Opret ny alarm

Svært dilemma venter ECB efter bankuro

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 15.03.2023
Guldpris (XAU-DKK)
16111,00 DKK/oz
  
- 169,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,44 DKK/oz
  
+ 0,37 DKK
ECB-chef Christine Lagarde - bankuro

I morgen torsdag den 16. marts skal ECB beslutte, hvad der skal ske med renten i euroområdet. Banken har allerede indikeret, at renten skal op med 0,5 procentpoint til 3,5 %. Men vil ECB kunne fuldføre denne plan, nu hvor det er åbenbart, at de høje renter udfordrer mange banker?

Største rentefald siden 1987

Sidste uges sammenbrud i USA’s 16. største bank Silicon Valley Bank og derefter følgende sammenbrud og bankuro i mindre banker har sendt chokbølger ud i den internationale bankverden. Det europæiske bankaktieindeks er faldet markant (men ligger stadig over oktober sidste år), og endnu mere turbulent har det været med markedsrenterne.

Over weekenden så vi de største fald på den toårige amerikanske rente siden Black Monday i 1987, og mandag faldt den tyske boligrente med 57 basispoint, og er nu under 4 %, hvor den for et par uger siden var over 6 %.

Inflationen raser stadig

Fed i USA har den sidste måneds tid lydt stålsat i forhold til højere rentestigninger i længere tid, end tidligere bebudet. Fed-chef Powell ønsker at gøre noget ved den inflation, som stadig gør sig bemærket for alle, når vi bevæger os ned i den lokale Irma, nå nej, Coop, for at handle mælk, brød og kød, nå nej, grøntsager.

Inflationen raser stadig, 12 % i Sverige i februar. Jeg betalte 21,30 SEK for 1 liter af denne her. Nu er den drukket, og jeg er gået over til stalddørsmælk. Foto: Peter Kyhn
Inflationen raser stadig, 12 % i Sverige i februar. Jeg betalte 21,30 SEK for 1 liter af denne her. Nu er den drukket, og jeg er gået over til stalddørsmælk. Foto: Peter Kyhn

Her til morgen kunne jeg, der bor i Skåne, vågne op til, at inflationen i Sverige i februar var på 12 %, drevet af fødevarepriserne – og jeg betalte i søndags 21,30 SEK for 1 liter mælk hos købmanden. Siden da er jeg gået over til stalddøren.

Efter Silicon Valley Banks kollaps taler mange iagttagere dog om, at Fed vil holde inde med rentestigningerne, da man ikke vil udfordre banksystemet. Powell er dog – denne gang – en heldig mand, for Fed har først møde i FOMC-rentekomiteen den 22. marts. Det betyder, at han kan lægge sig lidt i læ af ECB’s beslutning i morgen torsdag.

Lagardes dilemma

ECB-chefen Christine Lagarde har dog ikke samme held, da hun stilles over for flere dilemmaer. Hvis man vælger at hæve renten mindre end planlagt, sender man signalet om, at det, man har sagt, nemlig at de europæiske banker ikke er truet af den amerikanske syge, er løgn, og at bankerne faktisk er truet. Desuden er hun presset af den italienske regering, der kæmper med en stor statsgæld, og er meget kritisk overfor de aggressive rentestigninger.

Silicon Valley Banks kollaps blotlægger dermed det forhold, der udgør krisen i den vestlige økonomi lige nu: Vi har en inflation, der er ødelæggende, og det værktøj, vi har, rentestigninger, kan vi ikke bruge i den udstrækning, det er nødvendigt, da vi ellers risikerer konkurser, tvangsauktioner og arbejdsløshed. Og nu risikerer vi ovenikøbet også skader på ”mekanikken” i systemet, da bankerne åbenbart ikke rigtig kan klare de højere renter.

Billedtekst: Guldpris i USD/oz. den sidste måned. Kilde: Tavex
Billedtekst: Guldpris i USD/oz. den sidste måned. Kilde: Tavex

Guld vinder, når fiatsystemet knirker

Alt imens kan vi, der investerer i guld, glæde os over, at når fiatpengenes svagheder udstilles, så vinder det gule metal. Så noget er da, som det burde være. Onsdag den 7. marts stod 1 oz. guld i 1.820 USD, men søndag den 12. marts var det steget til 1.910 USD. Nu, onsdag den 15. marts ligger er det korrigeret ned på 1.887 USD/ounce, men denne bankkrise kan være krisen, der bliver ved med at give. Så lidt optimistisk må man da godt være 😊 I dag er det jo trods alt idus martiæ, den midterste dag i marts, og det er dermed 2.067 år siden, at en gruppe romerske senatorer, herunder Cæsars adopterede søn Brutus, slog Julius Cæsar ihjel… ”Et tu, Brute!” Også du, min søn Brutus!

 

Guldpris (XAU-DKK)
16111,00 DKK/oz
  
- 169,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,44 DKK/oz
  
+ 0,37 DKK

Du vil måske også gerne læse