Opret ny alarm

Guldprisen: Positiv trend lever endnu

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 22.05.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 238,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,54 DKK

Guldprisen har ikke nået sit højeste i denne omgang endnu. Den opadgående trend, som har varet siden midten af december 2016, er stadig i live, og vi har ikke set det sidste af den.

Det er den vigtigste lærdom fra uge 20, som sluttede i går søndag den 21. maj – og som så en guldpris, der fór op og ned som en cancandanserinde i en fransk oprette. Men guldprisen fór mest op – heldigvis!

Op som en raket

Ugen startede “på det jævne, på det jævne” på 1231 USD/ounce, uændret fra slutningen af uge 19. Men så skete der noget, for allerede onsdag var guldprisen skudt op i 1261 USD/ounce – en stigning på 30 USD på to dage!

Om torsdagen korrigerede prisen ned til 1247 USD/ounce, hvilket næsten tog halvdelen af ugens landvinding, men den korrektion blev korrigeret om fredagen, ugens sidste handelsdag til 1255 USD/ounce.

Og dér har prisen holdt sig siden, men en lille svagere understrøm nu her fra morgenstunden mandag den 22. maj, hvor guldprisen i skrivende stund ligger på 1254 USD/ounce. Man kan altså pege på teknisk modstand omkring 1245-1250 USD/ounce, som guldprisen har svært ved at skære sig ned igennem, og teknisk modstand ved 1260 USD/ounce i opadgående retning.

Og hvad er det så, der er sket, siden guldet har taget et spring op på et højere niveau siden sidste uge – for det er, hvad der er sket.

Comey var vigtig

Jo, der er sket det, at jeg har taget fejl.

“Comey uvigtig for guld,” skrev jeg kækt så sent som sidste uge og fortsatte med at blamere mig: “Den store politiske nyhed, især for politiknørderne, var Trumps fyring af FBI-chefen Comey, men det er politik, som ikke direkte har konsekvens for økonomi og velstand, så det er guldprisen temmelig ligeglad med – på trods af, at mange iagttagere især i det Trumpkritiske Europa sagde “Nixon” igen og igen.”

Ja, sådan skrev jeg for kun en uge siden. Et held for mig, at dette er en gratis service fra Tavex, for ellers skulle du, kære læser, have dine penge tilbage.

Kan Comey-fyringen lamme Trump?

Nu ser det helt anderledes ud, for iagttagere og analytikere ser nu en klar risiko i Trumps fyring af Comey og den efterfølgende politiske reaktion fra venner og fjender i Kongressen og i det amerikanske regeringsapparats mange hjørner og kroge. Det handler om, hvorvidt undersøgelsen af Trump, hans egne og hans rådgiveres forbindelser til Rusland samt fyringen af FBI-chefen Comey kan blive så stor en belastning for præsidenten, at han faktisk lammes og dermed ikke har mulighed for effektivt at lede landet.

Vi kan til en vis grad sammenligne med USA under Clintons og hans undersøgelse af forholdet til Monica Lewinsky (heldigvis, kan man sige, er substansen mere væsentlig i Trumps tilfælde), Reagan under Iran-Contra-høringerne og Nixon i 1973-1974, da Watergate-sagen blev undersøgt.

Denne opståede og nu erkendte risiko er meget vigtig for guld på grund af guldets intime forhold til USD. USD er allerede nede i sin dårligste position på et år, hvilket i sig selv kan forklare prisstigningen, og samtidig er de amerikanske aktier holdt op med at buldre derudaf, så der sidder mange investorer med spørgsmålet: “hvornår skal vi tage profitten hjem på de aktier, vi har tjent kassen på, og som vi er lidt usikre på, om kan drive det meget videre.”

Risiko “made in USA”

Og så er der en særlig vigtig ting: dette er en “US made” risiko, og det er psykologisk meget vigtigt, for det er noget, der USA-fokuserede guldmarked kan forstå – det er ikke Nordkorea, Syrien eller Libyen eller et andet stakkels sted, det handler om – det er hjemme i Guds eget land, at fanden er løs. Som sagt så mange gange før: “Guldprisen skal fodres med usikkerhed…” og nu har vi lige fået en helt ny leverandør af prima usikkerhed. Ikke skidt for guldet.

Hvad vil der så ske i ugen, der kommer?

Tre ting i ugen, der kommer

I lyset af sidste uges bommert vil jeg ikke udtale mig skråsikkert, men i stedet opremse nogle faktorer, som kan have indflydelse på guldets bevægelse i den kommende uge.

Tidligere FBI-chef Comey skal begynde at afgive forklaring for House Oversight Committee. Det medfører en risiko for Trump, og dermed en mulighed for guldet.

Referatet af Feds FOMC-møde i maj offentliggøres, og dermed får vi en indikation af, om vi fortsat kan vente en lille rentestigning ved møde medio juni. Meningsmålingsinstitutterne siger, at 74% af iagttagerne venter en renteforhøjelse. Hvis den kommer, så vil det overvejende blive til skade for guldet – men spørgsmålet er, hvor meget markederne har foruddiskonteret.

Rent teknisk er guldets løbende 50-dages gennemsnitspris ved at overhale det løbende gennemsnit for 200 dage, hvilket i sig selv giver et vist pres opad.

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 238,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,54 DKK

Du vil måske også gerne læse