen og overforbruget i 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne.

 

Inflationens mange fædre

Inflationen har mange fædre. En ekstremt lempelig pengepolitik er en af de mest synlige.

Ekstremt lave, tilmed negative renter, og nationalbanker, der køber værdipapirer med arme og ben.

Ti år næsten uden inflation.

Ti år med evig bekymring om, hvordan det ville gå på børserne. Om pensionssparerne ville blive nervøse. Skønt aktiekursen bare steg og steg og steg.

Ti år med kontinuerligt stigende ejendomspriser i Danmark.

Og til sidst en verdensomspændende epidemi. Og allersidst (undskyld Ukraine og alle I, der lider under krigens frygtelige gru!) bare en ”banal” imperialistisk krig til at presse energi- og fødevarepriserne.

Vi kan ikke søge råd eller støtte i gængs økonomisk teori. Den gængse teori, som udviklede sig i perioden 1970-2000, kan ikke forklare fænomenet ”negativ rente”. Nationalbankchefer og økonomer har længe famlet i blinde.

Vi kan ikke gå på vandet

Når man remser faktorerne op, så kan det næsten undre, at inflationen ikke kom FØR.

Men sådan er det hver gang. Vi tror, at vi kan gå på vandet. Vi tror, at denne gang går det helt anderledes. Vi tror, at vi har sat de normale kræfter i økonomien ud af spil.

Jeg startede med at stille spørgsmålet: ”Hvad gør guldprisen, når inflationen går amok?” Og udviklingen i guldprisen de sidste par uger giver svaret. Når jeg angiver guldprisen, behøver jeg nemlig ikke give mere end en start- og en slutpris. Guldet er nemlig steget hele tiden.

Næsten-rekorder for guldprisen

Lad os tage priserne, først i euro. Man dag den 28. marts stod guldet i 1.719 EUR, 12.789 DKK og 1.908 USD/ounce. I skrivende stund i dag den 13. april steg guldprisen i hhv. 1.825 EUR, 13.582 DKK og 1.977 USD/ounce.

Men bare rolig. Det er ikke verdensrekord. Den 7. marts stod guldprisen i hhv. 1.870 EUR, 13.925 DKK og 2.039 USD/ounce – det var rekord. Relativt set påvirkes dollaren mindst. Det er fordi alverdens velstand har en tendens til at løbe mod USD, når verdensøkonomien går skidt.

Hvorfor investerer du i guld?

Når I hører alt dette om inflation, skal I huske på, hvorfor vi netop investerer i guld.

I skal huske på, hvad der er guldets styrke i forhold til de fiatpenge, som oplever inflationen. Med fiatpenge kan du altid lave flere penge, hvis du har brug for det. Ordet fiat har ikke noget med den italienske bil at gøre. Det er latin og betyder ’lad der blive’. I skabelsesberetningen i 1. Mosebog tænder Gud for lyset i verden ved at sige: ”Lad der blive lys!” På latin hedder det: ”Fiat lux!”

Det er derfor, at når der f.eks. kommer en pandemi, så skal vi ikke spare os ud af det hele. Vores flinke politikere og økonomer og banker hjælper os med at skabe nogle flere penge. Så vi slipper for at spare så hårdt på politi og børnehaver, når coronatestene og vaccinerne skal betales. (OBS, jeg er ikke antivaxxer eller noget og har taget mine tre stik med glæde!)

Knaphed er det centrale

For sagen er denne: Guld er bare bedre til at holde på værdierne end fiatpenge.

Guld har nemlig det, der hedder knaphed. Man kan nemlig ikke lave mere guld, hvis man ønsker det. Selv ikke, hvis man er en flink politiker eller en klog bankmand. Mennesker har prøvet på at lave guld i tusindvis af år. Det er ikke lykkedes. Denne mislykkede videnskab har endda et navn. Den hedder alkymi. Kan du komme i tanke om andre mislykkede videnskaber, der har deres eget navn?

Der er sket noget nyt for os relativt nyfrelste, når det gælder at investere i guld.

Det nye er, at vi har guldets gamle ven, inflationen, som ny årsag til, hvorfor det er vigtigt at købe guld. Det havde vi glemt i 10 år.

1600-tals alkymisten Sendivogius laver guld. Det lykkedes ikke. Afbildet af den polske maler Jan Matejko (1838-1893). Foto: Public Domain
1600-tals alkymisten Sendivogius laver guld. Det lykkedes ikke. Afbildet af den polske maler Jan Matejko (1838-1893). Foto: Public Domain
Guldpris (XAU-DKK)
15 452,00 DKK/oz
  
+ 313,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,69 DKK/oz
  
+ 3,59 DKK

Du vil måske også gerne læse