Opret ny alarm

Hvorfor stiger guld ikke efter corona?

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 18.02.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16027,20 DKK/oz
  
+ 52,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,38 DKK/oz
  
- 3,29 DKK

Hvorfor stiger guld ikke efter corona? Det er et rimeligt spørgsmål at stille sig. Særlig efter at vi i skrivende stund, tirsdag den 18. februar, ligger lavere i pris, end vi gjorde ved månedsskiftet.

Men lad os starte med at se, hvordan det ser ud.

3 USD tabt i februar

Først i amerikanske dollar. Guldet toppede den 30. januar på 1.589 USD/ounce, hvorefter de dykkede til 1.552 USD/ounce den 4. februar. Derefter tog det en lille uges opgang til 1.572 USD/ounce den 10. februar – og en lille efterfølgende reaktion til 1.565 USD den 12. februar. Sidste uge sluttede flot om fredagen på 1.583 USD/ounce, men weekenden og mandagen har hevet os lidt op til 1.586 USD/ounce her i skrivende stund tirsdag morgen.

Guld sætter rekord i danske kroner – som sædvanligt.

Resultatet er altså, at vi sidder med en guldpris, der er 3 USD lavere end ved månedens begyndelse.

Lad os så se på danske kroner.

Verdensrekord i DKK som vanligt

Guldet startede på 10.704 DKK/ounce den 31. januar og fulgte dollaren til 10.538 DKK/ounce den 3. februar. Prisen fulgte også dollaren i den ugelange halvsløve opgang til 10.753 DKK/ounce den 10. februar. Dermed havde prisen i danske kroner allerede overhalet månedens udgangspunkt – et langt bedre resultat end for USD. Der kom en lille korrektion til 10.721 USD/ounce den 1. februar, men guldet steg derpå yderligere til klimaks og verdensrekord (igen-igen) fredag den 14. februar på 10.925 DKK/ounce.

Weekenden og mandagen har som for USD betydet en lille stigning til 10.944 DKK/ounce i skrivende stund tirsdag morgen – dermed koster en 1 oz. amerikansk Eagle 11.568 kroner.

Verdensrekord som sædvanlig, altså. Og resultatet for DKK-investoren er, at hun sidder med guld, der er 240 DKK mere værd, end det var den 31. januar.

Coronavirus i elektronmikroskop. Billede: Fred Murphy
Hvorfor stiger guld ikke efter corona?

Hvordan giver alt dette mening? Skulle coronaen ikke være alletiders chance for guldet? Og her mener vi guld i USD.

Jo, det skulle det. Og det kan ske endnu. Men der er en lang række faktorer, som trækker i en anden retning.

Først og fremmest er der alverdens regeringer, banker og myndigheder. De er tilbøjelige til at tale coronavirussets betydning, spredning og potentiale ned. Det gør de for at forhindre, at usikkerheden får for stor indflydelse på økonomi og selvopfattelse.

Og jeg ved ikke med dig, men jeg har ikke nogen stensikre oplysninger om, at coronaen er under kontrol. Tværtimod virker det som om, at antallet af smittede og døde stadig stiger, om ikke eksponentielt så i hvert fald næsten. Sidste gang, jeg noterede mig antallet af smittede, ca. 80.000, var der røget 10.000 stakler ekstra på listen.

It’s the interest rate, stupid

Hvis vi ser udelukkende på de amerikanske aktier, så tøffer de derudaf drevet af den ændring i rentepolitikken, som FED gennemførte i 2019. Lad os alle huske, hvor dan det var: Aktiemarkedet begyndte at crashe i begyndelsen af 2019. Så lagde FED rentekursen om. Og så kom der stigninger i aktiekurserne, og de er fortsat til i dag. Dow Jones satte rekord senest den 12. februar.

De finansielle markeder står nemlig over for et konkret problem: Kapitalrigelighed. De ved dårlig, hvad de skal stoppe alle pengene i. Obligationer duer i stor udstrækning ikke, for mange af dem har negativ forrentning. Så bliver der et enormt tryk på aktiemarkedet. Og det forventes ikke at aftage, da ingen forestiller sig, at FED sænker renten. Eller ECB eller andre.

Bitcoin spøger og stiger

Så er det faktisk skidt, at det netop er Kina, der rammes af corona. Det er det, fordi det netop er fra Kina, vi kunne have ventet en stor efterspørgsel på guld.

En anden ting er, at Bitcoin og en del andre kryptovalutaer har taget en hel del af det opsving, som tidligere kunne blive taget af guldet. Bitcoin ligger i dag på over 10.000 USD mod 7.000 USD for en måned siden.

Hvorfor det? Jo, lad os sige, at du bor i en by i Asien. Den står måske over for at blive lukket ned. Du overvejer derfor at ”relokere”, som det hedder, når rige mennesker flygter. Det kan enten være til Nordamerika eller til Europa. Hvordan tager du så din formue med dig? I fysisk guld, hvor du risikerer at blive stoppet i lufthavnen? Eller i Bitcoin, som ganske enkelt kan konverteres til fiatpenge? Svaret er ikke svært, og det driver bitcoin op.

Hvad sker der så med guld her på kort sigt?

Jeg ved det ikke. Det tegner til, at guldet vil bevæge sig inden for det forholdsvis lille spænd mellem 1.540 og 1.590 USD/ounce, som det har gjort i begyndelsen af februar, men vi må helt enkelt vente at se. pk.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16027,20 DKK/oz
  
+ 52,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,38 DKK/oz
  
- 3,29 DKK

Du vil måske også gerne læse