Opret ny alarm

Guld i limbo, mens aktierne stiger

Offentliggjort af Heino Johansen i kategori Nyheder på 24.01.2019
Guldpris (XAU-DKK)
17033,70 DKK/oz
  
+ 120,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,37 DKK/oz
  
+ 1,25 DKK
Guld i limbo

Hvordan går det så for guldet her efter årsskiftet? Jo, det går sådan mest på det jævne efter en absolut fantastisk afslutning på 2018. https://tavex.dk/reeltid-diagrammer-for-guld-og-solv/

Målt i DKK toppede guldet nærmest første handelsdag i det nye år på 8460 DKK/ounce og derefter har det svinget mellem et lavpunkt på 8350 DKK/ounce den 8. januar og 8461 DKK/ounce, som det nåede den 15. januar. I skrivende stund, tidlig torsdag morgen den 24. januar, ligger guldet på 8412 DKK/ounce.

Guld toppede på 1294 USD

Målt i USD ser det tilsvarende, men dog knap så dramatisk ud. Toppen blev nået allerede den 3. januar på 1294 USD/ounce og derefter har prisen fluktueret derimellem og 1287 USD/ounce den 11. januar, bortset fra at guldprisen fredag den 18. januar dykkede ud af billedet til 1281 USD/ounce – og her ligger den stadig, inden de amerikanske børser er vågnet til dåd torsdag den 24. januar.

Inden vi begynder at fortvivle over to-tre uger i limbo skal vi dog huske på, at guldet har haft en kraftig optrend i begge valutaer siden slutningen af september (DKK) og midten af august (USD). Den 26. september 2018 stod guldet i 7556 DKK per ounce, mens prisen i USD den 12. august 2018 var 1174 USD/ounce.

Droppe guld for aktier?

Men aktierne stiger nu igen. C25-indekset er steget fra 980 lige inden nytår til 1042 i dag. Dow Jones er steget fra 21.800 den 27. december til over 24.500 i dag. Skal vi sælge guld og kaste os over aktier?

Her det vigtigt at holde hovedet koldt og tænke langsigtet. Hvad vi så i 2018 var en ændringen i trenden på aktiemarkedet – aktiekurserne gik fra at stige til at falde. Det kan man ikke komme bort fra. Og så er det sandt, ja, at siden årsskiftet har guldprisen været for nedadgående, mens aktiekurserne har været for opadgående.

Slå koldt vand i blodet

Men hvad betyder det? I et marked, som er for nedadgående, så vil der komme korrektioner, hvor prisen går op – ligesom vi har været vant til korrektioner med faldende priser i markeder, der er for opadgående. Derfor skal man slå koldt vand i blodet og lægge mærke til, hvad der er under opsejling.

Hvad har vi at gøre godt med?

Jo, vi har en trend, der presser de globale aktiemarkeder ned efter en lang, lang stigningsperiode. Vi har stigende inflation. I USA har vi en Fed, som kan være i gang med at lægge sin rentepolitik om – vi ved det ikke med sikkerhed. Powells afstandtagen eller reservation, eller hvad vi skal kalde det, over for flere rentestigninger i 2019 KAN være et forsøg på at blæse luft tilbage i hele aktiemarkedsballonen, som eller begyndte at sive ud i 2018.

Det KAN også være udtryk for en seriøs overvejelse, som KAN afstedkomme en ændring af politikken om gradvis rentestigning. Hvis denne kommer, KAN det vise sig at være for sent at redde opsvinget (eller aktieboblen afhængigt af, hvad man fokuserer på).

Vi ved det ikke. Under alle omstændigheder har vi usikkerhed.

Brexit og Kina-knas

Politisk, hvad har vi da?

Jo, vi har Brexit, som ser tiltagende kaotisk ud, og tegner til et hårdt Brexit, hvilket vil koste økonomi og velstand i både EU og Storbritannien.

Billedtekst: Demonstrationer i Beijing i 2011 i kølvandet på det arabiske forår. Et eksempel på ”social uro”, som Kinas kommunistiske regime frygter. Ill. Wikipedia

 

Vi har – som noget nyt – en (relativt) svag kinesisk økonomi, der ikke kan klare målet om 7% vækst, selv når regimet kontrollerer de statistiske oplysninger.

Kinas økonomi voksede ”kun” med 6,6% i 2018, hvilket er den laveste vækst i 28 år og så lidt, at kommunistpartiets frygt for ”social uro” er vokset til nye niveauer. Den sociale kontrakt i Kina går ud på, at kommunistpartiet sørger for en mærkbar velstandsfremgang for de fleste, hvor folket så til gengæld dropper alle krav om demokrati og retsstat og finder sig i at blive overvåget, flyttet osv. Hvis kommunisterne ikke kan levere velstand, frygter de folkets reaktion, for intet magtapparat kan stille noget op, hvis en milliard mennesker begynder at reagere. Det er det, de kalder for ”social uro”.

Handelskrig og USA-kaos

I USA har vi en præsident, som har fået mange af sine løfter igennem og gennemført en skattereform, som har bidraget til at få gang i amerikansk økonomi.

På de anden side er det politiske system låst, det føderale niveau i landet er lukket ned, og præsidenten elsker kaos og uberegnelighed så meget, at han endda gør en vane af at kritisere sin egens centralbanks beslutninger. Vi har en handelskrig mellem USA og Kina (og EU), som lige nu er sparket til hjørne, hvilket er hovedårsagen til den positive korrektion i aktiepriserne, som vi har set siden nytår, men hvor frygten er, at den kan blusse op igen når som helst med et tweet fra præsident Trump.

Hvad er det, vi har brug for, hvis vi ønsker en højere guldpris?

Jo, det er usikkerhed. Og der ser ud til at være nok af til, at vi kan forvente en fortsat positiv trend. Tålmodighed, du!

Guldpris (XAU-DKK)
17033,70 DKK/oz
  
+ 120,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,37 DKK/oz
  
+ 1,25 DKK

Du vil måske også gerne læse