Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 9 - 2016

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 02.09.2016
Guldpris (XAU-DKK)
15 445,30 DKK/oz
  
+ 234,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,62 DKK/oz
  
+ 3,31 DKK
Guld Tavex danmark blog banner
Tavex presents its 9th newsletter for 2016

Guld i august: Fed tilbage i fokus

Hvor Fed i juli lånte hals- og håndsretten over guldprisens udvikling ud til Brexit og Erdogan, så fik Yellen & Co. tømmen fast tilbage i hånden i august. Det endte skidt for guldprisen, som afsluttede måneden (30. aug.) på 1318 USD/ounce – en pris, som måske lyder lav i forhold til julis afslutning på 1365 USD/ounce, men man skal huske på, at vi ikke skal længere tilbage end til ultimo maj, hvor guldet stod i lige over 1200 USD/ounce. Det gælder nu som altid: Man skal ikke tabe det kølige overblik ved at fokusere for meget på øjeblikkelige markedsstemninger.Når det er sagt, så lad mig præsentere stemningerne i den forgangne måned. Guldprisen startede højt fra juli, på 1362 USD/ounce på første handelsdag i august. Den holdt sig stabil til den 4. august, men dykkede så til 1336 USD/ounce den 5. august og gik i limbo mellem ca. 1335 USD/ounce og ca. 1350 USD/ounce frem til den 18. august. Her blev referatet af Feds FOMC-komitémøde fra juli offentliggjort, og det indeholdt en så stor glæde over, at markederne havde normaliseret sig oven på Brexit og lobhudling af den amerikanske økonomi, så markederne generelt åbnede op for en renteforhøjelse allerede ved FOMC-mødet i september.

Den direkte effekt af positive bemærkninger om renteforhøjelser er en styrkelse af dollaren (markedet tager forskud på, at penge kan være på vej tilbage til USA-markederne i forventning om en styrket dollar) og så må guldet korrigere i pris, hvilket giver et fald. Mere specifikt angående guldmarkedet skal der også tages højde for en forventning om, at penge vil bevæge sig fra guld til kontanter og visse USD-noterede papirer, men også for at de amerikanske aktiemarkeder kan svækkes i det lidt længere perspektiv.

Der har været en strøm af rentepositive beskeder siden medio august. Senest med en bemærkning fra Feds viceformand Stanley Fischer om, at jobtallene i USA er meget tæt på at opfylde målet for en renteforhøjelse.

Så forventningen til guldprisen umiddelbart er ikke god – og vi skal helt frem til 20.-21. september før FOMC (Federal Open Market Committee) holder sit møde. Det gør de også i november og december, men det er ved møderne i september og december, at der er adviseret pressekonferencer med formand Janet Yellen, så nervøsiteten for en renteforhøjelse retter sig mest mod disse møder.

Men husk nu, hvad jeg skrev i begyndelsen: Man skal ikke tabe det kølige overblik ved at fokusere for meget på øjeblikkelige markedsstemninger. En holdning som deles af Tavex’ stifter Alaar Tamming, der i forlængelse af Brexit afstemnningen udtalte følgende til den estiske erhvervsavis Äripäev:

”Det er ikke vigtigt at fokusere på konkrete priser eller begivenheder, men at fornemme historiens gang og den proces, der ligger bagved.”

Og hvis vi ser på det lidt længere perspektiv, så ved vi ikke, hvad en renteforhøjelse egentlig kan komme til at betyde for guldprisen i den nuværende økonomiske situation. Vi er nemlig ude i fuldstændig “unchartered territory” med grotesk lave eller til og med negative renter, en gældsætning, “trykning” af penge og udsprøjtning af disse på de finansielle markeder, som i løbet af de sidste otte år har fået lov til at gå amok – så hvem kan egentlig med sikkerhed sige, hvad en renteforhøjelse kommer til at betyde for guldprisen.

Det er spændende tider, vi lever i.

Book et møde med en guldrådgiver!

