Opret ny alarm

Nedad for guldpris, men op efter Fed-meddelelse

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 19.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16 775,00 DKK/oz
  
+ 280,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,52 DKK/oz
  
+ 4,77 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Man vænner sig næsten til det – endnu en uge, hvor guldet er faldet med over 20 USD. Det er egentlig et mindre fald end vi har set i de sidste ugeupdates, men det beviser blot, at er man vant til elendighed, virker selv det dårlige resultat som en lille sejr.

Det minder mig om danske sportsjournalisters reportager i tidligere tider fra det danske fodboldlandsholds mange jævne perioder, hvor uafgjorte eller tabte kampe i reportagen blev til halve eller hele “moralske” sejre.

Fed-udmelding som forventet

En moralsk sejr er det vel næppe, men guldprisen i den forgangne uge har været for opadgående lige siden torsdag den 15. december, hvor Fedchefen Janet Yellen kom med den lidet opsigtsvækkende meddelelse, at den amerikanske rente sættes op med 0,25% og at man kan forvente sig tre renteforhøjelser i 2017.

Måske ser vi en gentagelse af scenariet i tidligt 2016, hvor guldet steg i vejret efter Feds renteforhøjelse. Et godt spørgsmål, der formentlig kan besvares med, at historien næsten aldrig gentager sig, fordi en opstået situation aldrig er 100% lig med en, der har været.

Guldpris dykkede 30 USD, men steg så

Lad os se nærmere på de konkrete bevægelser i markedet. Mandag den 12. december stabiliserede guldet sig på 1162 USD/ounce, hvorpå det faldt svagt til 1158 USD/ounce den 13. Frem til torsdag, dagen for Yellens rentemeddelelse, tog guldprisen et af de mange styrtdyk, den har taget gennem den seneste tid, og tabte 30 USD på to dage, hvor den endte i 1127 USD/ounce, det laveste resultat siden 1. februar i år.

Men så snart rentemeddelelsen var kommunikeret ud om torsdagen, begyndte guldet at stige og det har det gjort siden, så det i skrivende stund står i 1139 USD/ounce.

Amerikanske aktier koger

Men hvad har vi egentlig? Vi har en amerikansk økonomi, som ser bedre ud, end den gjorde i begyndelsen af 2016 – men på den anden side har vi et aktiemarked, der er steget som en raket – og det virker som om det har taget forskud på den økonomiske fremgang, som ventes. Og vi ved, at markeder styres af skuffede forventninger mere end absolutte resultater, fordi markedet er et sted, hvor man kæmper om at forudsige fremtiden mere end at værdisætte fortiden. Det er en mulighed for guldet.

Trumps økonomiske plan

Vi ved også lidt mere om den økonomiske politik i USA. Trump har i store træk fremsat en plan om at investere en billion USD (det er det, der hedder en trillion på engelsk) på at udbygge USA’s infrastruktur – et klassisk keynesiansk greb for at pumpe penge ud i realøkonomien, som Kina gjorde med en vis succes i nullerne, men som de har sværere med at få noget ud af nu.

Tanken er, at der skal investeres i arbejde for amerikanske virksomheder, som ansætter mange af de blue collar-arbejdere, som er blevet overflødige de sidste ti år, til relativt høje lønninger. De får flere penge mellem hænderne, som bliver omsat i forbrug, som får detailhandlen og restauranter til at ansatte flere osv. osv. – og på denne måde kan man få meget mere jobskabelse og “gang i økonomien” end ved bare at hælde papirpenge ud over børserne, som man har gjort i Obamas tid.

Flere papirpenge

Det virker til at være den kortestevej mellem to punkter, men der er ét problem: de penge, der skal pumpes ud fra regeringen til samfundet, er stadig papirpenge. Gældsætningen og trykningen af papirpenge lader altså til at fortsætte under Trump. Man symptombehandler økonomien, men lader det store spørgsmål ubesvaret: kan vores finansielle system fortsætte med at fungere i overskuelig fremtid, hvis vi alle sammen bare bruger penge, som vi ikke har? Er det ikke en illusion af gigantiske dimensioner?

Det er helt menneskeligt at udskyde besvarelsen af vanskelige spørgsmål. Det altafgørende her er formentlig, om Trumps udsprøjtning af penge i samfundet kan bringe obligationsmarkederne i bedring, så vi kan få rigtigt positive renter igen. Hvis det lykkes, så har verdens centralbanker igen et våben i deres arsenal – og det vil gøre alle tryggere ved det nuværende system. For så kan man gøre noget, hvis der kommer en forværring – og udskyde besvarelsen af det ubehagelige spørgsmål endnu mere.

Optakt til jul  og nytår

Nu går vi ind i en sløv periode på markederne præget af helligdage i store dele af verden. På trods af, at denne jul bliver det, der i Danmark kaldes en arbejdsgiverjul med mange arbejdsdage i, så skal vi nok ikke regne med de store bevægelser før på den anden sige af nytår. Det gælder også guldet.

Guldsitet Kitcos kommentator Neils Christensen skriver i sin oversigt over det kommende år, at guldet i 2017 er prisgivet Trump, Fed og det europæiske drama. Jeg tror, at faktorerne er rigtige – og det er prioriteringen også.

Guldpris (XAU-DKK)
16 775,00 DKK/oz
  
+ 280,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,52 DKK/oz
  
+ 4,77 DKK

Du vil måske også gerne læse