
Hvor Fed i juli lånte hals- og håndsretten over guldprisens udvikling ud til Brexit og Erdogan, så fik Yellen & Co. tømmen fast tilbage i hånden i august. Det endte skidt for guldprisen, som afsluttede måneden (30. aug.) på 1318 USD/ounce – en pris, som måske lyder lav i forhold til julis afslutning på 1365 USD/ounce, men man skal huske på, at vi ikke skal længere tilbage end til ultimo maj, hvor guldet stod i lige over 1200 USD/ounce. Det gælder nu som altid: Man skal ikke tabe det kølige overblik ved at fokusere for meget på øjeblikkelige markedsstemninger.Når det er sagt, så lad mig præsentere stemningerne i den forgangne måned. Guldprisen startede højt fra juli, på 1362 USD/ounce på første handelsdag i august. Den holdt sig stabil til den 4. august, men dykkede så til 1336 USD/ounce den 5. august og gik i limbo mellem ca. 1335 USD/ounce og ca. 1350 USD/ounce frem til den 18. august. Her blev referatet af Feds FOMC-komitémøde fra juli offentliggjort, og det indeholdt en så stor glæde over, at markederne havde normaliseret sig oven på Brexit og lobhudling af den amerikanske økonomi, så markederne generelt åbnede op for en renteforhøjelse allerede ved FOMC-mødet i september.
Den direkte effekt af positive bemærkninger om renteforhøjelser er en styrkelse af dollaren (markedet tager forskud på, at penge kan være på vej tilbage til USA-markederne i forventning om en styrket dollar) og så må guldet korrigere i pris, hvilket giver et fald. Mere specifikt angående guldmarkedet skal der også tages højde for en forventning om, at penge vil bevæge sig fra guld til kontanter og visse USD-noterede papirer, men også for at de amerikanske aktiemarkeder kan svækkes i det lidt længere perspektiv.
Der har været en strøm af rentepositive beskeder siden medio august. Senest med en bemærkning fra Feds viceformand Stanley Fischer om, at jobtallene i USA er meget tæt på at opfylde målet for en renteforhøjelse.
Så forventningen til guldprisen umiddelbart er ikke god – og vi skal helt frem til 20.-21. september før FOMC (Federal Open Market Committee) holder sit møde. Det gør de også i november og december, men det er ved møderne i september og december, at der er adviseret pressekonferencer med formand Janet Yellen, så nervøsiteten for en renteforhøjelse retter sig mest mod disse møder.
Men husk nu, hvad jeg skrev i begyndelsen: Man skal ikke tabe det kølige overblik ved at fokusere for meget på øjeblikkelige markedsstemninger. En holdning som deles af Tavex’ stifter Alaar Tamming, der i forlængelse af Brexit afstemnningen udtalte følgende til den estiske erhvervsavis Äripäev:
”Det er ikke vigtigt at fokusere på konkrete priser eller begivenheder, men at fornemme historiens gang og den proces, der ligger bagved.”
Og hvis vi ser på det lidt længere perspektiv, så ved vi ikke, hvad en renteforhøjelse egentlig kan komme til at betyde for guldprisen i den nuværende økonomiske situation. Vi er nemlig ude i fuldstændig “unchartered territory” med grotesk lave eller til og med negative renter, en gældsætning, “trykning” af penge og udsprøjtning af disse på de finansielle markeder, som i løbet af de sidste otte år har fået lov til at gå amok – så hvem kan egentlig med sikkerhed sige, hvad en renteforhøjelse kommer til at betyde for guldprisen.
Det er spændende tider, vi lever i.