Opret ny alarm

Fagøkonomer fatter heller pengeskabelse

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 01.01.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 239,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,38 DKK

af Peter Kyhn, Tavex

Jeg står ofte over for det problem, når jeg skal forsøge at forklare et fænomen i moderne økonomi, som f.eks. ‘rente’ eller ‘penge’ og deraf afledte fænomener som ‘pengeskabelse’ og ‘pengepolitik’, at jeg ikke begriber, hvad der foregår.

Eller det vil sige, at jeg har en teoretisk viden om, hvad penge og rente burde være, men jeg forstår ikke, hvordan denne teoretiske viden passer sammen med det, der sker i verden.

En gang i mellem skyder jeg det hen med, at jeg ikke er økonom. Men jeg er – trods alt – historiker og har i 20 år som journalist skrevet især om erhvervsliv og økonomi, og jeg plejer ellers at begribe det meste, som jeg sætter mig for at forstå.

Men jeg fatter simpelthen ikke, hvad diverse nationalbanker laver, og hvordan det hele skal noget andet end blot tisse i bukserne for at holde os varme en stakket stund til. Jeg forstår ikke, hvad den langsigtede plan med det nuværende økonomiske system. Jeg tror faktisk ikke, at det er en plan.

Jeg blev derfor meget glad, da jeg i nytårsdagene i Berlingske læste, at en række fagøkonomer (i dette tilfælde fra CBS) har det på samme måde.

Disse økonomer har så med Rasmus Houlgaard Nielsen som formand startet et netværk kaldet Gode Penge, der har som formål at arbejde for, at pengeskabelse i samfundet fjernes fra bankernes domæne og bringes under såkaldt “demokratisk” kontrol.

Nuvel, jeg bliver altid lidt skeptisk, når noget skal under “demokratisk”, det vil sige politisk, kontrol, for der har sandelig også været mange dårlige erfaring med netop dette.

Men blot det, at pengedannelsen og bankernes magt i samfundet bliver debatteret er meget positivt. Lad os se, hvad der kommer ud af det – og lad os se at modbevise, at der hersker konsensus om bankernes rolle i samfundet.

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 239,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,38 DKK

Du vil måske også gerne læse