Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 1 - 2017

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 03.01.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 256,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,52 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Guldprisen i december – og i 2016 generelt

2016 har været et fantastisk år for guld med de stærkeste prisstigninger i noget kvartal og halvår, som er registreret i den tid, der har været pålidelig prisstatstik for verdensprisen på guld.Det var i første kvartal og første halvår 2016, hvor vi blandt andet så fantastiske prisstigninger fra 1078 USD/ounce den 14. januar til 1240 USD/ounce den 10. februar og et lige så godt ryk om sommeren – fra 1208 USD/ounce den 2. juni til 1368 USD/ounce, årets topnotering, den 5. juli.

Andet halvår skuffede

Andet halvår har været præget af en nedadgående tendens med fald, som næsten har været mere spektakulære end stigningerne i første halvår. Men også kun næsten, for guldprisen ligger trods alt mere end 8% højere ved begyndelsen af 2017 end i forhold til begyndelsen af 2016.

Det værste var i september-oktober, hvor priskurven nærmest ligner en af kløfterne i de klassiske tegnefilm om Wile E. Coyote and the Road Runner: nærmest lodret ned i afgrunden. Her faldt guldprisen fra 1338 USD/ounce til 1256 USD/ounce på kun 10 dage fra den 26. september til den 6. oktober.

En måned senere begyndte guldprisen endnu en styrtdykning, fra 1305 USD/ounce den 4. november til andet halvårs bundrekord på 1128 USD/ounce den 15. december.

Fed gav startskuddet

Vi har været igennem det før, men Feds renteforhøjelse i december 2015, der ikke efterfulgtes af de bebudede yderligere renteforhøjelser, opfattes generelt som startsignalet til guldets himmelflugt i begyndelsen af 2016, som kulminerede under sommerens Brexit-uro.

Storbritanniens farvel til EU kunne imidlertid, modsat hvad mange havde spået, ikke holde guldprisen oppe, idet den faldt støt i løbet af efteråret samtidig med, at aktierne steg og de økonomiske nyheder fra USA blev bedre og bedre og alverdens uro fra Ukraine til Syrien og Yemen ikke var så signifikant, at den formåede at kvæle optimismen.

Trump – fyrbøder med fiatpenge

Den næste store politiske overraskelse i verden, USA’s valg af Donald Trump til landets 45. præsident, blev slet ikke den starthjælp for guldprisen, som mange, herunder disse linjers forfatter, havde spået. Tværtimod ser Trump med sine bebudede infrastrukturinvesteringer ud til at være fyrbøder for endnu mere aktieopgang og dollarkursstigninger, hvilket har presset guldprisen yderligere frem mod jul 2016.

Ser man mere i detalje på bevægelserne i december, så startede måneden med en guldpris på 1175 USD/ounce den 1. december, hvorpå den faldt let til 1170 USD/ounce den 6. december og korrigerede tilbage til 1175 USD/ounce den 7. december.

Glædelig jul for guld

Her begyndte den så en styrtdykning, som sluttede på årets laves guldpris den 15. december: 1128 USD/ounce. Derpå slog korrektionen til, og det blev, som jeg tidligere har skrevet, en glædelig jul for guldprisen, idet den korrigerede tilbage til 1160 USD/ounce, det samme niveau som den havde befundet sig på den 9. december.

I de seneste dage, som har været kraftigt præget af ferie og helligdage på børserne overalt i verden, er korrektionen selv blevet ramt af en vis korrektion, så guldprisen nu ligger på 1152 USD/ounce.

Kan Fed hjælpe guldet igen?

Vi kan konstatere, at Feds renteforhøjelse den 15. december 2016 og de bebudede forhøjelser i 2017 ikke i første omgang blev negative for guldprisen – tværtimod. Markederne havde haft rigeligt med tid til at foruddiskontere den ventede stigning, inklusive meddelelsen om bebudede stigninger i 2017, så den forventede game changer-effekt udeblev – i hvert så vidt vi kan se nu.

Om Fed-direktør Janet Yellens rentemeddelelse i stedet bliver en game changer til den anden side og startskuddet til et stigende trend i guldprisen, som den var i 2016, har vi endnu til gode at se. Men muligheden findes.

Rekordår for guldpris – og for Tavex

Guldprisen rutsjede både op og ned i 2016 – mest op, heldigvis – og her hos Tavex i Danmark lykkedes det os i 2016 at sætte rekord i årligt guldsalg, siden Tavex kom til landet i 2010.

