Bestillingsmeddelelse

Indtast venligst dine kontaktoplysninger, så vil vi meddele dig når varen er på lager.


Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X

Tavex er stolte af at kunne tilbyde danske Christian d. X 20 kr. guldmønter, en god investering og samtidig en del af Danmarks historie. De danske guld 20 kroner blev udstedt for første gang i 1873 efter oprettelsen af, hvad der ville blive verdens mest succesfulde guldbaserede monetære aftale, den skandinaviske Valutaunion. Guld 20 kronen er af stor historisk betydning, idet mønten var grundlaget for denne union, som indvarslede fire årtiers fremgang, stabilitet og fred – en epoke legemliggjort i disse holdbare 21,6 karat guldmønter.
Mesterligt udformet af Den Kongelige Danske Mønt, er 20 krone Christian X guldmønt dekoreret med det danske våbenskjold og forgyldt med et portræt af selve kongen, hvorfor 20 krone guldmønterne er uvurderlige arvestykker af Danmark historie, hvilket gør mønten perfekte gaver eller samlerobjekter.

BEMÆRK!
*Såfremt du ønsker at købe en mønt med en specifik konge afbildet, så angiv det venligst i kommentarfeltet ved afgivelse af bestilling eller kontakt os på tavex@tavex.dk / +45 33120907.

**Billede af Christian IX mønten er af 10 kr. versionen. Opdateret billede er på vej.

Denne vare er fritaget for
moms i Danmark


 • Vi sælger 1-42 276.96 kr
 • Vi sælger 5-92 256.26 kr
 • Vi sælger 10+2 235.56 kr
 • Vi køber2 089.61 kr
 •  
 • Pris pr. stk.2 276.96 kr

Gå til indkøbsvogn

Netbutikken er lukket. Prøv igen senere.

Sammenlign dette produkt

 • De danske guld 20 kroner er perfekte til møntsamlinger. Disse mønter var kernen i den skandinaviske Møntunion, et næsten perfekt monetært system for sin tid, hvilket gør mønterne et godt valg til historiske møntsamlinger.
 • De danske guld 20 kroner er perfekte som gaver. Denne sælges i en rimelig størrelse og vægt og er udsmykket med det danske våbenskjold, en perfekt gave.
 • De danske guld 20 kroner guldmønter er penge. Mønterne er fritaget for moms, og som sådan er udskiftelige i hele Europa ved bullion forhandlere og investorer ens.
 • Danske guld 20 kroner svarer til en opsparring. Belgiske guld franc er det ideelle valg for den langsigtede investor som værdsætter sikkerheden og stabiliteten ved at eje fysiske guldmønter.
 • Danske guld 20 kroner er en god måde at sprede ens risici på. Gulds lave korrelation med andre finansielle aktiver gør guld velegnet som et portefølje hedge mod markedsrisikoen.

20 kroner guldmønter – den skandinaviske guldstandard 

Selv om det er nok er umuligt at skabe et fejlfrit monetært system, var den skandinaviske Valuta Union (SVU) dannet af Danmark og Sverige i 1873, og som Norge sluttede senere i 1875 var sandsynligvis tættest på perfekt monetære harmoni, der nogensinde var blevet undfanget mellem forskellige lande.

Op til 1873 forekom der en række grundlæggende ændringer i den globale økonomi; Sølv, som i århundreder havde været den vigtigste valuta for global handel, mistede gradvist sin status som penge til fordel for guld. Den latinske Monetære Union, der var baseret på guld blev etableret i 1865 mellem flere europæiske lande. Tyskland, som var en stor handelspartner for de nordiske lande, skiftede til guldstandarden i 1871 med indførelsen af ​​det guld marken og England, som også var en vigtig handelspartner for både Danmark og Norge, havde vedtaget guldstandarden i begyndelsen af ​​1800’erne ved udstedelsen af guld sovereing. Selv USA var på en pseudo guldstandard fra begyndelsen af 1834. Årsagen til, at guld blev det foretrukne valutavalg, var på grund af det gule metals højere værdi-til-vægt-forhold, hvilket betød, at udgifterne til forsendelse og håndtering af guld var mindre end af sølv. Efterhånden som landene begyndte at udskifte deres valutareserver ved at sælge sølv og købe guld, betød det naturligvis, at sølv i forhold til guld var ved at blive mindre værd.

