Opret ny alarm

Dramatisk august for guldet

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 26.08.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 38,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,24 DKK

Dramatisk august for guldet. Det er sket noget med guldet i løbet af forår og sommer. Der har været kraftige bevægelser; mest opad, men også ned. Det sidste så vi i midten af måneden. Her tabte guldet 155 USD fra sit toppunkt på 2.070 USD/ounce den 6. august til 1.915 USD/ounce seks dage senere. Derpå er prisen steget i højden en enkelt gang, men har stabiliseret sig og har stort set ikke ændre sig den seneste uge.

Bedste forår-sommer nogen sinde!

Inden man fortvivler for meget, bør man ligge tælle til ti. Og prøve at begribe størrelsen af det fantastiske, der skete med guldet i foråret og sommeren. Det gule metal steg fra 1.467 USD den 20. marts til omtalte 2.070 USD/ounce, altså med 600 USD. Det er en stigning, som historien ikke har set mage til. Derfor er der heller ikke noget at sige til, at vi har oplevet en tilbagegang de sidste par uger. Det kaldes en korrektion og ses med alle typer af aktiver, som over en længere eller kortere tid er steget meget.

Vi resumerer derfor: Det har været en dramatisk august for guldet. Vi har en guldpris, som ligger blandt de højeste, verden nogensinde har set, og vi har lige gennemgået en meste dramatiske stigningsperiode i guldprisen, som verden nogen sinde har set.

Vi jubler, trods alt

Når vi bortser fra de sidste par ugers nedgang og stilstand i guldprisen, har vi altså al grund til at juble over vores gule metal.

Lad os se nærmere på, hvordan det ser ud, først i amerikanske dollars. Som sagt, guldprisen nåede (for denne gang) sit højdepunkt den 6. august på 2.070 USD/ounce. Derefter faldt det kraftigt til 1.915 den 12. august.

Oven på et kraftigt fald kommer også gerne en korrektion, og den går naturligvis opad, så den 12. august var prisen på 1.959 USD/ounce, som steg videre til 2.006 USD tirsdag den 18. august. Korrektionen til den oprindelige stigning slog så til i gen, så onsdag den 19. august var prisen igen tilbage på 1.939 USD/ounce. I dag onsdag den 26. august ligger den 5 USD lavere.

Den australske Kangaroo fra Perth Mint er netop i dag den 1 oz. mønt, der giver dig mest guld for pengene. Den kan blive din for 12.851 danske kroner. Og den er i lager. Foto: Tavex

Og så tager vi guldet målt i danske kroner. 5. august satte guldet verdensrekord i danske kroner, som det har gjort gennem hele året frem til nu, med 12.963 DKK/ounce.

Allerede to dage efter havde guldet tabt 100 DKK og lå på 12.862 DKK/ounce. Det faldt videre til 12.340 DKK/ounce den 12. august og videre end til 12.226 DKK/ounce den 14. august. Det steg lidt over weekenden til 12.445 DKK/ounce mandag den 17. august, men er nu nede på 12.170 DKK/ounce onsdag den 26. august om eftermiddagen.

Corona, gældseksplosion og BNP-fald

Hvad er baggrunden for denne udvikling? Den er på den ene side coronapandemien og dens hærgen, der har medført en øgning af den globale gældsætning formidlet af verdens centralbanker og et uset fald i BNP verden over.

Den (coronaen) er vi langt fra kvit endnu. Og den har medført en devaluering af alle verdens valutaer (fordi gælden er øget drastisk). Det giver en øget pris for et aktiv som guld, der står uden for papirpengeøkonomien, men måles i papirpenge.

Samtidig er der på forunderligvis sket en vis normalisering, hvor aktiekurserne er steget støt siden deres ræs mod bunden i marts-april. S&P 500 står f.eks. 100 point højere, på 3.455, end det gjorde inden pandemien i februar. C25 i dronningens København er ikke bedre, nærmest tvært imod. Det står på 1.489 nu, mere end 100 point højere end inden corona. Aktieindekser kan åbenbart aldrig gå ned – det er the new normal. Obligationsrenterne er stigende, og i USA har der været tale om at begrænse deres stigning kombineret med at ændre opkøbene fra QE (quantitative easing) til såkaldt yield curve control. Det kunne have haft en isoleret positiv effekt for guld, men det blev ikke til noget. Nu ser økonomer og markeder fra til Feds symposium i næste uge. Det er det, der normalt afholdes i flækken med det passende navn Jackson Hole.

Røgsignaler over for steppebrand

For mig at se er stigninger i aktiemarkeder, der virker fuldkommen løsrevne fra virkeligheden, og udtalelser fra nationalbanker som røgsignaler i forhold til en steppebrand.

Uanset hvad Fed siger i Jackson Holes virtuelle afløser, så står fakta stadig tilbage. Økonomien fortsætter med at gå tilbage i reelle tal. Undergravningen af verdens valutaer fortsætter. Derfor bør guldet også kunne fortsætte sin stigning. Det er på trods af, at det gule metal i dette år allerede har oplevet sig største stigning nogen sinde. Det tror jeg i hvert fald. Og tager jeg fejl, beklager jeg.

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 38,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,24 DKK

Du vil måske også gerne læse