Vi har talt med Wesley Valdez, Tavex’ guldchef i Danmark, om hvad der er i vente i 2017 og om, hvorfor danskernes interesse i at investere i guld er for opadgående.

Spændende år for guld i 2017

Det var noget af en rutsjetur både op og ned, som guldet tog i 2016. Hvad har du af forventninger til 2017?

“Personligt tror jeg, at 2017 bliver et meget interessant år for guldet og for Tavex’ guldsalg,” siger Wesley Valdez, chef for Tavex’ guldsalg i Danmark.

“Otte år med Barack Obama afløses af de næste fire år med Donald Trump, og hvis Donald Trump gør alvor af en række af sine kontroversielle udtalelser – eksempelvis straftold på varer fra Kina og at trække USA ud af en række handelsaftaler – kan det få store konsekvenser for den internationale økonomi.”

EU-skepsis i fremmarch

“Fjendtligheden mod EU tiltager ligeledes, og ansporet af Brexit i 2016 og flygtningestrømmen fra Mellemøsten vil vi måske se en yderligere tendens mod, at en række euro-lande vil opleve, at EU-fjendtlige partier vil komme til magten, eksempelvis ved de kommende valg i Tyskland, Holland og Frankrig.”

Mange årsager til at investere i guld

Det gik fremragende for Tavex’ guldsalg i Danmark i 2016 – hvad tror du det skyldes?

“Efterhånden som danskere bliver bedre informerede om, hvorledes verdensøkonomien hænger sammen, og at virksomheder som Tavex findes, så forventer vi en støt stigning i guldsalget i Danmark,” siger Wesley Valdez.

“Uanset om man forventer et kollaps af systemet, en prisstigning på guld og dermed en fornuftig forrentning på sin investering eller blot ønsker at sprede sin risiko – så er guld et godt valg, og det tror jeg, at vi i Danmark så småt er ved at indse,” mener Tavex’ guldchef. “Prisen kan selvfølgelig falde, men jeg tror ikke, at det vil være så afgørende for vores kunder. De fleste af vores kunder kan se nemlig fornuften ved at eje guld – noget af det eneste i verdenshistorien, som altid har haft værdi.”

Vandt storkunde i 2017

I landede en erhvervsdrivende fond som kunde i år. Hvad er dine forventninger til at nå ud til større kunder i år?

“Denne handel var selvfølgelig spændende for Tavex og var for os en vigtig handel, da vi kunne bevise, at vi kan levere meget store mængder guld til større aktører,” påpeger Wesley Valdez. Wesley har selv en cand.jur. fra Københavns Universitet og erfaring fra advokatkontor med i bagagen, så han var ikke fremmed for at forhandle kontrakter med storkunden og deres advokater.

Tavex’ mission er værdisikring for alle

Han er naturligvis meget glad for at nå ud til danske investorer med store muskler, men han understreger missionen med Tavex’ virksomhed i Danmark.

“Vores prioritet er stadig at sikre, at alle har mulighed for at kunne sikre sine værdier og købekraft, uanset om man har mange millioner eller blot som privatperson ønsker at sikre sig mod kriser og foretage sin opsparing i guld,” siger han.

Nul gæld, betaler før tiden

Tavex er grundlagt i 1991 som en privat, enkeltmandsejet virksomhed, og det var ejeren Alar Tammings interesse for investere i guld med henblik på at bevare sine værdier, der gjorde, at Tavex begyndte at formidle guld til andre med samme behov.

Tavex er stadig ejet af Alar Tamming, der driver koncernen ud fra meget markante principper om at undgå gæld og betale enhver sit. Det betyder bl.a., at Tavex ikke har gæld og f.eks. betaler fakturaer, så snart de er registeret og tjekket uden at vente til sidste betalingsdato.

Mål: alle danskere skal eje 1 ounce guld

I arbejder meget med at gøre danskerne bevidste om muligheden for at investere i fysisk guld. Hvordan er det gået med det arbejde i år?

“Baseret på resultatet for 2016 kan vi være ganske tilfredse, men vi håber selvfølgelig at nå endnu bredere ud. Min kollega Sten og jeg har en målsætning om at alle danskere skal eje mindst 1 troy ounce guld (ca. 31,1 g), så der er lang vej endnu,” indrømmer Wesley Valdez, “men vi arbejder målrettet på at nå dette mål, hvorfor vi eksempelvis tilbyder gratis guldforedrag og seminarer til alle interesserede,” slutter han.

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 256,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,52 DKK

Du vil måske også gerne læse