Opret ny alarm

Opret ny Tavex Prisbot

+ -

Opret ny Tavex Prisbot

Tavex Prisbot opsummering

Du kan annullere en Prisbot™ når som helst, og den automatiske ordre botten laver, er ikke bindende.

Italiensk 20 lira Vittorio Emanuele II

Hvis du ønsker at eje en del af Italien i 1800-tallet, en periode, som er præget af ... læs mere
Vi sælger Vi køber
2 306,73 DKK
2 034,54 DKK
Forsikret værdipakke - 99,00 DKK
Selvafhentning - Gratis

Introduktion

Hvis du ønsker at eje en del af Italien i 1800-tallet, en periode, som er præget af bemærkelsesværdige kulturelle fremskridt og fascinerende ændringer i magtforholdene, så er Tavex stolt over at kunne præsentere et meget spændende objekt, nemlig 20 lire i guld Vittorio Emanuele 2. 20 lire i guld symboliserer historien for huset Savoien, et af de ældste fyrstehuse i Europa og dets ambition om at erobre og forene den splittede italienske halvø under sit herredømme. Disse guldmønter, der ud over at fortælle den gribende historie om Italiens transformation mod et forenet kongedømme, markerer også den første konsolidering af halvøens møntvæsen i mere end 300 år. 20 lire i guld Vittorio Emanuele er derfor et fund for enhver møntsamling, og på trods af at der er relativt få af dem, er de stadig fordelagtigt prissat, hvilket gør dem til en ideel mønt for investorer, der ønsker at eje værdifulde historiske guldmønter, som kan berøres.

Hvorfor dette produkt

 • 20 lire i guld Vittorio Emanuele passer godt til samlinger. Det relativt lille oplag og deres repræsentation af den mangesidige og farverige italienske historie gør, at 20 lire-mønten er populær blandt samlere og numismatikere.
 • 20 lire i guld Vittorio Emanuele er penge. De er fritaget for moms og kan veksles i hele Europa af både ædelmetalhandlere og investorer.
 • 20 lire i guld Vittorio Emanuele var en del af det moderne Europas første monetære union. 20 lire-guldmønterne var symbolet på Italiens monetære stabilitet, ensartethed og troværdighed, hvilket gjorde dem til en integreret del af den latinske møntunion, det moderne Europas første større monetære union.
 • 20 lire i guld Vittorio Emanuele er en god måde at sprede sin risiko på. Guldets ringe korrelation med andre finansielle instrumenter gør, at investeringer i 20 lire-guldmønter fungerer som en afdækning mod risici i markedet.
 • 20 lire i guld Vittorio Emanuele er det samme som opsparing. 20 lire-guldmønter er en ideel investering for enhver, der sparer langsigtet op, og som sætter pris på sikkerheden og stabiliteten i at eje sine egne fysiske guldmønter med status af lovligt betalingsmiddel.

At købe guldgenstande betyder lav risiko og sikring af værdi

Gulds værdi er steget i årenes løb, hvilket gør det ideelt til at bevare eller øge ens formue.

 • Produkt værdi (1pc)
  2 306,73 DKK
 • Tilbagekøbspris
  2 034,54 DKK
 • Din risiko nu
  272,19 DKK

Fakta: Prisen på guld er i DKK steget 55.29% igennem de sidste 8 år. Den laveste pris var 6 148,61 DKK/oz og den højeste pris 13 074,32 DKK/oz. Den aktuelle markedspris er 11 128,14 DKK/oz

Historie

Huset Savoien og den italienske 20 lire i guld

Skabelsen af mønten 20 lire i guld kan tilskrives et af de ældste fyrstehuse i Europa, huset Savoien. Huset Savoiens historie begynder for næsten 1000 år siden i et lille alpeområde mellem Schweiz, Frankrig og Italien. Det er ganske interessant, at huset Savoien i løbet af de følgende århundreder ikke udvidede sit territorium med traditionelle midler, det vil sige ved erobring med magt, men gennem fordelagtige ægteskaber og alliancer. Selvom huset tabte sine territorier flere gange til større regionale spillere, som f.eks. Napoleon Bonaparte, lykkedes det altid mirakuløst for huset Savoien at genvinde sine områder og noget mere.

I begyndelsen af 1800-tallet var Italien en del af det franske kejserrige, men på grund af Napoleons afgørende nederlag ved Waterloo, brød det franske kejserrige sammen og Frankrig opgav herredømmet i Italien. Italien var derpå opdelt i regioner, hvor mange blev satellitstater til Østrig som belønning for Østrigs deltagelse i Napoleonskrigene. Huset Savoien var mere heldigt i forbindelse med opdelingen af Italien. Det fik selvstændigt herredømme over øen Sardinien og den nordvestlige del af Italien mod grænsen til Frankrig. Den nye region blev kaldt for kongeriget Sardinien og var en af de tre største regioner i Italien.

