Opret ny alarm

Sverige må vente med blive kontantfrit

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 01.02.2022
Guldpris (XAU-DKK)
16 688,30 DKK/oz
  
- 13,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,57 DKK/oz
  
- 0,41 DKK
Riksbankshuset - Sveriges Riksbank - e-kroner

Sverige må vente med blive kontantfrit. I Sverige elsker man moderniteten. Derfor har Sverige selv været hurtigt til at promovere sig som det første formentlig kontantfri samfund i verden. Da Björn Ulvæus i 2013 åbnede Abbamuseet i Stockholm var kontanter bandlyst fra starten.

Sveriges Riksbank har været langt fremme med paner om at udfase kontanter helt og holdent. Det skulle angiveligt allerede være sket fra sidste år. Banken ville også og indføre sin egen kryptovaluta.

Men nu har den kurs lidt et delvist skibbrud. Riksbanken har nemlig fået besked på at oprette

Riksbanken i Stockholm. Foto: Sveriges Riksbank

mindst fem såkaldte kontantdepoter i hele Sverige.

Politisk pres sætter Riksbanken på plads

Ordren om kontantdepoterne kommer fra politisk side i Rigsdagen. Her har kontantbevægelsens politiske pres båret frugt. Bevægelsen har påpeget problemet med forsyning af kontanter i Sverige. Sverige er et meget stort land. Afskaffelsen af kontanterne er til skade for ældre, fattige og dem på landet.

Desuden har man påpeget, at det er usikkert kun at fokusere på elektroniske løsninger uden at have en analog løsning i backup. Det hele kunne jo bryde sammen.

Der bliver mindst tale om fem depoter til opbevaring og ud- og indlevering af kontanter til banker. De skal ligge i Stockholm, Jönköping, nedre samt øvre Norrland samt på yderligere et sted i det sydlige eller mellemste Sverige.

Fandtes også i Danmark

Dermed er Sveriges Riksbank på vej tilbage til en regional repræsentation forskellige steder i Sverige, som banken havde til en gang oppe i 90’erne. Disse lokale kontorer (Danmarks Nationalbank havde tilsvarende i Danmark), varetog i stor stil kontantforsyning af bankerne.

Men i 1990’erne besluttede Riksbanken at overlade distributionen af kontanter til banker, som nu de facto har besluttet sig for at afskaffe kontanterne i deres filialer. Det var man politisk ikke tilfreds med, så derfor må Riksbanken tage over igen. Sverige skal ifølge planen have en ny lov om riksbanken fra januar 2023, hvor Riksbanken får ansvaret for kontanthåndtereingen i Sverige.

Guldpris (XAU-DKK)
16 688,30 DKK/oz
  
- 13,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,57 DKK/oz
  
- 0,41 DKK

Du vil måske også gerne læse