Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 11 - 2017

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 07.11.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16240,30 DKK/oz
  
+ 57,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,72 DKK/oz
  
+ 5,79 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Efterår for guldprisen

Oktober var formelt set en “succes” for guldprisen, eftersom guldet begyndte på 1272 USD/ounce og sluttede på 1278 USD/ounce – det gule metal tog altså 6 USD på i løbet af måneden. Se nærmere her: https://tavex.dk/dk/aktuelle-guldpriser-og-soelvpriser/

Oktober i skyggen af september

Men det var en måned med store udsving – og den står under alle omstændigheder i skyggen af september, der bød på guldnoteringer lige syd for 1350 USD/ounce.

Også oktober bød som nævnt på fluktuationer. Efter et lille fald steg guldprisen til 1304 USD/ounce, oktober måneds højdepunkt. Men det gik hurtigt nedad igen – til 1280, altså et fald på 24 USD, allerede 5 dage efter, den 18. oktober, for så at stige med 9 USD til 1289 USD/ounce den 19. oktober.

Stabilt mod slutningen

Derpå holdt prisen sig lige omkring 1280 USD/ounce indtil den 26. oktober, hvor den tog et dyk til 1267 USD/ounce – men den har stabiliseret sig, så den i skrivende stund er tilbage ved niveauet omkring 1280, nærmere bestemt på 12378 USD/ounce. Dermed holder guldprisen sig dér, hvor den har holdt sig det meste af 2017 – pendlende op og ned et stykke fra 1300 USD/ounce.

———

Masser af friske spådomme om guldprisens udvikling

Vi nærmer os jul og slutningen på 2017, så markedet er ved at svømme over af forudsigelser af prisen på guld på kort, mellemlangt og langt sigt.

Canadiske RBC Capital Markets mener, at den gennemsnitlige guldpris i 2018 kommer til at ligge lige over 1300 USD/ounce, og at fokus fortsat er på, hvordan Fed bestemmer sig for at styre den amerikanske rente, og hvem der bliver den næste formand for Feds Board of Governors.

De to kandidater er investmentbankmanden Jay Powell og Stanford-økonomen John Taylor, med favoritværdigheden hængt om den førstnævntes hals. Powell vurderes også til at være den mindst høgeagtige af de to, altså at han vil være mest tilbøjelig til at hæve renten af de to.

 

RBC: Guld slutter på 1265

Indtil årets slutning, mener RBC Capital Markets, at guldet fortsat vil være i et “trickle down-mode”, tynget af makroøkonomisk modstand – fordi det går godt i USA og bedre i en række af de store økonomier i verden, hvilket er skidt for guld.

RBC Capital Markets mener derfor, at guld vil slutte året på 1265 USD/ounce og opnå en gennemsnitskurs på 1256 USD/ounce i forhold til år til dato på 1255,51 USD/ounce.

Fokus er nu på decembermødet i Feds FOMC-komité, hvor sandsynligheden for en rentestigning på 0,25% er indregnet op til 80%. Der skulle altså kun komme et marginalt prisfald på guld ud af en rentestigning i USA i begyndelsen af december – deraf forudsigelsen af en slutpris på 1265 USD/ounce i forhold til dagens notering på 1278 USD/ounce.

 

Geopolitisk usikkerhed

RBC Capital Markets ser pludselig opstået geopolitisk usikkerhed som stort set det eneste, der kan ødelægge forudsigelsen i positiv retning for gulds vedkommende. Canadierne peger, på, at Nordkorea-situationen er forsvundet ud af markedernes diskurs, men de ser den nye situation i Catalonien som et potentielt uromoment, som kan gøre noget godt for guld.

Forfatteren af disse linjer er på dette punkt helt uenig med RBC Capital Markets, for 1) Catalonien udgør ikke en direkte trussel mod USA, og det er som regel det, der er afgørende for, om en geopolitisk hændelse har konsekvenser for guldprisen og 2) EU, Spanien og alle medlemslandene gør af en eller anden grund alt for at holde låget på i forhold til Catalonien, og selv lederen af den catalonske lokalregering Carles Puigdemont har til en vis grad anerkendt, at han skal spille efter spanske regler.

 

Murenbeeld: Fed-formand uden betydning

I modsætning til RBC Capital Markets mener råvareanalytikerfirmaet Murenbeelds analytiker Chantelle Schieven ikke, at det spiller nogen særlig rolle for guldprisen, om det enten bliver investmentbankmanden Jay Powell eller Stanford-økonomen John Taylor, der bliver formand for Fed.

Hun peger på, at Trumps nye skattereform vil øge USA’s gæld med 1,5 billioner USD over 10 år, og at renteudgiften for denne enorme gæld vil blive ødelæggende for økonomien, hvis renten bliver sat radikalt op. Derfor vil vi have lave renter i lang-lang tid endnu, og det vil gøre, at guldprisen vil stige.

“En global gældskrise er under opbygning, og det vil være en faktor for guldprisen på langt sigt,” siger hun i et interview til Kitco.com.

 

Fed alene om at stramme

Schieven peger også på, at Fed er den eneste større centralbank, som er i gang med at stramme pengepolitikken nu. ECB og Bank of Japan er stadig i gang med opkøbsprogrammer for at holde økonomien i gang. Afkastet på europæiske og japanske obligationer er derfor lavt, og det vil holde afkastet på de amerikanske obligationer i bero, påpeger hun.

Schieven opfordrer investorer til at holde øje med aktiemarkederne, eftersom den følelse, der har bygget de meget høje aktiekurser, som vi ser nu, hurtigt kan vende, og så vil investorerne prise sig lykkelige for at have guld i sin portefølje.

 

BAML: Prognose for 2018 ned

Lad os tage nogle andre forudsigelser.

Bank of America Merrill Lynch har ændret sin forudsigelse af gulds gennemsnitskurs i første kvartal 2018 fra 1300 USD til 1250 USD, og til 1300 USD/ounce i andet og tredje kvartal i modsætning til tidligere hhv. 1350 og 1400 USD/ounce.

BAML mener, at guldet vil være under pris som følge af kombinationen af øgede renter fra Fed og manglende inflation. BAML er også mere end gennemsnitligt optimistisk i forhold til præsident Trumps muligheder for at få sin skattereform igennem kongressen, om mener, at det vil være endnu en sten i skoen for en høj guldpris. BAML mener også, at USD vil tiltage i styrke i forhold til f.eks. EUR.

Trods alt mener BAML dog, at 1250 USD/ounce er bunden for guldprisen i markedet.

 

Capital Economics: 1200 USD ultimo 2018

De uafhængige analytikere i britiske Capital Economics er endnu mere skeptiske i forhold til guld. De mener, at der fortsat vil være geopolitiske risici i markedet i 2018, men at de ikke vil være nok til at forhindre, at guldet falder til 1200 USD/ounce mod slutningen af året.

Presset nedad mod guld kommer – som altid – fra de stigende amerikanske renter. 1200 USD/ounce lyder måske lavt i forhold til andre spådomme, men for Capital Economics er det faktisk en opgradering. Tidligere mente virksomheden, at guld ville slutte 2018 på ca. kurs 1050 USD/ounce.

Guldpris (XAU-DKK)
16240,30 DKK/oz
  
+ 57,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,72 DKK/oz
  
+ 5,79 DKK

Du vil måske også gerne læse