Opret ny alarm

Svag uge for guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 30.09.2019
Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 17,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,78 DKK

Af Peter Kyhn

Svag uge med få lyspunkter for guld.

Det var ikke guldets uge, den forgange.

Hvis vi tager udgangspunkt i prisen i amerikanske dollar fredag den 20. september, så lå den på 1.517 USD/ounce. Det steg til 1.531 USD/ounce tirsdag den 24. september, periodens top. Herefter faldt det straks igen til 1505 USD/ounce dagen efter, onsdag den 25. september. Det niveau holdt en dag til og siden fredag har der over weekenden været fortsat fald i guldprisen, så prisen i skrivende stund mandag morgen ligger på 1.490 USD/ounce.

I danske kroner ser det ud som følger. Udgangspunktet var 10.278 DKK/ounce fredag den 20. september, hvilket steg til 10.339 DKK/ounce torsdag den 24. september. Herefter faldt det til 10.184 DKK/ounce torsdag den 26. september, men steg lidt til 10.216 DKK/ounce om fredagen den 27. september. Men siden da har tendensen været faldende, og kursen ligger nu på 10.167 DKK.

Impeachment uden effekt for guld

Vi må konstatere, at al sabelraslen i USA med hensyn til en rigsretsstævning (impeachment) af præsident Trump ikke har trukket guldet op. Tværtimod er dollaren steget, mens guldet er faldet, som vi har set.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har besluttet at igangsætte processen mod en rigsretssag mod præsident Donald Trump. Årsagen er, at Trump angiveligt har lagt pres på Ukraines præsident for at få landet til at undersøge en søn af Joe Biden, tidl. vicepræsident og Trumps formentlige modkandidat ved præsidentvalget i 2010. Det er politisk bøvl i USA, men det har ikke hjulpet guldet ind til videre.

Så er der konfrontationen med Iran. Irans præsident Rouhani var ude og sige, at USA havde vist vilje til at ophæve alle sanktioner, men Trump benægtede det kort efter i et tweet. Holdningen er afventende, mens presset opad mod olien består.

Kina-limbo

I forhold til Kina-USA-handelskrigen venter alle på, at forhandlingerne skal genoptages den 10. oktober, men det forhindrer slet ikke, at andet kan ske. Mulighed for at afnotering af kinesiske virksomheder i USA og andet. Indtil videre har dette ikke haft positiv betydning for guldet, men aktierne i Asien peger nedad her mandag, så der kan komme en effekt.

Risikoen er, at den vil drukne i amerikanske nøgletal i den kommende uge. Tirsdag venter man et indkøbschefindekstal, ISM Manufacturing, hvor forventningen ligger på 50,3, hvilket indikerer en økonomi med meget svag vækst (50 = ingen vækst), men hvilket er meget bedre end resultatet i august, som viste 49,1, hvilket er en klar indikation af, at USA’s økonomi krymper.

USA-tal i vente

På fredag har vi non-farm payrolls fra Bureau of Labor Statistics med en indikation af, hvor mange job der blev skabt i USA i løbet af den forgangne måned. Forventningen er 140.000 i forhold til 130.000 i august. Amerikanske aktier er faldet svagt siden først i september, men det giver ikke noget for guldet.

Ikke et ord om Brexit.

Hvad er forudsigelsen så? Den svage udvikling kan fortsætte, måske med en lille spjæt opad. Ellers mangler der noget, som kan drive guldet op. Det virker, som om markederne er lullet tilbage i forvisningen om, at rente- og pengemagikerne i centralbankerne vil klare ærterne.

Dansk projektsalg – er det uldent?

Og nu herhjemme: Så her til morgen, at Finanstilsynet gransker bankernes udlån til boligmarkedets sædvanlige overtryksventil, projektsalg. Det kan være et tegn på, at noget er rigtig galt; eller, såfremt man tror på, at menneskeheden er i stand til at lære af sine fejl, at myndighederne er blevet bedre til at snuppe ubalancer i opløbet.

Det er – som så meget andet – et temperamentsspørgsmål, hvad man tror på.

 

Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
- 17,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 0,78 DKK

Du vil måske også gerne læse