Opret ny alarm

ECB-møde fik guldet til at stige - og falde igen

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 18.06.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16273,60 DKK/oz
  
+ 71,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,58 DKK/oz
  
+ 5,06 DKK

af Peter Kyhn

Forventninger op til mødet i ECB’s styrelsesråd i Riga torsdag den 14. juni fik guldet til at stige markant.

Fra et udgangspunkt på 8207 DKK/ounce den 12. juni steg guldet som en raket til 8356 DKK/ounce dagen efter, altså kun 30 DKK fra årets højeste. Årsagen var bl.a., at der i markedet var forventninger til et kontant brud med den politik med opkøb af obligationer, som ECB i årevis har bedrevet. Og så skete der – lidt på afstand af ECB – en markant styrkelse af USD over for hovedvalutaerne, inklusive euroen.

Desværre faldt guldet tilbage til udgangspunktet, eller 8213 DKK/ounce torsdag den 14. juni, da ECB konkluderede på mødet. Årsagen var naturligvis, at der ikke kom et skarpt opgør med opkøbspolitikken.

Det store fokus for mødet var, som nævnt, hvad der skal ske med ECB’s opkøbsprogram for værdipapirer, APP, som sidste blev ændret tilbage i 2015.

Det gav ECB’s pressemeddelelse et rimeligt klart svar på. ECB’s styrelsesråd besluttede nemlig at fastholde niveauet på 30 mia. EUR per måned frem til og med september i år, for derefter at reducere det til 15 mia. EUR månedligt frem til december – for derefter at stoppe med opkøbene. Forudsat naturligvis, at tallene for inflation i euroområdet bekræfter ECB’s forudsigelser på mellemlangt sigt.

ECB vil fortsat geninvestere afdragene på hovedstolen på sine værdipapirer – og banken vil fortsætte med det efter det tidspunkt, at selve opkøbsprogrammet ophører. Det betyder, at opkøbet af værdipapirer i realiteten fortsætter, og at effekten af ophøret i december 2018 bliver afbødet.

For det tredje besluttede ECB at fastholde sine rentesatser (renten på primære markedsoperationer, renten på den marginale udlånsfacilitet og renten på indlånsfaciliteten) på henholdsvis 0,00 pct., 0,25 pct. og −0,40 pct. Det var ventet.

ECB forventer desuden, at de holder sig på deres nuværende niveau mindst til og med til mindst hen over sommeren 2019, så forventningen om en “vedvarende tilpasning” – altså en gradvis forbedring af eurolandenes økonomi og en balanceret inflationsudvikling – ikke sættes overstyr. Inflationsmålet hos ECB er ikke så højt som Feds 2% – ECB siger i stedet “under, men tæt på 2 pct. på mellemlangt sigt.”

Alt i alt var mødet i Riga endnu en venlig omgang fra ECB til Europas og verdens værdipapirmarkeder – og dermed ikke til gavn for guldet.

 

Foto: Wikipedia

Guldpris (XAU-DKK)
16273,60 DKK/oz
  
+ 71,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,58 DKK/oz
  
+ 5,06 DKK

Du vil måske også gerne læse