Opret ny alarm

Guld i forvirringens tid

Offentliggjort af Heino Johansen i kategori Nyheder på 27.03.2019
Guldpris (XAU-DKK)
15 349,40 DKK/oz
  
+ 258,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,87 DKK/oz
  
+ 2,56 DKK

Af Peter Kyhn

Guld i forvirringens tid

Hard or soft? Hvordan bliver det med Brexit?

Den sidste uge i marts bød til at begynde på ikke på megen spænding, når man ser på guldprisen i DKK: Torsdag den 14. lå det gule metal på 8581 DKK/ounce. Med et lavpunkt på 8562 DKK/ounce og et toppunkt på 8596 DKK/ounce har guldet holdt sig inden for denne danske valutaslange frem til den 20. marts, hvor det lukkede på den høje pris.

Guld over 8700 igen

Men SÅ skete der noget. Prisen steg til 8686 DKK/ounce torsdag den 21. marts og stigningen fortsatte weekenden over. Sådan som vi bedst kan lide den, stabilt og behersket, så den i skrivende stund om morgenen onsdag den 27. marts ligger på 8722 DKK/ounce.

I USD var stigningen på det jævne og uden den store elevatortur. Den fulgte nærmest bare den lille svækkelse, som USD har været udsat for. Guldprisen startede på 1296 USD/ounce den 14. marts, steg til 1302 USD den 15. marts, 1306 USD den 19. marts. Og nåede 1314 USD/ounce torsdag den 20. marts.

Dér lå den så og vippede frem til mandag den 25. marts, hvor den skød i vejret til 1322 USD/ounce. Tirsdag den 26. marts gik det så den anden vej, tilbage til 1316 USD/ounce. Det er mere eller mindre, hvor vi ligger, når dette skrives onsdag morgen den 27. marts.

Hvad sker der for guldet?

I USD går det svagt opad, hvilket primært skyldes et svagt fald i USD. Her er den grønne valuta gået fra 97,67 i spotindekset mod andre ledende valutaer til 96,55 nu. Ellers befinder USD sig på et forholdsvis højt niveau. Hvilket siger meget om den mistillid, som markederne har til den økonomiske vækst i verden uden for USA, først og fremmest EU og Kina.

Amerikanske aktier viser også stadig styrke. Selvom de er gået lidt ned, ligger både Dow Jones og S&P 500 på niveauer, der historisk kun er overgået i juli-oktober sidste år.

Fed dropper renteforhøjelser

Fed meddelte efter sidste FOMC-møde den 20. marts, at renten ikke vil blive pillet ved, og at Feds reduktion af balancen – salg af indkøbte obligationer – blive reduceret til det halve.

Det er en ret markant ændring af bankens politik siden Yellens tid, idet Fed så sent som i december 2018 lovede 2 rentestigninger i 2019. Alle ved, hvad der ligger bag ændringen: Fed er bange for at sætte det amerikanske opsving på spil. Ingen af de andre store økonomier har kræfter til bare i begrænset målestok at agere som verdens økonomiske lokomotiv. Fed reducerede også sin forudsigelse af vækste i amerikansk økonomi i 2019 med 0,2% til 2,1%.

Videre i forhold til USA og Kina er toldkrigen stadig sat på pause, og mange iagttagere mener, at den formentlig vil ende med en aftale, hvor begge parter kan erklære, at de vandt mest – i Kina er det vigtigt ikke at tabe ansigt.

Fra den politiske front i Guds eget land har Trump allerede erklæret sig frikendt for alle beskyldninger om kontakter til Rusland, efter at et resumé af den særlige anklager Robert Muellers rapport er blevet frigivet. Godt for ham.

Europa: Brexit og lavrentesyndrom

I Europa reduceres væksten også i en række økonomier, men fra et langt ringere niveau, end man ser i USA – og ECB’s værktøjskasse er rungende tom, hvis den europæiske økonomi skulle have brug for endnu mere hjertemassage. Alle hjertestartere er så at sige allerede i brug – renten er helt i bund eller under.

Dernæst har vi Brexit-farcen, som aldrig vil ende, hvor parlamentet den 27. marts helt enkelt fratog premierminister Theresa May initiativet, når det gælder om at finde en aftale med Bruxelles. Det er ret uhørt.

Jim Callaghan. Foto: Wikipedia

Storbritannien, verdens femte største økonomi og hjem for en stor del af verdens finansielle markeder, inkl. guldmarkedet, har nu en regering, der er lige så svag som under Jim Callaghan.

Husker I ham? Det var ham, der stod mere eller mindre magtesløs over for strejker og fagforeninger. Han regerede under det, som de briterne med et lån fra selveste Shakespeare kaldte ”the winter of our discontent” i 1978-1979. Det var ham, som kort derefter blev slået af Margaret Thatcher med sloganet ”Labour doesn’t work”.

Ja, de er glade for one-liners og Shakespeare, de briter.

Brexit ikke nok til at drive guld

Men hvad er værst og mest akut af alt dette, økonomisk set? Brexit, desværre, formentlig, der kan blive hård kost for alle EU-lande med tætte handelsforbindelser til Storbritannien.

Er det nok til at fungere som katalysator for et fremstød for guld? Det er tvivlsomt, for det er 1) ikke USA og 2) ikke uventet. Så selvom guld har fået et skub i ryggen de seneste dage, er det svært at pege på, at dette skulle være begyndelsen på noget markant større.

Men man er da et skarn, hvis man ikke glæder sig over de små fremskridt i det man hvsi godt kan kalde for “Guld i forvirringens tid”.

Guldpris (XAU-DKK)
15 349,40 DKK/oz
  
+ 258,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,87 DKK/oz
  
+ 2,56 DKK

Du vil måske også gerne læse