Opret ny alarm

47 kg guld i kloakken - om året

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 12.10.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 25,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,35 DKK

I Schweiz, der er centrum for guldomsmeltningen i verden, ryger der ca. 47 kg guld i kloakken om året, viser en videnskabelig artikel fra det statslige schweiziske vandforskningsinstitut EAWAG. Kloge PR-folk har forvandlet artiklen til en pressemeddelelse på tysk og engelsk, hvorpå den er kommet først i Bloomberg og siden bl.a. i Finans.dk.

Potentielt rentabelt at genindvinde

Forskerne skriver bl.a., at det for visse spildevandsanlæg i kantonen Ticino i det sydlige Schweiz, hvor der ligger flere guldomsmeltningsvirksomheder, potentielt vil kunne være økonomisk forsvarligt at gennemføre indvinding af guld.

I kantonen Ticino finder du f.eks. begge Tavex’ to schweiziske samarbejdspartnere: Valcambi ligger i kommunen Balerna, mens P.A.M.P. Suisse ligger i kommunen Castel San Pietro, som begge ligger i regionen Mendrisio, der udgør en udposning på Schweiz lige syd for Lugano i det allersydligste Schweiz, klemt inde mellem Italien på tre sider.

Værdien af den teoretisk beregnede årlige udledning af guld i hele Schweiz er med den nyeste guldpris fra Tavex på ca. 261 kroner per gram i alt 11,2 mio. kroner.

Også i visse dele af kantonen Jura i det vestlige Schweiz blev der fundet relativt meget guld i spildevandet, formodentlig på grund af urfabrikkernes udledninger.

Mange ukendte metaller

Guld er dog langt fra det eneste metal, som man ser rester af i de 64 schweiziske spildevandsanlæg, som artiklen har set nærmere på.

Der udledes bl.a. hele 3.000 kg sølv, som bruges mange steder fra elektronisk til fotografisk industri, men også 1.070 kg gadolinium, 1.500 kg neodymium og 150 kg ytterbium fra de lidt mere ukendte dele af det periodiske system.

Det er ikke farligt

Rapporten er den første af sin slags fra et industrialiseret land, og helt generelt gælder det, at det ikke er økonomisk rentabelt at genindvinde metaller fra spildevand, koncentrationerne er så små, at de ikke er i konflikt med miljø¸lovgivningens grænseværdier og at optaget i naturlige vandløb af forskellige stoffer fra spildevandsanlæg varierer meget.

For gandolinium, som bruges i en række forskellige processer inden for metallurgi, udgjorde optagelsen fra spildevand 83% af den totale tilstedeværelse i vandløb, mens det for arsenik kun var 1% af mængden, som stammede fra spildevandsudledninger.

Hovedforfatteren bag rapporten er Bas Vriens, som er ansat ved EAWAG, Eidgenössische Anstalt für Wasserversorgung, Abwasserreinigung und Gewässerschutz.

Læs historien på Finans.dk: http://finans.dk/erhverv/ECE9941282/schweiz-skyller-47-kilo-rent-guld-ud-med-spildevandet-hvert-aar/

Den oprindelige artikel med titlen “Quantification of Element Fluxes in Wastewaters: A Nationwide Survey in Switzerland” af forfatterne Bas Vriens, Andreas Voegelin, Stephan J. Hug, Ralf Kaegi, Lenny H. E. Winkel, Andreas M. Buser og Michael Berg blev publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology, 2017, 51 (19), side 10943-10953, hvor det var nummerets forsidehistorie. Artiklen kan læses her: http://doi.org/10.1021/acs.est.7b01731

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 25,90 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,35 DKK

Du vil måske også gerne læse