Opret ny alarm

IMF: frygt aktier og stift mere gæld

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 09.10.2014
Guldpris (XAU-DKK)
16 314,00 DKK/oz
  
- 425,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,78 DKK/oz
  
- 9,96 DKK

Den Internationale Valutafond, som bedst kendes under sin engelske forkortelse IMF, sætter i en World Economic Outlook vækstskønnene ned for en række af de førende økonomier i verden: Eurolandenes økonomi vil næste år vokse 1,3% i stedet for 1,5%, Japan fra 1,1% til 0,8% og Brasilien fra 1,3% til 0,3%. Det eneste lyspunkt er USA, hvis økonomi næste år ventes at vokse med 2,2% i stedet for de 1,7%, som IMF tidligere havde satset på. USA er dog ikke nok til at gøre helhedsindtrykket for 2015 positivt – den globale økonomi vil næste år samlet set vokse 3,8% i stedet for de 4,0%, som IMF skønnede i det sidste World Economic Outlook i april.

Hvad der måske er vigtigere for dig som investor er, at IMF endnu en gang peger på misforholdet mellem rekordkurser på aktier og skidt økonomi i mange markeder. IMF mener, at det er rimeligt at frygte krak.

Men hvad mener IMF så, at man skal gøre ved det hele? Måske er det et tilfælde, men IMF’s chef hedder Christine Lagarde og cheføkonomen hedder Olivier Blanchard. De er begge franskmænd og lige som Frankrigs præsident Francois Hollande er de meget glade for at stifte gæld for at pumpe penge ud i økonomien for på den måde at kickstarte den – hvilket er hvad de direkte opfordrer den europæiske centralbank til at gøre. Den lave inflation giver plads til det, mener de.

Der skal med andre ord endnu mere fart på seddelpresserne i de økonomier, hvor væksten er skidt. Men det gør ikke så meget, kunne du, kære læser, anføre, “for nu er tingene jo ved at være under kontrol i USA og de udfaser Feds opkøb af obligationer”. Jo, tak, men USA’s offentlige gældsopbygning er stadig enorm. Alene underskuddet på USA’s føderale budget (delstater, amter, kommuner osv. kan også stifte gæld oven i denne) androg i 2013 svimlende 680 mia. USD og ser ud til at lande på 649 mia. USD i 2014. Og desuden er en hel del af USA’s føderale gæld holdt ude af det føderale budget, så væksten i gælden er formentlig meget større, end budgetunderskuddet indikerer.

Hvis du har en snigende tvivl om, hvor længe papirpengeøkonomien kan holde, så burde du måske lytte til den. En af måderne, hvor du kan gardere dig mod et sammenbrud i gældøkonomien og papirpengene, er ved at købe fysisk investeringsguld.

Her kan du se mere – lige fra hestens mule:

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02

 

Guldpris (XAU-DKK)
16 314,00 DKK/oz
  
- 425,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,78 DKK/oz
  
- 9,96 DKK

Du vil måske også gerne læse