Det splittede Italien havde hverken en central regering eller en stærk hær, hvilket var præcis, hvad Østrig ønskede, således at man lettere indirekte kunne herske over en større del af Italien. Ikke overraskende opstod der i midten af 1800-tallet en stærk revolutionær bevægelse af nationalister, som ønskede at forene Italien. Efter forskellige rejsninger mod Østrig i de større norditalienske byer, besluttede kongeriget Sardinien at erklære den Første Italienske Uafhængighedskrig mod Østrig. Desværre for de revolutionære var krigen snart til ende efter en række afgørende sejre til østrigerne.

Selvom det havde tabt første forsøg, så prøvede kongeriget Sardinien med kong Vittorio Emanuele 2. igen ti år senere ved at erklære den Anden Italienske Uafhængighedskrig mod Østrig i 1859. Det gik bedre for italienerne denne gang, takket være støtte fra Napoleon 3. af Frankrig og en større og mere organiseret nationalistisk bevægelse under ledelse af den berømte italienske revolutionære Giuseppe Garibaldi. Efter to krige var det lykkedes for Vittorio Emanuele 2. at sikre sig alle dele af Italien bort set fra Rom og Veneto-regionen i nordøst. Derfor udråbte man i 1861 kongedømmet Italien med kong Vittorio Emanuele 2. som monark. For at markere de næsten fem årtier det havde taget at forene Italien, introducerede man guldliren med portrættet af sejrherren, kong Vittorio Emanuele 2. og våbenskjoldet for hans hus, Savoien. Man kaldte Vittorio Emanuele for “Fædrelandets fader” på grund af den rolle, han havde spillet i samlingen af Italien. Selvom han ikke var den eneste person, som var ansvarlig for samlingen af Italien, det såkaldte risorgimento, så viste han sig at være en stor diplomat og militærstrateg. Kong Vittorio Emanuele 2. regerende Italien med fast hånd indtil sin død i 1878, hvor tronen overgik til hans søn Umberto 1.

Lire i guld og sølv forener Italiens møntvæsen

Det lykkedes ikke blot for huset Savoien at forene Italien, det forenede også Italiens møntvæsen. Inden samlingen havde hver eneste større region sine enge penge i omløb. For eksempel, så anvendte Pavestaten, den del af Italien, som blev regeret af paven, scudos. Kongeriget Neapel brugte piastre, Lombardiet-Venedig prægede floriner og kongeriget Sardinien udstedte lire. De nye lire i guld og sølv var en fortsættelse af den møntfod, som blev anvendt i kongeriget Sardinien. Årsagen til, at man valgte den sardinske møntfod, var, at den allerede i 1816 var blevet afstemt, så den var ligeværdig med den franske guldfranc i forhold til renhed og vægt. Det gjorde, at liren kunne cirkulere i Frankrig i paritet med francen, og at franc kunne det samme i kongeriget Sardinien, hvilket gjorde det lettere at handle og udveksle varer. I øvrigt var francen under Italiens samling en større regional valuta, hvilket gjorde det endnu mere fornuftigt at basere liren på den franske franc. Den nye ensartethed, som sølv- og guldliren førte med sig, øgede handlen i Italien og gjorde, at Italien kunne være en af grundlæggerne af det moderne Europas første større valutaunion, den latinske møntunion.

Den italienske 20 lire i guld var en del af Europas guldmøntfod

I 1865 indgik Frankrig, Belgien, Italien og Schweiz den første større møntunion i det moderne Europa, den latinske møntunion. Unionen var et forsøg på at forene de respektive landes valutaer til en fælles valuta. Deltagerne blev enige om en ensartet renhed og vægt for deres valutaer og disse blev sat i overensstemmelse med den franske franc i guld og sølv, præcis som kongeriget Sardinien havde gjort 50 år forinden. Deltagerne blev enige om frit at veksle hinandens guld- og sølvmønter til kurs 100, uanset om mønterne havde en anden udformning eller motiv. Forholdet mellem de to ædelmetaller blev også standardiseret, sådan at 4,5 gram sølv blev lig med 0,290322 gram guld, et forhold på 15,5 til 1. Standardiseringen gjorde det lettere at handle blandt medlemsstaterne og blev opfattet positivt, hvilket fik det ene europæiske land efter det andet til at gå med. Selvom unionen havde en lang række indbyggede fejl – en af dem var, at de individuelle stater udstedte for mange seddelpenge i forhold til den faste relation, som var aftalt mellem papirpenge og ædelmetalmønter i cirkulation – var disse alle resultater af dårlig menneskelig dømmekraft, mere end det var en fiasko for de ensartede mønter i ædelmetal. Uanset dette fortsatte unionen med at ekspandere indtil begyndelsen af 1. verdenskrig – Dansk Vestindien gik i praksis med i 1904. Formelt blev unionen først afskaffet i 1927.