Det var på denne baggrund, at de tre nordiske lande, hvis monetære system var baseret på sølv, begyndte at overveje at skifte til guldstandarden. Desuden, var der den omstændighed, at de tre skandinaviske lande havde et andet optællingssystem, kombineret med forskellige størrelser af deres sølvmønters metalsammensætning gjorde sagen yderligere kompliceret. For eksempel brugte Sverige sølv rigsdaler, der var baseret på decimalsystemet, mens Danmark med rigsdaler og Norge med speciedaler baserede deres systemer på brøker. Disse forskelle skyldes ekstra vekselgebyrer og var en byrde for de handlende set i lyset den betydelige regionale handel, der blev gennemført mellem disse tre lande.

Danmark og Sverige besluttede i 1873 at oprette den første skandinaviske møntunion baseret på guldstandarden. Det nye system bestemte,  “krone” på dansk og “krona” på svensk (”crown” på engelsk) var at blive den nye regningsenhed, som var deleligt i 100 øre. Mønterne med pålydende værdi på 20 og 10 kroner blevet lavet af guld, og 1 kg guld var lig med 2.480 kroner. Med andre ord blev 1 guld krone sat til at være lig 0,403 gram guld. I forbindelse med krone guldmønter, blev sølv kroner, og senere pengesedler indført i de tre lande. Alle skandinaviske kroner blev anset lovligt betalingsmiddel og var frit udskiftelige kurs pari ved de respektive centralbanker, der var en del af SMU. Et vigtigt aspekt ved dette system var, at uanset hvem der holdt sølv kroner eller sedler var berettiget til at få dem ombyttet til guld i centralbanken.

Selvom SMU-systemet blev standardiseret og pengene i omløb blev indstillet til at have ensartet værdi blev det stadig decentraliseret. Dette betød, at der ikke var en centralbank i unionen der kontrollerede guldstrømmen. For eksempel, hvis Norge havde et handelsunderskud med et land uden for EU (dvs. værdien af ​​dets import var højere end værdien af ​​landets eksport), så betød det, at for at udligne denne forskel så måtte man betale i guld. Således ville guld flyde ud af Norge. Det er her, den unikke selvjusterende mekanisme ved guldstandarden kom i spil. Med guld strømmer ud af Norge, ville landets pengemængden (guld) reducere, hvilket fører til deflation, dvs. lavere priser. Med Norge nu at have lavere priser på sine varer (i form af guld), vil andre lande så være mere interesseret i at overtage norske varer, og dermed guld ville strømme tilbage til landet, re-hævde balancen mellem landets produktion og pengemængden .

Dette system fungerede så godt, at de tre centralbanker ikke engang gribe ind i de finansielle markeder (i modsætning til i dag) i næsten fire årtier, og udover viser sig at være yderst effektiv og let at vedligeholde, men også bidraget til at fremme handelen, og dermed velstand.

20 kroner guldmønter fostrede Danmarks velstand

Den Skandinaviske Møntunion var til stor gavn for alle dets medlemmer. Finansielle omkostninger var lavere som den nye standard og ensartet valuta vist sig at være mindre kompliceret end det tidligere system. Valutakurserne mellem disse tre lande var stabile, som direkte fordel købmænd og offentligheden på bekostning af den spekulant og, vigtigst, inflation i den tid af den SCU var næsten ikke-eksisterende. Faktisk 1873-1914 var den gennemsnitlige årlige inflation var 0,1%, mens den disponible realindkomst i samme tidsramme steget med næsten 100%!

Dette system leveres landet med 40 års stabilitet, velstand og fred. De 10 kroner guldmønter var på forkant med denne periode, så Danmark forvandle sig til en moderne industriel nation. Landets vækst i reallønnen under guldstandarden var blandt de højeste i verden. Sin landbrugssektor boomede, der udgør over halvdelen af ​​amtets samlede eksport af 1914. Udenrigshandelen udvidet enormt blev Danmark nettoimportør af kapital – delvis tilskrives den stabile monetære system – dødeligheden faldt betydeligt, og de store sociale reformer blev gennemført. I betragtning af alle de ovennævnte, var dette en gylden æra i Danmark historie, en æra legemliggjort i de 20 kroner guldmønter.

