Opret ny alarm

Boligpriserne stiger - i resten af Norden falder de

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 05.12.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 39,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 1,68 DKK

Nationalbanken advarer om, at det danske boligmarked er på vej i en uheldig retning. Nationalbanken mener, at der er opsparet meget kreditvolumen i den danske finansielle sektor. Den advarer derfor om, at aktører i den finansielle sektor er villig til at tage større risici og låne ud til låntagere med dårligere tilbagebetalingsevne.

Læs Nationalbankens rapport om det danske boligmarked her: http://www.nationalbanken.dk/en/publications/Documents/2017/11/Analysis-Risks%20are%20building%20up%20in%20the%20financial%20sector.pdf

500 købere & 2 “besættere” til andelsbolig – på 24 timer

Danmarks Radios P1 har talt med Danmarks førende boligøkonomer om, hvorvidt der er tale om en boligboble.

En medarbejder satte sin andelsbolig til salg. Den koster 1,3 mio. kr. og har en afgift på 4.3000 kr. om måneden. Journalisten havde lejligheden på nettet i 214 timer. I løbet af den periode modtager han 200 opkald og 300 sms’er.

Det lykkedes for to personer at opspore journalistens adresse og opsøge ham der, på trods af at journalisten havde sløret beliggenheden.

Økonomer: Tendenser, men ingen boble endnu

Boligøkonomerne, herunder undersøgeren af årsagerne til sidste finanskrise, professor Jesper Ragnvid, mener ikke, at der er en boligboble i Danmark endnu, selvom prisen på boliger er steget alle år siden 2011.

Der er måske nogle tendenser især på ejerlejligheder i de større byer, men der mangler f.eks. tegn på, at folk køber flere boliger, fordi de regner med at kunne tjene penge på at sælge videre. Eksperterne mener heller ikke, at vi står over for prisfald de næste tre år.

Renten er jokeren for boligmarkedet

Men – det helt store men er de lave renter. Hvis der pludselig kommer en rentestigning på flere procentpoint, f.eks. som reaktion på inflation, vil der kunne komme pludselige prisfald.

Norske og svenske boliger overophedede

Anderledes er det f.eks. i Norge og Sverige. Sverige, der i modsætning til Danmark siden 2. verdenskrig har brystet af et boligmarked, hvor der var et rigeligt udvalg af både ejer- og lejeboliger, har massiv boligmangel i alle dele af landet, værst i de større byer.

Det har betydet enorme prisstigninger på boliger, så meget desto mere fordi svenske boliger ikke faldt nævneværdigt sammenlignet med danske i forbindelse med finanskrisen i 2008-2009.

Prisfald begyndt nu i Sverige

Nu har man kunnet konstatere et prisfald på boliger – i Stokholm på mellem 5% og 10% – samtidig som regeringen har stramme adgangen til boliglån. Især OECD men på det seneste også Sveriges Riksbank har i flere år advaret om tilstanden på det svenske boligmarked og de svenske husholdningers høje gældsætning.

Læs om markedet i Stockholm her: https://www.svd.se/maklare-om-marknaden-vi-har-varit-bortskamda (på svensk).

Og Finanswatch.dk skriver her om markedet i både Sverige og Norge

Invester i andet end bolig. Guld, f.eks.

Vi så i 2008, at det var et overophedet boligmarked, som væltede det finansielle korthus. Men det var amerikanske, som har større vægt end det svenske eller det norske – også for os naboer i Danmark.

Så vi skal nok ikke frygte, at det danske boligmarked rammes af en smitte fra de nordiske brødre, men måske skulle vi lytte til den indre stemme, der advarer om, at prisstigninger aldrig kan fortsætte ud i det uendelige – og at det måske er godt at investere i andet end bolig.

Det kunne f.eks. være i guld. Da de danske boligpriser rutsjede nedad i tre-fire år, nåede guldet op i den højeste pris, som nogensinde er betalt for det gule metal i historisk tid. Bare så du husker denne konsekvens af finanskrisen også.

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 39,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 1,68 DKK

Du vil måske også gerne læse