Opret ny alarm

Venezuelas afrikanske guldflugt

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 21.07.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16252,00 DKK/oz
  
+ 34,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 4,29 DKK

Af Peter Kyhn

Ejer du guld, kan du sælge det for kontanter, når problemerne tårner sig op.

Er der en, der har problemer, er det Venezuelas præsident Nicolás Maduro. Mange problemer.

Nicolás Maduro (f. 1962) har været præsident i Venezuela siden 2013. Foto: Wikipedia

Venezuelas afrikanske guldflugt – Fallitbobestyrer med et hav af problemer

Hans land er rutsjet fra et velfærdsniveau på vesteuropæisk niveau i begyndelsen af 70’erne til i dag at være et ludfattigt fallitbo. Butikkernes hylder er gabende tomme. Den lokale valuta er intet værd. Landet producerer stort set intet ud over olie, som er svær at komme af med, eftersom landet er på kollisionskurs med USA, som har indført sanktioner.

Derudover har landets parlament erklæret, at Maduro ikke længere er præsident. Den titel tilhører i stedet parlamentsformanden Juan Guiadó.

Maduro er arvtager efter den karismatiske socialist Hugo Chávez. Han har stadig støtte fra Venezuelas magtfulde militær, hvilket er afgørende for, at han kan blive siddende. Og Maduro har kontrol over Venezuelas centralbank.

Som en arv fra sin mere velstående fortid havde Venezuela en ret stor guldreserve på ca. 170 tons, som man i 2015 forsøgte at få hjem fra depot i Europa. Det lå først og fremmest hos Bank of England i London.

Uganda-forbindelsen

Siden da har Maduros regering forsøgt at sælge guld for at finansiere sin virksomhed, hvilket er blevet sværere og svære. Senest har Wall Street Journals journalister opdaget en afrikansk udsmuglingsrute.

Her har Maduro og hans regering på russiske fly i marts smuglet 7,4 tons guld til et guldsmelteri i Uganda ejet af en belgisk forretningsmand. Samme mand er også involveret i guldmarkedet omkring Den Persiske Golf, som er et udmærket sted at få guld til at forsvinde…

Læs mere Venezuelas afrikanske guldforbindelse her.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16252,00 DKK/oz
  
+ 34,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 4,29 DKK

Du vil måske også gerne læse