Men gyldne epoker tendens til ikke at vare evigt. Mens WWI raser, Sveriges centralbank troede det ville være klogt at midlertidigt at suspendere den fri bevægelighed for guld og konvertibilitet af papirkroner til guldkroner. Norge og Danmarks centralbanker fulgte ikke længe efter trop. Forudsætningen for anvendelsen af ​​denne ordning var en nedlukning. Det er ikke klart, om denne beslutning var en overreaktion på den del af de centrale bankfolk, der formentlig søgte at beskytte nationers guld mod virkningerne og resultaterne af krigen var ukendte. Men deres beslutning var det første søm, i en serie af mange, hvilket ville føre til at Unionens opløstes i 1924.

20 kroner guldmønten blev produceret af den danske Kongelige Mønt

Med specifikationen for guldstandarden gjort til lov i 1873, begyndte den Kongelige Danske Mønt at udstede 10 kroner guldmønter. Fra 1873 indtil 1900, blev der præget 1,7 millioner stykker, med af kong Christian IX. Fra 1908 til 1912, blev der udstedt yderligere 1.170.000 stykker af denne mønt med et portræt af Kong Frederik VIII. De sidste 20 kroner guldmønter, der afbildede Kong Christian X blev produceret i 1913-1916 og udgjorde i alt 3.670.000 styk. Men, 1,93 millioner af disse mønter som blev præget i 1915 og 1916 blev aldrig til rådighed for offentligheden på grund af den danske centralbanks belsutning om at suspendere konverteringen af ​​pengesedler til guldmønter i 1914. Dette parti af mønter blev gemt i Nationalbankens bokse, og betragtes i dag som en del af landets guldreserver. I alt blev der møtet cirka 6.550.000 stykker af 20 kroner guldmønt under Danmark medlemskab af den skandinaviske møntunion.

Pålydende værdi Dimensioner Lødighed Produktets vægt i gram Guld vægt i gram Guld vægt i oz
20 kr denomination 23.00 mm 900 8.96060 g 8.06454g 0.26

Kong Christian X afbildet på den sidste version af den 20 kroner guldmønt 

Født i 1870 på Charlottenlund Slot nær København, Christian var den ældste søn af Frederik VIII og barnebarn til Kong Christian IX. Efter faderens død i 1912, han steg op til tronen samme år som Christian X. Derfor var han den tredje og sidste danske konge skal afbildet på 20 kroner guldmønt.

Kong Christian X er nok den bedste husket og en af ​​de mest elskede danske monarker gennem tiderne. Han blev et symbol på modstand mod Hitlers besættelse, især fordi han ofte red gennem gaderne i Danmark hovedstad uden beskyttelse af sine vagter. I modsætning til sin bror, kong Haakon VII Norge, der gik i eksil under den nazistiske besættelse af sit land, Christian X forblev firma i Danmark i hele denne periode. Hans symbolske modstand blev set af mange danskere som en handling af trods og tapperhed, som måske forståeligt fostret mytiske historier om ham. En historie fortæller, at en dag en tysk soldat spurgte en ung dreng, hvorfor kongen red gennem byen uden bodyguard. Drengen sigende svarede: “Hele Danmark er hans bodyguard”.

De 20 kroner guldmønter, der bærer et portræt af kong Christian X var de mest udstedt guldmønter under Danmark medlemskab af den skandinaviske møntunion.

Bestillinger fra webshoppen kan erhverves på to måder:

  1. Selvafhentning hos Tavex på Københavns Hovedbanegård – GRATIS
  2. Forsikret levering med PostNord:
    a. Ordrer over 10.000 kr – GRATIS
    b. Ordrer under 10.000 kr – fra 129 kr

Afhentnings-og leveringsbetingelser
Du vil blive tilsendt en email så snart din bestilling er klar til afhentning. Gyldigt billed-ID er påkrævet ved afhentning. PostNords leveringstid er 1-3 hverdage og forsendelsen bliver leveret til nærmeste postbutik (du vil blive tilsendt SMS og/eller email med et trackingnummer og herefter underrettet så snart pakken er ankommet). Forsendelse udenfor Danmark (herunder Grønland og Færøerne) skal aftales særskilt med Tavex.

Du kontakte os telefonisk på +45 3312 0907 eller via mail

Ofte købt sammen

PARTNERE

Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta
Danske 20 kroner – Christian IX, Frederik VIII & Christian X - Tavex - Køb og salg af guld & valuta