Produktvægt i gram
6.4516
Guld vægt i gram
5.80644
Renhed
900
Guld vægt i troy ounces
0.18668
Diameter
21
Tykkelse
-
Beskrivelse af pålydende værdi
20 lira
Producent
Italien

Forside

Forsiden afbilder kong Vittorio Emanuele 2. omgivet af hans kongenavn “VITTORIO EMANUELE II”. Under kongens hals ses prægningsåret og navnet på chefgravøren “FERRARIS”.

Bagside

Bagsiden afbilder huset Savoiens våben som er omgivet af en krone og en bladkrans. Omkring disse ses teksten “REGNO D’ITALIA”, “kongedømmet Italien” samt værdiangivelsen “L 20” og møntmærket nederst.

Emballage

Hver mønt leveres i en kapsel af hård plast.

Produktværdi
Risiko hvis du sælger tilbage med det samme

Levering med PostNord

Efter modtagelse af din betaling afsendes din bestilling inden for 24 timer og du modtager et trackingnummer fra PostNord. PostNords leveringstid er ca. 1-3 hverdage.
Bemærk venligst, at alle bestillinger (medmindre andet aftales med Tavex) sendes UDEN omdeling, og at du derfor skal hente din bestilling i det lokale posthus eller Post Danmarks døgnbokse.
B. Selvafhentning: Du kan også vælge at afhente din bestilling i vores butik i København. Så snart vi modtager din betaling kontakter vi dig via mail og telefon, og du kan herefter afhente din bestilling.
Ved levering med PostNord og afhentning i vores butik, skal du fremvise gyldigt billede-ID (pas eller kørekort).

Forsikring

Din pakke sendes som forsikret værdipakke med PostNord og såfremt din pakke mod forventning skulle forsvinde eller blive beskadiget under transporten, vil Tavex gen-sende din bestilling eller refundere din betaling. Forsikringen er gældende indtil, du har kvitteret og modtaget for pakken.

Emballage

Din bestilling pakkes i beskyttet emballage og sendes i en diskret umarkeret kuvert/pakke.

Tracking

Så snart din bestilling er pakket, sendes dit trackingnummer til din email. Via PostNords hjemmeside kan du følge din pakkes lokation og status.

Forsinkelser/varer som ikke er på lager

Såfremt din pakke mod forventning afsendes senere, eller et givet produkt ikke er på lager eller midlertidigt udsolg, så vil du blive kontaktet via telefon eller email og du vil få oplyst om forventet leveringstid af din bestilling.

Forsendelsesomkostninger

Nedenstående priser er gældende for leveringer i Danmark (ikke inklusive Grønland eller Færøerne). Såfremt du ønsker levering til udlandet bedes kontakte os på +45 3311 1510 eller tavex@tavex.dk.

Forventet forsendelsesomkostninger

Tavex tilbyder let og sikkert forsendelse for alle online ordrer. Kig en ekstra kig på omkostningerne.

COVID-19

Grundet den nuværende situation og meget høj efterspørgsel kan lageret være tømt for pågældende produkt. Ring evt. på 3311 1510 for at høre om lagerstatus.

Læs Tavex’ nye handelsbetingelser her.

Stort antal på lager

Størstedelen af Tavex’ produkter er altid på lager og derfor kan Tavex også tilbyde dig hurtig forsendelse eller selvafhentning samme dag til markedets førende priser. Tavex er officiel partner med alle de store møntproducenter i verden.

Hurtig afhentning

Vær velkommen til at besøge vores butik indenfor vores åbningstider for at få gratis konsultation eller lær mere om et specifikt produkt. Hvis du køber online, kan du ofte afhente produkterne 1-2 dage efter, vi modtager betalingen.

Lave priser

Med over 25 år på markedet samt ved at have store mængder, er Tavex i stand til at tilbyde dig de bedste priser på markedet. Hos Tavex kan du maksimere dit afkast på dine investeringer pga. lave marginer og spreads.

Genstande højst sandsynligt på lager

Dette produkt er højst sandsynligt på lager og bliver sendt så snart betalingen er modtaget eller gjort klar til selvafhentning.

Tavex ID

Opret et gratis og sikkert Tavex ID & få en portefølje manager, personlig rådgiver og mere. Opdag fordelene ved et Tavex ID.

Opret Tavex ID
Tavex ID

Opret et gratis og sikkert Tavex ID & få en portefølje manager, personlig rådgiver og mere. Opdag fordelene ved et Tavex ID.

Book en privat konsultation gratis
Lær mere om investeringsprodukter og få værdifuldt markedsindsigt.