Opret ny alarm

Guldprisen taber 30 USD på en uge

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 02.10.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16 785,60 DKK/oz
  
+ 262,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,62 DKK/oz
  
+ 4,82 DKK

Sidste uge af september betød, at guldprisen kom ordentlig på afstand af de 1300 USD/ounce – og desværre i det forkerte retning. Guldet tabte 30 USD i løbet af ugen og dukkede fra 1308 USD ved ugens begyndelse mandag den 25. september, til 1278 USD/ounce fredag den 29. september. Ser man siden toppunktet den 7. september, hvor dagsnoteringen var 1347 USD/ounce, har guldet tabt næsten 70 USD på 3½ uge. Se nærmere her: https://tavex.dk/dk/aktuelle-guldpriser-og-soelvpriser/

25 USD ned på to dage

Guldets smertensvej gik fra 1308 USD mandag den 25. september, hvorefter det gule metal tog en ordentlig dukkert på 25 USD for at nå ned til 1283 USD/ounce om onsdagen den 27. september. Derefter rettede prisen sig marginalt til 1287 USD/ounce for at lande på 1278 USD/ounce på ugens sidste handelsdag.

Hvad har ramt guldet? Jo, guldet er ramt af reduceret usikkerhed på den politiske front – den nordkoreanske situation er ved at banalisere, men langt vigtigere er det, at præsident Trump har fremlagt en skatteplan.

Skatteform, hurra!

Planen, der skal vedtages af Kongressen, er i korthed en reduktion og en omfattende forenkling af USA’s føderale skatter.

Indkomstskatten betales i tre intervaller baseret på indkomst. Den, der betaler mest, (ved indtægter på over 110.000 USD, får deres indkomstskat reduceret fra 39,6% til 35%, mellemskatteyderne kommet maksimalt til at betale 25% i stedet for som nu 28%, mens de laveste indkomster, der nu betaler mellem 10% og 15% i skat, for fremtiden skal betale 12%. Samtidig reduceres den føderale selskabsskat fra 35% til 20%.

Den økonomiske vurdering af Trumps skatteplan er, at den er lig med økonomiske stimulanser til samfundet og til markederne for 4,2 billioner USD, altså 4.200 mia. USD.

Obligationer kan tage penge fra guld

Reformen vil øge den økonomiske vækst, reducere arbejdsløsheden og dermed gøre det lettere for Fed at fortsætte med renteforhøjelserne, hvilket vil føre til højere afkast på obligationer, hvilket vil gøre obligationer mere attraktive for investorer (og modsætningsvis, guld mindre attraktivt). Det mener f.eks. vores danske guldanalytiker par excellence, Ole Sloth Hansen fra Saxo Bank.

Det er selvfølgelig meget godt, men investering i obligationer har to sider, hvoraf den ene er afkastet. Den anden er kursudviklingen, og det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Fed en bunden opgave med at reducere sin gigantiske beholdning af obligationer. For ikke at bringe obligationsmarkederne for meget i svingning vil Fed gøre det ved, at obligationerne ikke bliver reinvesteret, altså lade dem løbe ud. Det skal ske for ca. 6 mia. USD alene i oktober.

“Nogen” bliver altså foruden en “forventet” reinvestering på 6 mia. USD i oktober. Deres reaktion vil nok alt andet lige være at udstede nye obligationer, der kompenserer for det – altså at øge udbuddet, hvilket vil presse prisen ned. Det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at påvirke obligationsmarkedet.

Usikkerheden reduceret

Nu får vi se, hvordan skattereformen passerer gennem kongressen, men der er ingen tvivl om, at det er psykologisk vigtigt, at Trump kan fremlægge en konkret reform netop nu og dermed mane frygten for, at han vil ende som en lame duck præsident.

USD ligger på sit højeste siden midten af august, selvom den faldt en anelse i slutningen af uge 39.Se mere her: https://www.bloomberg.com/quote/DXY:CUR Men meget afhænger af, hvordan det går reformen i kongressen.

Med ovennævnte forbehold må jeg medgive, at usikkerheden, det stof som en høj guldpris skabes af, er reduceret lige nu i forhold til, hvordan de så ud i begyndelsen af september. Så er det sagt.

Guldpris (XAU-DKK)
16 785,60 DKK/oz
  
+ 262,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,62 DKK/oz
  
+ 4,82 DKK

Du vil måske også gerne læse