Opret ny alarm

Længsel efter normalitet tryner guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 25.05.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16 244,00 DKK/oz
  
+ 65,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
191,33 DKK/oz
  
+ 2,14 DKK

Længsel efter normalitet tryner guld i ugen fra 18. til 25. maj. Prisen på det gule metal zigzaggede og retningen var ned, desværre.

Tendens ned i USD

Sådan så det ud i amerikanske dollars. Mandag den 18. maj stod guldet i 1.746 USD/ounce, men steg til 1.746 USD/ounce onsdag den 20. maj. Derpå faldt det til 1.727 USD/ounce allerede dagen efter og rettede sig til 1.735 USD/ounce om fredagen. Over weekenden tabte det så 10 USD og står i skrivende stund, mandag den 25. maj ved frokosttid, på 1.725 USD/ounce.

Så ser vi på guldprisen i danske kroner.

Torsdag den 14. maj stod den i zenit, nemlig 12.011 DKK/ounce – en verdensrekord! Derpå faldt guldet støt til 11.733 DKK/ounce onsdag den 20. maj. Der kom en lille korrektion om torsdagen til 11.886 DKK/ounce. Og der er prisen stort blevet liggende siden da, til nu, mandag midt på dagen, 11.830 DKK/ounce.

C25 snart tilbage i præ-corona – ?

Hvordan kan dette forklares? Ja, det kan jeg faktisk ikke forklare. Ud over ved psykologi og helt u-understøttet tyrkertro på, at det nok skal lykkes at genoprette den ”fantastiske” økonomiske situation, vi havde inden coronaen.

En ting er bemærkelsesværdigt, i hvert fald. Det danske C25-indeks står lige nu på 1.317. Det er mindre 60 point under maksimumkursen nogensinde, 1.373, fra februar i år. Og hvem ved, snart ligger vi måske højere, end vi gjorde før coronaen?

Men hvorfor – HVORFOR!?!? – har danske aktier kun tabt 4,3%, når hele verdensøkonomien er i gyngning? Store dele af dansk økonomi er desuden lammet. Mystisk, besynderligt.

Vild overtro på egne evner

Tror man virkelig, at det betyder så meget, at efterskolerne åbnes? Eller at Wammen og Frederiksen flytter rundt på nogle få milliarder af den danske statsgæld? Det virker som en helt vild overtro i forhold til Danmarks evner og muligheder.

Amerikanerne er trods alt en smule bedre. De har skåret ca. en 1/6 af både Dow Jones og S&P500 till hhv. 24.500 og 2.950. men alligevel: USA har ikke nogen coronavendning er i sigte og landet er dybt splittet. Antallet arbejdsløse stiger med uset fart, gælden ligeså. Hvorfor er aktierne ikke faldet mere fra den historiske overvurdering, de var underlagt, da coronaen ramte?

Hongkong-fnidder mellem USA og Kina
Ovenover alting skinner den røde stjerne. Nogle har søgt årsagen til, at guldet ikke klarer sig bedre, her i Kinas parlament af veldisciplinerede mørke jakkesæt, Folkekongressen. Foto: npc.gov.cn/Xinhua

Andre har søgt at finde en forklaring på guldet svage performance i sidste uge ved at se på USA og Kina. Mellem verdensøkonomiens nummer 1 og 2 er forholdet igen blevet dårligere. Årsagen er beslutningen i Folkekongressen i Beijing om at tillade etableringen af Beijing-sikkerhedstjenester i Hongkong.

Beijings agenter har helt sikkert været der før, naturligvis, men blot på gennemrejse eller firmafrokost eller noget. Men den officielle beslutning, der ignorerer parlamentet i Hongkong, cementerer, at princippet om ”et land, to systemer” for Kina/Hongkong er under afvikling. Det har USA protesteret imod. Og Beijing har naturligvis spillet forarget/ophidset/vred og ævlet om indblanding i interne forhold.

Nu til sagen. I økonomiske sammenhænge fører spændinger mellem Kina og USA til en svækkelse af renminbien og en styrkelse af dollaren. Det giver opadbakke for guldet, da prisen denomineres i USD. Alligevel lykkedes det for guldet at stige periodevis sidste uge, men ikke nok til at ophæve den negative trend.

Svært at begrunde, at guld ikke stiger

Men grundlæggende må vi have lov til at være skeptiske, når guld ikke stiger mere. En hel masse investorer holder fast i en drøm om en V-formet genopstart af økonomien. Den understøttes af centralbanker og regeringer i ord – alt imens store dele af økonomien er i coronadvale.

En dansk iagttager mener, at stigningen i aktiekurserne i dag, mandag den 25. maj, skyldes en forsinket reaktion på positive tal fra USA i torsdag. Her kom (et af) USA’s PMI-indekstal for maj og var på 39,8. Alt under 50 skulle give et fald i økonomien, og 39,8 er ekstremt lavt. Alligevel fortolker man på aktiemarkederne tallet som positivt, fordi det viser, at apriltallet – 36 – var bunden. Det er vist et halmstrå i en ildstorm.

Fhv. FED-direktør: V-formet bedring kommer ikke

De rige landes samarbejdsorganisation, OECD, spår, at dens medlemmer vil bruge i alt 17.000 mia. USD på coronagenopretning. Medlemslandenes gældsætning vil stige fra 109 % til 137 % af BNP. Denne yderligere gæld er lig med en hæftelse på 13.000 USD for hver af OECD-landenes 1,3 mia. borgere. Det skriver Finans.dk med Financial Times som kilde.

Finans.dk oversætter også en advarsel fra en prominent økonomisk iagttager til alverdens aktieoptimister.

”Vi er nødt til at se i øjnene, at vi ikke kommer til at opleve en V-formet bedring,” siger Randall Kroszner, der er tidligere direktør i USA’s centralbank, Federal Reserve, til Financial Times.

Guldpris (XAU-DKK)
16 244,00 DKK/oz
  
+ 65,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
191,33 DKK/oz
  
+ 2,14 DKK

Du vil måske også gerne læse