Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 10 - 2017

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 04.10.2017
Guldpris (XAU-DKK)
17382,00 DKK/oz
  
+ 18,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,87 DKK/oz
  
- 0,25 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Guldet tilbage under 1300 USD

Guldprisens bevægelse de sidste måneder af september indikerer, at vi er på vej tilbage i det prismæssige limbo mellem 1200 og 1300 USD/ounce, som vi har været i stort set hele 2017, når det ellers ved udgangen af august så ud til, at guldet for alvor have passeret “prisfortet” 1300 USD. Se guldprisen her.

September startede højt

Måneden startede med en bjergklatring op til 1325 USD/ounce, efter at den havde ligget lige syd for 1300 USD i længere tid i august. Hu-hej gik det videre til 1341 USD/ounce den 5. september og op til dagshøjeste for i år, 1347 USD/ounce, den 7. september.

Siden da har den korte tendens været for nedadgående. Allerede den 11. september var prisen faldet med 18 USD til 1329 USD/ounce. Derefter gik der en god uge, før guldet ramte 1308 USD/ounce den 19. september, men allerede to dage efter havde det tabt yderligere 16 USD og var nede i 1292 USD/ounce, altså på god marginal af 1300-grænsen.

Dybt at falde

Efter endnu en weekend med atomterror fra Nordkorea havde guldet vundet det sidst tabte tilbage og var oppe i 1308 USD/ounce i mandags, den 25. september. Men så lagde Trump endelig en skattereform frem, og markederne der havde opbygget en vis tvivl, men generelt havde gode forventninger til præsidenten, gav guldet en på goddagen og en rutsjetur ned til 1284 USD/ounce. Det har rettet sig til 1288 USD/ounce fredag den 28. september, månedens sidste handelsdag.

Vi konstaterer, at guldet har tabt 33 USD eller 2,5% af sin værdi i løbet af september.

Mindre usikkerhed

Hvad skal man mene med hensyn til guldprisen i den kommende tid?

Ja, overskriften er nok, at vi skal til at belave os på, at usikkerhedsniveauet er dalende. Hvor guldet i den seneste tid har tjent på usikkerhed fra flere større kilder, især fra amerikansk skepsis over for Trumps evne til at få noget alvorligt gjort i forhold til amerikansk økonomi, læs skattereform og fra verdens lige nu mest uberegnelige spreder af terror og ødelæggelse, Nordkorea, så er det ved at være under forandring.

Nordkorea falmer på markederne

For at tage det sidste først: Nordkorea og konflikter på den koreanske halvø har ikke tidligere i historien haft nogen seriøs indflydelse på guldprisen, men forskelligt i forhold til nu er, at Nordkorea i konkrete handlinger har bevist sin evne og potentielle vilje til at ramme USA direkte.

Men: Vi er ude i storpolitik, og der har på det seneste været en tendens til, at markederne ser Kim Jong-un og hans anakronistiske selvherskerrepublik som en gradvis mindre trussel. Markederne er – meget menneskeligt – blevet trætte af retorikken og har svært ved at tage ordkrigen alvorligt som en usikkerhedsfaktor.

Trump: Ro hjemme og politisk medvind

Der er to ting at lægge mærke til i forhold til Trump: Det ser ud til, at den hårfagre præsident har fået ro på bagsmækken, siden han satte marinekorpsgeneralen John Kelly til at holde styr på tropperne hjemme i Det Hvide Hus. Skriverierne, og de deraf følgende spørgsmålstegn ved præsidentens evne til at lede USA, som blev sat i pressen, er taget voldsomt af.

Trump har lagt skattereform frem

The Grand old PartyTrump har haft store problemer med at skabe et fornuftigt forhold til kongressen, hvor hans “eget” parti, Republikanerne, oven i købet har flertal i begge kamre. Men nu har han endelig lagt en skattereform frem, og nu får vi se, hvorvidt præsidenten, i forhold til noget, som er langt mere vigtigt for markederne end f.eks. Obamacare, kan etablere et fornuftigt forhold til sine partifæller (og evt. positivt sindede demokrater), hvilket er forudsætningen for, at en præsident kan få gennemført noget rent politisk.

Negativt for guldprisen

Vi kan dermed opregne to-tre kilder, hvorfra usikkerheden er blevet mindre – eller er i færd med at blive mindre. Det er negativt for guldprisen, og det er det, vi har set afspejlet i prisudviklingen de sidste to-tre uger.

Men der er mange usikkerhedsfaktorer tilbage: Det at Trump lægger en reform frem, er ikke det samme som, at han får glattet uoverensstemmelserne med sine partifæller i kongressen ud og får vedtaget reformen. Hvad Nordkorea finder på, ved ingen, måske ikke en gang Kim Jong-un.

Usikkerhed kan i øvrigt opstå fra sider, hvor man mindst venter det. Der er (endnu) en potentiel situation i Mellemøsten, nærmere bestemt det nordlige Irak, hvor kurderne lægger an til løsrivelse. Uroen kommer ikke til at ramme USA direkte, og får derfor ikke særlig stor direkte indflydelse på guldprisen, men kan sende mange flere millioner flygtninge afsted mod Europa, og spørgsmålet er, hvor stor en belastning EU kan tåle – hvis man sammenligner med situationen efter den sidste flygtningebølge i 2015. Hvis EU eller eurosamarbejdet havner i gyngen, vil guldprisen også blive påvirket.

Bitcoin i Kina – håb for guld?

Men lad mig springe fra dette supermakroniveau til noget helt investorteknisk. People’s Bank of China forbød i begyndelsen af september såkaldte initial coin offerings på børser i Kina og bestemte, at de, der havde tegnet sig for bitcoin, skulle have refusion. Det kunne tyde på en stramning i de kinesiske myndigheders holdning til bitcoin, selvom det stadig er tilladt for privat at eje og købe den virtuelle valuta.

 

Der skal ikke så meget mere rumsteren fra myndighederne til, før det kan betyde en spill-over fra bitcoin til guld, som traditionelt spiller en stor rolle i kinesisk økonomi. Kineserne – både virksomheder og private – søger nemlig investeringsgoder, som er inflationssikrede, og hvis bitcoin ikke er en mulighed, kan mange søge sig til guldet.

RMB er de usikre på, eftersom man kan frygte, at kommunistpartiet lader sig friste til at løse Kinas problem med en svagere eksport med en hurtig de-facto devaluering, uanset det bøvl landet vil får med omverdenen derefter.

Fed sælger fra

Alt dette er under forudsætning af et mildt fremskridende opsving hjemme i USA og en Fed, der holder sig i ro, som den i øvrigt gjorde med hensyn til renten ved mødet den 19.-20. september.

Hvad konsekvenserne af frasalget af den enorme mængde obligationer, som Fed har puget sammen under Quantitative Easing-programmet, vil blive, bliver spændende at se. Et pres nedad mod USD lyder rimeligt – og dermed vil guldprisen i USD stige.

 

Guldpris (XAU-DKK)
17382,00 DKK/oz
  
+ 18,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,87 DKK/oz
  
- 0,25 DKK

Du vil måske også gerne læse