Opret ny alarm

Guld stiger efter rentesænkning

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 23.09.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16 315,90 DKK/oz
  
- 423,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,88 DKK/oz
  
- 9,86 DKK

Af Peter Kyhn

Guld stiger efter rentesænkning

Guld stiger efter rentesænkning i onsdags. I det hele taget stod guldet i Feds skygge i den forgangne uge, der havde nr. uge 38.

Målt i amerikanske dollars gik det sådan her: Fredag den 13. september lå guldet på 1.480 USD/ounce, hvorefter det begyndte uge 38 mandag den 16. september på 1.499 USD/ounce, svagt stigende til 1.501 USD/ounce dagen efter.

Renten ned med 0,25 %

Derpå dykkede det til 1.493 USD/ounce om onsdagen den 18. september, dagen hvor Jerome Powell annoncerede Feds rentesænkning på 0,25 % til 1,75-2,00 % for Feds forskellige rentesatser. Da det var, hvad markedet regnede med, så gav det kun anledning til en moderat prisstigning. Den gik til til 1.517 USD/ounce ugens sidste dag, fredag den 20. september.

I skrivende stund (mandag morgen den 23. september) er prisen steget lidt til 1.519 USD/ounce mandag middag.

I danske kroner var billedet stort set det samme. Start på den meget runde pris på 10.000 DKK/ounce fredag den 13. september, stigende til 10.175 DKK/ounce tirsdag den 17. september. Derefter kom en lille korrektion med 40 kroner til 10.135 DKK/ounce onsdag den 18. september, hvorefter endnu en optur til 10.278 DKK/ounce fredag den 20.

Tendensen fra Asien i weekenden har givet fortsat optur til guldet, så det ligger i 10.343 DKK/ounce mandag middag.

Som sagt, prisudviklingen blev påvirket af Feds rentesænkning, som annonceret onsdag som verdens mindste overraskelse. Når vi dermed har gone through the motions med en ny rentenedsættelse, så kan vi med rimelighed spørge: Hvad så? Tja, hvad sagde afstemningen i FOMC-komiteen? To ville lade være med at sætte rente ned, syv ville sætte den ned med 0,25 % og en ville sætte den endnu mere ned.

Trump håner Fed og Powell

USA’s flittigt tweetende præsident Trump forsøger af al kraft at bebrejde Fed den økonomiske modgang, som USA oplever. Dette var ingen undtagelse. Dommen fra POTUS lød efter Powells pressekonference som følger. ”Jay Powell and the Federal Reserve Fail Again. No “guts,” no sense, no vision!  A terrible communicator!”

Der er altså ingen tvivl om, hvad Trump vil have, og det er endnu lavere renter, så USA’s økonomi kan få endnu et boost inden præsidentvalget i november næste år. Vi skal nok se en ”mirakuløs” toldaftale med Kina inden da, så økonomien igen kan vende smilet opad. Men det begynder at haste, da der også skal lidt tid til, at afsmitningen i økonomien sker. Samt også det vigtigste, som tager endnu længere, nemlig at folk får den der gode og positive præsident-genvælgende følelse igen.

Muligheden for endnu en rentenedsættelse trykker guldprisen op, mens en toldaftale med Kina ville trykke prisen nedad.

Riggs National Bank Building i Washington, D.C.
Riggs National Bank Building i Washington, D.C. Der foregår faktisk noget her efter kl. 15 – de clearer deres kontantbeholdning med andre banker. Foto: Wikipedia

Så var der også en bøvs fra det ukendte i den forgangne uge. Den fik alle fra Jerome Powell til vagthavende cheføkonom ved diverse danske banker havde med at tale ned.

Bøvs fra interbankmarked

Bøvsen drejede sig om reporenten og det såkaldte interbankmarked, hvor bankerne clearer deres kontantbeholdninger om natten – svaret på det gamle spørgsmål om, “hvad i helved’ går de rundt og gør i banken efter tre”.

Pludselig manglede der nemlig kontanter i USA’s interbankmarked, og rente blev trykket op på 10%. Forklaringen lyder, at markedet på grund af et sammenfald af begivenheder med indbetaling af selskabsskat i USA og køb af statsobligationer blev anstrengt, så renten på dette marked – som skulle holde sig i nærheden af Feds fastsatte rente omkring 2 % – pludselig kom op på 10%.

Fed pumpede 75 mia. USD mere ud i systemet, og annoncerede yderligere 90 mia. USD i tre hug.  Dette betyder, at der for fremtiden vil være 1,3 billioner USD til rådighed i systemet.

Det blev understreget igen og igen, at bankerne er solide, men at systemet var uhensigtsmæssigt.

Lad os håbe, at de har ret.

Guldpris (XAU-DKK)
16 315,90 DKK/oz
  
- 423,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,88 DKK/oz
  
- 9,86 DKK

Du vil måske også gerne læse