Opret ny alarm

Bitcoin, bitcoin, bitcoin!

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 23.12.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16445,80 DKK/oz
  
- 215,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,46 DKK/oz
  
- 3,86 DKK

Bitcoin, bitcoin, bitcoin. Man hører knapt om noget andet lige for øjeblikket.

Husker du Y2K?

For præcis 18 år siden var det Y2K, hvis du husker, hvad det var for noget. Nej, det gør du måske ikke, men det var ideen om, at alle verdens computere ville bryde sammen ved årtusindskiftet, fordi de ikke var programmeret til at forlade 1900-tallet. Det skete som bekendt ikke – og så gik det i glemmebogen.

Nu er det måske unfair at sammenligne bitcoin med en døgnflue som Y2K. Bitcoin har trods alt eksisteret siden 2009 og har faktisk gjort mange mennesker velhavende.

God mening med bitcoin, men…

Lad mig så præcisere: Jeg mener, at det er naturligt, at revolutionerende ny teknologi medfører nye måder at investere på. Jeg mener bestemt også, at der er god mening i at have et investeringsgode, som distancerer sig fra centralbankernes (og de private bankers) pengepolitik og magt over betalinger i samfundet. Jeg mener bare ikke, at man skal tabe hovedet og kaste sig over noget, fordi det 1) “talk of the town” og 2) “fordi alle andre gør det”.

Og jeg mener slet ikke, at man skal gøre det, når man ser, at det gode, som man vil investere i, opfører sig som en klassisk boble. Med klassisk boble mener jeg ikke halvsløve snegle-bobler som aktier inden Wall Street-krakket i 1929 eller dot.com-boblen i 2000. Næ, jeg mener rigtige, klassiske bobler som tulipanboblen i 1630’erne eller Mississippi-boblen omkring 1720 – altså langt inden den klassiske kapitalistiske økonomi var udviklet.

Størst af alt er… SUND FORNUFT!

Min pointe er, at uanset hvad man gør som investor, skal man stadig tage vare på sin SUNDE FORNUFT. Og dér bør man huske på følgende kendsgerninger: Bitcoin er fra 2009, hvor den kostede få kroner. Så sent som i denne uge var prisen over 100.000 kr. for en bitcoin. Bitcoin har ingen værdi i sig selv. Få forstår, hvad bitcoin egentlig er. Bitcoin baserer sig på tillid til den teknologi, den består af, og til de aktører, der håndterer den. Denne teknologi og disse aktører er ikke underlagt kontrol som andre finansielle markeder eller aktører.

Jeg skal ikke på nogen måde hindre folk i at investere i bitcoin, hvis de mener, at det vil gøre dem rige. Jeg kan bare sige, at når jeg selv investerer i bitcoin (det bliver så ikke lige nu, men lidt senere!), så vil jeg hverken tage lån i mit hus eller hæve af mine børns børneopsparinger for at gøre det. Jeg vil gøre det med penge, som jeg har råd til at miste – hvis det skulle gå galt.

Bitcoin presser bankerne

MEN – al denne snak om bitcoin, fremgangen for den digitale valuta og alle de, der har tjent mange penge på dem, har i hvert fald gjort én god ting: den har sat pres på centralbankerne og på bankerne, der ser deres monopol på betalinger og valuta truet. Vi, der holder af guld, har på dette punkt samme interesser som bitcoinfolket, og vi må erkende, at bitcoin ser ud til at have været bedre til at få bankerne til at ryste i bukserne, end guld har været.

At bankerne og centralbankerne er nervøse for bitcoin ser vi på flere niveauer.

De nægter f.eks. at modtage overskud, som er genereret ved salg af bitcoin – under henvisning til hvidvaskningsreglerne. Nogle ville kunne hævde, at det mere handler om, at bankerne er pigefornærmede (og lidt nervøse) end om faren for hvidvaskning, men bankerne vil sikkert kunne finde en lille hær af jurister til at bakke deres synspunkt op.

Rohde: Bitcoin er “livsfarlige”

Et andet tegn er, at Danmarks Nationalbanks allerhøjeste chef, Lars Rohde, der af indlysende grunde ikke udtaler sig til højre og venstre og i tide og utide, forleden var ude med en – for en bankmand – ekstraordinær stærk advarsel.

Han siger ligeud, at bitcoin er livsfarligt, at det er spil, at den er uegnet som betalingsmiddel og at bitcoin er den værste boble siden tulipanmanien i Holland i 1630’erne. Lars Rohde taler med andre ord med meget store bogstaver, der er så store, at de blev citeret af aviser verden over – det sker ellers ikke så tit for en chef for en relativt perifer centralbank som den danske. Det er svært at se anden forklaring på dette, end at nationalbanken er meget nervøs.

Og nu belønner virkeligheden Lars Rohde og alle de andre kritikere, for nu falder bitcoin (“Endelig!” ville disse sikkert tillægge).  Faldet dækker over, at bitcoin i den forgangne uge er faldet fra 19.700 USD til 12.600 USD, et ekstremt fald både i hurtighed og styrke, men det skal ses på baggrund af den stærke og vedvarende stigning over mange år. Bitcoin er dog steget lidt igen siden bunden.

Rohde burde lytte i stedet for at fordømme

Men i stedet for at slå løs på bitcoin (og dermed dem, der køber dem), burde Lars Rohde og andre repræsentanter for dagens finansielle og pengemæssige system tage kritikken alvorligt fra kritikerne.

En af dem er Esther Dora Rado, en ung kvinde fra København, som i P1 Debat sætter ord på den manglende tillid hun har til bankerne og til det herskende finansielle system. Du kan også høre bankmanden og bitcoininvestoren Lars Seier forklare, hvorfor bitcoin er en udmærket valuta.

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16445,80 DKK/oz
  
- 215,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,46 DKK/oz
  
- 3,86 DKK

Du vil måske også gerne læse