Har du spørgsmål omkring hvilke af vores produkter, der er de rette for dig?Eller er der andre spørgsmål omkring guld som du ønsker besvaret, inden du endeligt beslutter dig for at investere i guld?

Så aftal en tid med vores guldrådgiver, Wesley Valdez.

Hos Tavex er det vores overbevisning, at jo bedre folk er informeret om de investeringsmuligheder, der findes, desto bedre er de i stand til at træffe den rette beslutning, hvorfor vi altid vil råde vores kunder til at søge så megen information som muligt og få personlig rådgivning.

Book et møde med Wesley påwesley.valdez@tavex.dk eller tlf. 33 12 09 07 og hør, hvad guld kan gøre for dig og din formue. Mødet er naturligvis gratis og uforpligtende.

Private investorer driver efterspørgslen efter investeringsguld

World Gold Council, der er en interesseorganisation for den globale guldindustri, har offentliggjort sine tal for udviklingen i den globale efterspørgsel efter guld. De nye tal viser en spændende udvikling, hvor den private efterspørgsel efter investeringsguld vokser kraftigt og driver den totale efterspørgsel efter guld.

Den totale efterspørgsel efter guld i andet kvartal lå på 1.050 tons, en stigning på 15% i forhold til samme periode 2015. Dermed lå efterspørgslen efter guld på 2.335 tons i første halvår, hvilket er historisk som den næsthøjeste efterspørgsel i den periode, som WGC har tal for.

Efterspørgslen på forbrugsguld faldt i 2. kvartal med 9% til 656 tons, hvoraf efterspørgslen efter guld til smykkefremstilling faldt med 14% til 444 tons.

Faldet i efterspørgslen efter forbrugsguld blegner imidlertid fuldstændig, når man ser på stigningen i efterspørgslen efter investeringsguld. Den globale efterspørgsel er i andet kvartal steget til 448 tons i forhold til 186 tons i andet kvartal 2015, en stigning på ikke mindre end 141%!

Og det er ikke længere centralbankerne, som går foran i kapløbet efter guld. Den samlede efterspørgsel fra centralbankerne beløb sig nemlig i perioden til 77 tons, et fald på 40% i forhold til de 127 tons guld, som centralbankerne indkøbte i andet kvartal 2015.

WGC kan også sige noget om udbuddet. Det samlede udbud i andet kvartal 2016 er steget med 10% sammenlignet med samme periode sidste år eller til 1.145 tons. Mineproduktionen holdt sig stort set uforandret på 787 tons, så øgningen i udbuddet må tilskrives, at vi er blevet mere flittige til at genbruge guld. Og guld egner sig jo så fremragende til at blive genbrugt.

Se mere hos World Gold Council her:
http://www.gold.org/news-and-events/press-releases/near-record-high-h1-demand-driven-western-investors

London Metal Exchange starter spotmarked for fysisk guld

Sammen med store spillere som den globale guldindustris interesseorganisation World Gold Council, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Société Générale, kinesiskejede ICBC Standard Bank, den franske investmentbank Natixis og den britiske kapitalforvalter OSTC vil metalbørsen i London, London Metal Exchange, i første kvartal 2017 åbne op for et nyt spotmarked i guld og sølv samt futuresmarked i de samme metaller.

Markedet, der får navnet LMEprecious, kommer til at omfatte futureskontrakter og optioner, men også fysisk leveret spot, så det er ikke udelukkende papirguld og -sølv, der skal handles på børsen. Kontrakterne bliver clearet af LME Clear, børsens eget clearing house. London Metal Exchange har allerede tilsvarende markeder for en række industrielle metaller.

Reuters har talt med Aram Shishmanian, com er adm. direktør for World Gold Council. Han siger, at der oprindeligt var 30 firmaer involveret i satsningen, men at de ovennævnte seks holdt fast i planerne. Bankerne er blevet mere forsigtige, efter at der fra politiske side fra 2014 har været strengere krav i forhold til prissætningsmekanismer for ædle metaller. Disse krav skal beskytte markedet mod manipulation. LMEprecious reguleres da også af det britiske børstilsyn Financial Conduct Authority.

