Opret ny alarm

Guld: Stilhed før nytår

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 18.12.2019
Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
+ 129,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 5,94 DKK
Told møde mellem USA og Kina.

Af Peter Kyhn

Guldet har siden mandag den 9. december bevæget sig i en korridor med et højdepunkt på 1.478 USD/ounce og et lavpunkt på 1.461 USD/ounce. Ser man i det lange perspektiv, er der tale om relativt små fluktuationer. Pristrenden er svagt faldende, som den har været siden september i år. Faldet har dog ikke været tilstrækkeligt til at fjerne guldprisen fra det plateau, som den nåede op i august i år. Trods de seneste måneders svaghed, nyder vi dermed stadig godt af den prisstigning, vi fik i sommer.

Nu 1.478 USD/ounce

Sådan så det ud i amerikanske dollar. Mandag den 9. december stod guldet på 1.461 USD/ounce, men steg til 1.474 den onsdag den 11. Derpå faldt det til 1.469 USD/ounce dagen efter og sluttede ugen fredag den 13. december på 1.475 USD/ounce. Lige nu (onsdag middag) ligger guldet svagt stigende på 1.478 USD/ounce.

I danske kroner er billedet mere broget. Guldprisen begyndte perioden mandag den 9. december på 9.884 DKK/ounce, hvorpå den faldt til 9.878 DKK/ounce den 11. december. Det sluttede ugen med en stigning til 9.917 DKK/ounce på Luciadagen fredag den 13. december. Så faldt det igen, men er i skrivende stund (onsdag middag) på 9.920 DKK/ounce. En stigning i mikrotendensen, altså.

Små fluktuationer

Det er så små fluktuationer, at det er svært at pege på konkrete årsager til dem.

Egentlig skulle man tro, at guldet ville falde, nu hvor præsident Trump har annonceret en såkaldt fase-1-aftale med kineserne omkring told satser og markedsadgang.

Første fase af aftale med Kina

Den reducerer told satserne på for 120 mia. USD kinesiske varer, som importeres til USA, men bevarer de 25% told på varer for 250 mia. USD. Desuden er kineserne gået med til at købe amerikanske varer for 200 mia. USD over to år, hvilket er en mangedobling af kinesisk import. Det har været fremme, at kineserne skulle være gået med til at købe landbrugsprodukter for 50 mia. USD fra USA, men det kan ikke bekræftes. Så er USA og Kina blevet enige om reglerne for, hvordan aftalen skal overholdes og sanktioner mv., hvilket USA’s finansminister Stephen Mnuchin er principper, som vil gælde for den endelige aftale, hvornår den så foreligger.

Handelsforhandlinger mellem USA og Kina. Nr. 3 fra venstre er USA’s chefforhandler Robert Lightizer, nr. 3 fra venstre er finansminister Stephen Mnuchin (med briller). Nr. 1 fra højre er den kinesiske chefforhandler, “Vice Premier” Liu He. Foto: Det Hvide Hus

Men – man skal lægge mærke til, at aftaleteksten ikke er blevet offentliggjort endnu, så offentligheden kan ikke kontrollere, hvad der står i den. Årsagen er ifølge officielle meddeler, at teksten skal gennemgå en juridisk kontrol – men der var tilsyneladende et politisk behov foranlediget af de bebudede toldforøgelser den 15. december for at tilkendegive, at der er fremskridt og konkrete resultater i sigte.

Efterfølger til NAFTA

Der er også en efterfølger, kaldet USMCA, til NAFTA-frihandelsaftalen på vej mellem USA, Mexico og Canada. Den har skruet lidt på reglerne for, hvor meget af en bil, der skal være produceret inden for ét land (læs USA) for at være omfattet af frihandel. Det er sådan, at Trump vil tvinge bilindustrien til at producere mere i USA. Amerikanske mælkeproducenter har også fået bedre adgang til USA og Canada.

Aftalen er lige nu på vej gennem Repræsentanternes Hus. Det er altid besværligt, når 435 politikere vil skrue på ting, som andre lande mener, allerede er aftalt.

Man skal også lægge mærke til tendensen i det hele. De to nye aftaler peger ikke i retning af mere frihandel. De peger derimod i retning af mere regeringskontrol med handel, en ændring af USA’s politik i sådanne aftaler de sidste 40 år. Desuden skal man huske på, at den gennemsnitlige USA-told på kinesiske varer nu er 15%. Den var 3%, inden Trump begyndte sin kampagne for ”fair trade” og ”level playing field”.

Ingen ænser Fed

Fed holdt rentemøde den 10. og 11. december og budskabet derfra var, at man holder renterne i ro og, at man kan holde dem på det nuværende niveau i 2020. Jay Powells nationalbank er pludselig ikke længere så interessant.

Alt det her har betydet, at aktierne er steget en del (Dow gik fra 27.500 den 3. december til 28.235 den 18. december), men effekten for guldet har ikke været entydig. Vi må afvente og se, hvad der sker, men der er tegn på en temmelig udramatisk jul.

Guldpris (XAU-DKK)
17371,40 DKK/oz
  
+ 129,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,22 DKK/oz
  
+ 5,94 DKK

Du vil måske også gerne læse