Opret ny alarm

Positiv slutning på august for guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 30.08.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16028,60 DKK/oz
  
- 5,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
203,30 DKK/oz
  
- 2,23 DKK

Positiv slutning på august for guld. Uge 34 mellem 23. og 30. august har været endnu en positiv uge for guld. Søndag den 22. august lå guldet på 1.779 USD/ounce, hvorpå det steg til 1.807 USD/ounce tirsdag den 24. august. Derpå faldt guldet til 1.784 USD/ounce den torsdag den 26. august, men steg til 1.821 USD/ounce søndag den 29. august. Mandag morgen er guldprisen faldet en anelse til 1.815 USD/ounce i skrivende stund.

Den forsigtige Fed-chef Jerome H. Powell har givet en lille indrømmelse til dem, der vil stoppe Feds opkøb af aktiver og bekæmpe inflationen.

Hvis vi ser på det i en lidt større sammenhæng, så har vi haft en stigende trend i guldprisen siden begyndelsen af august. Efter en positiv slutning på august er vi nu tilbage på det prisplateau, som guldet lå på i størstedelen af juni og juli måned. Til gengæld er vi stadig ca. 80 USD fra det niveau, hvor guld lå på i begyndelsen af juni, og vi er ca. 150-180 USD fra guldets rekordpriser i sommeren 2020.

Forsigtige Powell

Styrkelsen skal nok ses i lyset af et citat fra Feds chef Jerome Powell ved Feds årlige konference i Jackson Hole, Wyoming onsdag denm 27. august.

Da ord er ekstremt vigtige her, så lad os tage præcis den formulering, som Powell brugte. Han sagde: ”Det kan være passende at påbegynde at reducere mængden af indkøb af aktiver i år.” Hverken mere eller mindre. Ikke at reduktionerne skal stoppes, men at de skal REDUCERES. Ikke at det skal ske, men at det KAN ske. Og ikke er det skal gennemføres eller færdiggøres, men at det kan PÅBEGYNDES. Men vi ved, at Powell er en forsigtig mand. Han vil meget nødigt vil gøre noget som helst, der kan ødelægge stemningen på de finansielle markeder.

Citatets indhold var grundlæggende det samme, som Feds FOMC-møde udtalte i juli. Men Fed er et kollektiv, hvor en række regionale Fed-direktører træffer afgørelser i fællesskab. Det vides, at Powell er en tilbageholdende med hensyn til at reducere støtteopkøbene. Det vides også at flere navngivne medlemmer af FOMC er for at reducere med det samme. Derfor var Powells signal i Jackson Hole relativt vigtigt, selvom det endnu kun er luftig snak. Fed køber for øjeblikket papirer for 120 mia. USD på markederne om måneden.

Kigger man videre i Powells tale, så skal man lægge mærke til spørgsmålet om renter og prioriteringen mellem beskæftigelse og inflation. Udtalelserne fra Fed-chefer er et spørgsmål om at give og tage. Powell havde givet, at reduktionen af opkøbene kan påbegyndes allerede i år. Derfor kunne han ”tage” noget i forhold til renterne. Og derfor understregede han, at det ikke er aktuelt med rentestigninger. Og at en påbegyndelse af reduktionen af opkøbene ikke er en indikation af, at renterne skal op.

Beskæftigelse over inflation

Fed er pålagt at tilrettelægge sin politik, sådan at inflationen ligger på ca. 2 % årligt. Det er mange måne

En klassisk Krugerrand, verdens første investeringsguldmønt, er på lager hos Tavex til lige over 12.000 DKK. Inflation eller ej – denne guldmønt holder værdien.

r siden, at inflationen har været dernede i USA. Lige nu tegner den til at blive betydelig højere. I juli var den f.eks. på 5,4%. Fed er også pålagt at føre en politik, der tilgodeser maksimal beskæftigelse. Og det er to modsatrettede hensyn i mange tilfælde. Powell beviste i sin tale, at hans prioritet stadig er beskæftigelsen over inflationen. Powell er af mange de sidste måneder blevet beskyldt for at lukke øjnene for inflationen. Det fortsatte han med i Jackson Hole. Han sagde bl.a., at ”tiden vil vise, om vi [opnår] 2 % inflation på en bæredygtig basis.” Nogle vil sige, at tiden allerede har vist, at inflationen er langt over det acceptable.

Det er den slags tale, som politikerne i USA’s finansministerium synes godt om. De vil have glade vælgere, der går på arbejde hver morgen og tjener en dagløn. Men det bliver spændende at se, om inflationen vil fortsætte opad. Og fortsætte sit pres mod Powells og politikernes ønsker. Og hvad det betyder for guld, trods en positiv slutning på august.

Guldpris (XAU-DKK)
16028,60 DKK/oz
  
- 5,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
203,30 DKK/oz
  
- 2,23 DKK

Du vil måske også gerne læse