En af partnerne, kinesiskejede ICBC Standard Bank, købte tidligere i år et topmoderne opbevaringssted for ædle metaller i London. Sælgeren var britiske Barclay’s Bank. Samtidig er London Metal Exchange ejet af Hongkongbaserede HKEX, der ejer børsen i Hongkong, en af verdens vigtigste aktiebørser, så skridtet kan ses som en oprustning i den kinesiske satsning på guld som investeringsgode. Kina er sammen med Indien verdens største markeder for investeringsguld.

Læs World Gold Councils pressemeddelelse om det nye spotmarked i London:
http://www.gold.org/news-and-events/press-releases/world-gold-council-lme-and-key-market-participants-launch-lmeprecious

OL-guld er falsk varebetegnelse

OL i Rio er lige overstået, og Danmark fik som bekendt masser af medaljer med hjem – flere end nogen sinde faktisk, bortset fra 1948 i London. To af de danske medaljer, håndboldherrernes og svømmeren Pernille Blumes i 50 m fri, var af guld, og så er det rimeligt at spørge: Hvor meget guld er der egentlig i en guldmedalje?

Det er Den Internationale Olympiske Komité (IOK), som fastsætter minimumsspecifikationerne for medaljerne ved olympiaden. I Rio var vejede guldmedaljerne 500 g, havde en diameter på 88 mm og var 6 mm tykke. Men guld er der ikke meget af i denne metalkrydder – kun ca. 6 g eller 1,2% af den samlede vægt har atomnavn Au. Guldmedaljerne er nemlig langt fra massive – de er forgyldte, altså lavet af en kerne af et andet metal og påført et lag af guld. Hvis man skulle anlægge forbrugerbeskyttelsesvinkel på OL’s guldmedaljer, så er det nærliggende at kalde det for falsk varebetegnelse.

 

Kernen i guldmedaljerne i Rio (og i OL-guldmedaljer indtil nu) er nemlig lavet af sølv, og en guldmedalje består af ikke mindre end 95% sølv. Man kan altså sige, at både nr. 1 og nr. 2 i en olympisk konkurrence går hjem med en sølvmedalje. En lille forskel er der dog. Kitco har beregnet, at en guldmedalje fra Rio er 570 USD værd i materialeomkostninger, mens sølvmedaljen kun indeholder for 315 USD.

Til OL i Rio var medaljerne lavet af den brasilianske mønt, Casa do Moeda do Brasil. Den er ejet af den brasilianske stat og har aner tilbage fra 1694, hvor Brasilien var en portugisisk koloni. Medaljens forside (avers) viser den græske sejrsgudinde Nike med Pananthinaiko-stadionet i baggrunden. Det er et stadion i Athen, som er genopbygget på ruinerne af et stadion fra den græske oldtid, og her afholdtes de første moderne olympiske lege i 1896. Bagsiden (revers) viser symbolet for Rio 2016 og nogle stiliserede laurbær og laurbærkranse.

I sin tid i Folketinget (1994-1998) lykkedes det komikeren og politikeren Jacob Haugaard at få en række konkrete politiske krav gennemført, bl.a. Nutella i forsvarets feltrationer. Spørgsmålet er, om det nu ikke er tid for Danmarks medlem i IOK, HKH Kronprins Frederik, at drive et rimeligt krav i den høje komité i Lausanne: at olympiske guldmedaljer bliver det, de giver sig ud for at være, nemlig lavet af guld.

Læs mere om de olympiske medaljer her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_medal

Følg tavex på Facebook
Følg tavex på Facebook
Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2016 All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences

 

Læs denne måneds nyhedsbrev her!

Guldpris (XAU-DKK)
15 445,30 DKK/oz
  
+ 234,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,62 DKK/oz
  
+ 3,31 DKK

Du vil måske også gerne læse