Opret ny alarm

Guldprisen fik en på goddagen

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 29.06.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 70,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 3,14 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

af Peter Kyhn

Guldentusiaster verden over leder efter forklaringer på, hvad der er sket med guldet. Det korte af det lange er, at guldprisen nu i slutningen af juni i USD er nede på samme niveau som i december 2017. I danske kroner er det ikke så slemt, der er vi kun tilbage til marts-niveauet – men alligevel.

Hvad er der sket?

Fra højdepunkt til misere

Målt i danske kroner, så skal vi ikke langt tilbage før vi render ind i årets næsthøjeste niveau for guldprisen. Det var 8358 DKK/ounce den 13. juni, men allerede dagen efter styrtede den til 8213 DKK/ounce, et niveau den holdt til 19. juni, hvor den stod på 8202 USD/ounce. Allerede dagen efter tog guldet endnu et skridt ud i afgrunden og endte på 8132 DKK/ounce, som med svagt faldende tendens holdtes til 22. juni, hvor guldet stod på 8120 DKK/ounce.

Oppe i denne uge faldt guldet en ekstra halvtredskrone til 8067 DKK/ounce tirsdag den 26. juni, som korrigerede nedad til 8043 DKK/ounce den 28. juni og lige nu, i skrivende stund, tidlig morgen den 29. juni er vi sørme på 7993 USD/ounce, altså et stykke under 8000 DKK. Det er et tab på over 350 kroner per ounce på 14 dage – det er ret meget.

USD-laveste i 6 måneder

Tallene i USD hjælper os ikke meget. 14. juni lå guldprisen på 1302 USD/ounce, men faldt til 1279 USD/ounce den 15. juni og videre gennem modstanden ved 1270 USD/ounce til 1268 USD/ounce den 20. juni.

Modstanden midt i 1260’erne holdt til 25. juni, mandag denne uge, hvorefter der var frit løb nedad til 1250, som man kom under natten til fredag dansk tid, hvor guldet stod i 1249 USD/ounce, lavest i mere end 6 måneder. Lige nu, tidlig fredag morgen den 29. juni, har det korrigeret lige op på den anden side af 1250-stregen.

Guldfolk usikre

Det viser en svaghed i guldmarkedet, eller måske mere præcist en styrke i de markeder, der virker mod guld, at guldprisen den ene gang efter den anden bare flyver forbi niveauer, som analytikere har peget på som modstandsreder.

Det gør guldfolkene usikre, som f.eks. med Kitcos Jim Wyckoff, der nu peger på 1230 USD/ounce som den næste tekniske modstand og på 1286 USD/ounce som markøren for et gennembrud for guldet. Der er 56 USD mellem de to niveauer – det er meget – og bekræfter den selvaccelererende effekt som pludselige fald giver.

Ikke realøkonomi, men frygt

Men hvad er der galt? Er nøgletallene fra USA pludselig så gode, at alle vil sælge guld og købe USD?

Næ, der var endda et let skuffende endeligt tal for USA’s BNP-vækst i 1. kvartal (2,0% i modsætning til forventet 2,2% og foreløbigt opgjort 2,3%), som kom i den forgangne uge – alligevel blev guldet ved med at falde.

Renteforhøjelsen fra Fed den 13. juni var heller ikke afgørende – foruddiskonterede renteforhøjelser har tidligere ført til prisstigninger for guldet, men ikke denne gang.

Ovennævnte Wyckoff mener, at guld er oversolgt og står over for en rebound, men det er en forkert måde at se det på – for det er ikke guldmarkedet, der driver noget; guldet drives derimod af prisen på USD. Og der har vi set, at investorerne faktisk har solgt guld og har købt USD, hvilket giver et pres nedad på guld.

Mere nøjagtigt er det nok at pege på, at nervøsiteten i forbindelse med de handelskrige mellem USA og hele det meste af resten af verden, som tegner sig i fremtiden, giver et pres opad for USD.

En pointe fra Indien

En gang imellem er vi hurtige til bare at kigge på futures og andet papirguld som strømpile for guldprisen; det skal man være forsigtig med, især når man som vi fokuserer på det fysiske guld. Netop i denne sammenhæng har Wyckoff en pointe, nemlig at den indiske rupee er alvorligt svækket over for USD og det kan have konkrete og alvorlige konsekvenser for efterspørgslen efter guld fra verdens næststørste marked for fysisk guld. Eller er det det største?

Under alle omstændigheder er vi på vej ind i en ny hinduistisk helligdagssæson med bryllupper, der i Indien for mange-mange betyder indkøb af store mængder guld til medgifter og udstyr.

Frygten er flygtig, trods alt

Til sidst: Hvis man skal bevare muligheden for det positive i sit sind – og det bør man – så kan man pege på, at styrkelsen af USD (og svækkelsen af guldet) er sket på baggrund af frygten for handelskrig – og vi kender endnu ikke til omfanget af en eventuel kommende handelskrig – eller om den faktisk kommer.

Truslen om en handelskrig kan forsvinde lige så hurtigt, som den er opstået.

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 70,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 3,14 DKK

Du vil måske også gerne læse